De adventskalender. Een traditie die niet meer weg valt te denken uit ons leven. Ieder jaar staan kinderen weer te popelen om elke dag een chocolaatje uit één van de vakjes te halen. Soms gaat dat de één net iets beter af dan de ander, door bijvoorbeeld alle chocolaatjes al op te eten voordat de datum aan is gebroken. Bij deze adventskalender is er bij elke dag een feitje over Kerst te lezen, beginnende bij deze! Let goed op, want zoals bij elke adventskalender, is 24 december een belangrijke datum en zit er een verrassing verstopt!
Kerstbomen zijn niet een traditie van de laatste paar jaren. Sterker nog: de eerste kerstboom dateert al uit de jaren 1500! De allereerste was te zien in Letland in 1510. Dit zijn echter maar geruchten, want de eerste beschrijving van een kerstboom komt pas uit 1531.
Iedereen kent het nummer wel: Jingle Bells! Waarschijnlijk was dit het eerste kerstliedje dat je leerde zingen en ondertussen hebben vele artiesten hun eigen versie er al van uitgebracht. Het liedje is echter nooit geschreven met de bedoeling om een kersthit te worden! Oorspronkelijk is het geschreven voor Thanksgiving, een Amerikaans feest wat de geschiedenis van de Pelgrims vertelt. Het nummer komt zelfs al uit 1857! De oorsponkelijke titel was dan ook: One Horse Open Sleigh. Hoe is het dan een kersthit geworden? Dat kwam doordat het lied zo goed in de smaak viel dat het tijdens de Kerst werd herhaald.
Een kunt-kerstboom wordt vaak gezien als groener en miliebewuster dan een echte kerstboom, maar dat is helemaal niet zo. Voordat een kunst-kerstboom daadwerkelijk groener is, zal je hem minstens tien jaar moeten gebruiken. Het lijkt misschien beter voor het milieu dan dat je elk jaar een nieuwe boom moet kopen, maar de gekochte, echte, bomen, worden vaak omgezet in compost. Compost wordt gebruikt voor het bemesten van de grond, waardoor de boeren in ons land weer een nieuwe, goede oogst teweeg kunnen brengen.
Sinterklaas, Santa Claus? Het lijkt op elkaar, maar daar is een reden voor! De kerstman is namelijk gebaseerd op Sinterklaas! Nee, niet op de man die elk jaar ons land kom verblijden met pieten, pepernoten en een zak vol cadeautjes, maar de beschermheilige van de kinderen. Sint Nicholaas erfde veel geld en rijkdom en gaf dit weg aan hen die het het meeste nodig hadden. Toen Coca Cola en een schilder samenwerkten om de beschermheilige een gezicht te geven, werd hij over de gehele wereld bekend. Denk bijvoorbeeld maar aan de Coca-Cola kersttruck!
In Amerika wordt er vaak een sok aan de openhaard gehangen. Dat dit ons bekend voor komt, is niet meer dan logisch. Het was namelijk zelfs eerst een schoen! Het verhaal van Sint Nickolaas vertelt ons dat hij zakken met goud door de schoorsteen gooide. Deze zouden dan in de schoen belanden.
Ieder land heeft zijn eigen kersttraditie! Zo kijken ze in Zweden op de avond van 24 december altijd naar een filmpje dat uit wordt gezonden op de televisie. Het is niet zomaar een filmpje, maar een filmpje over Donald Duck! De film heet: Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul! In het Nederlands betekent dit: Donald Duck en zijn vrienden wensen je een gelukkig Kerstfeest! Het filmpje kan je opzoeken op YouTube!
Dat de kerstman een heel bekend rendier heeft, wisten we allemaal al. Rudolf, met zijn rode neus, is het meest bekende rendier in de gehele wereld en hij heeft zelfs een paar nummers in eer van zijn naam. Rudolf is echter niet het enige rendier dat de Kerstman naar alle huizen op de wereld brengt. De andere rendieren heten: Blitzen, Thunder, Cupid, Comet, Vixen, Prancer, Dancer en Dasher.
Vrouwen in Tsjechië hebben wel een hele vreemde traditie tijdens kerst. Dit geldt echter wel voor de vrouwen die nog altijd single zijn en het afgelopen jaar geen leuke man hebben gevonden. Zij gooien een schoen over hun schouder en als de punt van de schoen naar de voordeur wijst, zullen zij het aankomende jaar een leuke man ontmoeten.
Wij hangen misschien kerstballen en slingers in de boom, al wordt het elk jaar wel een stukje gekker met de versieringen, maar in Oekraïne hebben ze wel hele vreemde versieringen. Zij hangen namelijk neppe spinnen in de boom. Waarom? Het zou voor goed geluk zorgen, maar hoeveel geluk kan een grote nepspin nou brengen als iedere bezoeker zich doodschrikt van de spinnenplaag in het huis?
Ongeveer in de gehele wereld vieren ze Kerst met kerstbomen, oftewel dennenbomen, maar in India doen ze het net een tikkeltje anders. Het is daar vrijwel onmogelijk om aan een echte kerstboom te komen, maar gelukkig hebben ze een oplossing gevonden. Als het daar Kerst is, dan versieren ze gewoon een bananenboom!
Sinterklaas heeft het misschien al lastig om alle kinderen in ons land te bezoeken, zeker nu we zo weinig echte openhaarden hebben, maar de Kerstman moet de gehele wereld rond! Amerikaanse wetenschappers hebben een rekensom gedaan. Als de Kerstman alle huizen in de wereld wil bezoeken, dan moet hij 822 huizen per seconde bezoeken. Hij reist dan overigens met zijn rendieren 1046 kilometer per seconden! We moeten de rest van de rendieren echt wat meer credit geven, niet alleen Rudolf!
Misschien was het voor velen al bekend dat het Vrijheidsbeeld, gevestigd in New York, een cadeau was van de Fransen aan Amerika, maar wat mensen vaak niet weten, is dat dit cadeau met Kerst is gegeven! Het was misschien wel het grootste kerstcadeau wat iemand in die tijd ooit had gekregen!
In Nederland is het misschien iets minder groot, maar vaak wordt Kerstavond toch wel gezien als het grootste genot van de feestdagen. Waarom? Omdat kinderen vaak al één cadeautje open mogen maken en ze dan met de gehele familie rond de kerstboom zitten in hun pyjama’s. Waarom Kerstavond echter zo belangrijk is, stamt nog terug uit het Jodendom. Een beetje gek natuurlijk, want Kerstmis is enkel een Christelijk feest en niet een Joods feest. Vanuit het Jodendom werd echter geloofd dat de dag begon met de nacht. Zo begint de Sjabbat op vrijdagavond, net zoals dat Kerst dus eigenlijk al op de avond van 24 december begint.
Negen maanden na kerst, dus rond het einde van september, worden de meeste kinderen geboren. Dit is niet omdat iedereen kerst per se tussen de lakens wil vieren, maar wel omdat door de alcohol vaak de anticonceptie wordt vergeten, zoals bijvoorbeeld een condoom. Als je dus aan het einde van september jarig bent, heb je wat om over na te denken tijdens het kerstdiner met je ouders!
Tweede Kerstdag bestond eerst helemaal niet! De Romeinen vierden enkel Kerst op 25 december, maar daardoor zat al hun personeel vast om te werken. Om dit op te lossen, kregen zij de volgende dag vrij om hun familie te bezoeken. Zo is tweede kerstdag dus ontstaan. Nog een funfact: het personeel kreeg ook eten en drinken mee voor hun familie, net zoals wij nu nog vaak een kerstpakket krijgen op ons werk.
“Christmas is canceled!” Dat riepen ze ooit in The Office, en nog vele andere shows en films. Maar Kerstmis is wel degelijk een keer gestopt. Namelijk door een man genaamd Oliver Cromwell. Hij verbande in de 18e eeuw het feest voor maar liefst dertien jaar lang.
In Nederland hebben wij onze eigen traditie: het glazen huis van 3FM. Ieder jaar wordt er geld ingezameld voor een goed doel. Dit goed doel is gebaseerd op een stille ramp: een situatie in een arm land waar wij als westerlingen vaak minder of weinig van weten. Het eerste event van het Glazen huis was in Utrecht in 2004. Toen werd er bijna 1 miljoen euro opgehaald voor het goede doel!
Ieder jaar heeft Serious Request een anthem, of eigenlijk twee. De eerste is hun theme song, gezongen door een bekende Nederlandse artiest die speciaal voor dit evenement een liedje heeft geschreven. Het tweede is vaak een springnummer waar het hele plein los op gaan. Dit als motivatie voor de vermoeide DJ’s, het koukleumende publiek en natuurlijk is het ook voor wat extra mooie beelden op de televisie.
Tegenwoordig gebruiken we vaak het woord Xmas, in plaats van dat we voluit Christmas of Kermist opschrijven op onze kerstkaarten. Maar waar komt dat woord eigenlijk vandaan? Christmas is afgeleid van de woorden Christes Measse. Dit betekent: de mis van Christus en in het Engels is het dan dus: Christ's mass (Christmas).
In Finland hebben ze een aantal rare tradities. Ze beginnen de ochtend van Kerst met een ontbijt dat bestaat uit rijst, melk en room. Een soort rijstenpap. Daarna gaan ze met de gehele familie naar de sauna. In de avond krijgt iedereen een bezoekje van de Kerstman en tijdens het diner eten ze maaltijd een gerecht waar zowel aardappelen als ham in wordt verwerkt.
In Azië staat de duurste kerstboom ooit gemaakt. Hij heeft meer dan 21.000 diamanten en ook nog eens 3762 kristallen kralen. Tevens staat de hoogste kerstboom ook in Azië.
In Mexico zijn ze er van overtuigd dat als je rood ondergoed draagt tijdens de feestdagen, je het volgende jaar gelukkig zal zijn in de liefde.
Nieuw feitje: eerst de tekst goed lezen, daarna pas de verassing zoeken en bewaren!
De kerstman heeft natuurlijk kerstelfjes. Deze hebben er voor gezorgd dat alles op VirtualPopstar in de kerstsfeer is! Denk aan alle codes die het SMT elke dag heeft geplaats op hun platformen. Jullie dachten toch niet dat ze die allemaal zelf hadden verzonnen? Ook het NieuwsTeam heeft hulp gekregen van de kerstelfjes, want dankzij hen kunnen wij nu een code met jullie delen! Alleen... Oh, nee! Ze zijn de helft vergeten! Houdt het NVDD de komende kerstdagen goed in de gaten, wie weet vinden de kerstelfjes de andere helft van de code toch nog!*
Vrouwen LE(60x):!!!!TheBurrowEnDemish Mannen LE (25x): !!Isditeencode..?!!!
* Let op: bij het claimen van deze code gelden de regels die normaal gesproken ook bij de andere codes gelden. De code mag niet gedeeld worden op ST's of topics. Dubbel claimen is ook niet toegestaan en claim alleen de code die bedoeld is voor het geslacht van jouw hoofdaccount!