Het thema van de zomeractie van deze week is 'exotische vogels,' zoals je kan lezen. Er valt zowel op de competitiepagina als op deze pagina weer een setje te winnen, maar eerst een stukje over het thema. Ik heb een aantal, naar mijn mening, leuke exotische vogels uitgezocht en daar kunnen jullie meer over lezen hieronder.
De kakapo De kakapo is net als de ara op de achtergrond van deze lay-out een papegaaiachtige. Echter kan deze papegaaisoort niet vliegen. Dit, omdat hij in een gebied leefde waar geen roofdieren voorkwamen in het wild, waardoor hij een ingewikkelde voortplanting ontwikkelde en zijn vermogen om te vliegen verloor om overbevolking te voorkomen. Dit werd een probleem toen de mens katten, honden en ratten meenam naar de eilanden waar ze leefden. De vogel was bijna uitgestorven, maar inmiddels gaat het beter met hem dankzij fokprogramma's en het verplaatsen van de kakapo's naar eilanden waar deze roofdieren niet zijn geïntroduceerd.
Het mooie aan deze vogel is wel dat hij 90 jaar oud kan worden, bijna net zo oud als mensen dus. Daarmee is hij één van de langst levende vogels.
De apenarend
De apenarend leeft in de regenwouden van de Filipijnen, met name in de boomtoppen. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat zijn voedsel onder andere bestaat uit apen. Hij is één van de grootste arenden, dus deze kan hij makkelijk op. Hij kan immers één meter lang worden en heeft hij een spanwijdte (van vleugeleinde tot vleugeleinde) van twee meter.
Het dier is bovendien het nationale dier van de Filipijnen, ze hebben wel een krachtige gekozen naar mijn mening.
De incagaai
Deze kleurrijke vogel komt voor in de bossen van Midden-Amerika. Gelukkig kan deze vogel zich goed aanpassen aan een nieuwe leefomgeving, sinds de bossen veel worden gekapt en zal deze voorlopig niet uitsterven. Hiernaast is het een alleseter, aangezien hij voornamelijk insecten, fruit en zaden eet.
De vogel wordt ook wel groene gaai genoemd. Op Wikipedia zijn zelfs aparte pagina's voor de groene gaai en incagaai, maar ze zijn zo identiek dat ze tegenwoordig over één kam geschoren worden en het twee benamingen zijn voor dezelfde vogel.
De dolksteekduif
De dolksteekduif is een soort duif die leeft in de Filipijnen, voornamelijk in oerwouden en bossen tot een hoogte van duizend meter. Hij is zo genoemd door de rode vlek op zijn borst, het lijkt immers net alsof hij gewond is en door een dolk gestoken. Qua voedselpatroon komt het erg overeen met de duiven die we hier ook in Nederland hebben, afgezien van de stadsduiven die alles eten wat mensen maar achterlaten. Hij eet immers zaden, bessen en (larven van) insecten.
In het Engels heet deze vogel de 'Bleeding Heart Pigeon' en daar is zelfs een band naar vernoemd. Het is rustige muziek. Grappig vond ik dat één van hun nummers "In the forrest I feel bizarrely more at home" heet, passend bij de duif.
De Noord-Amerikaanse Roerdomp
Deze vogel leeft zoals de naam al verklapt in Noord-Amerika, maar hij komt ook af en toe voor in het westen van Europa in rietmoerassen. Tussen dit riet heeft hij immers een schutkleur en kan hij veilig leven en broeden. De roerdomp is een soort reiger en eet dus voornamelijk vis, maar ook af en toe insecten of kreeftachtigen.
Het opvallende aan deze vogel is het geluid dat hij maakt. Het klinkt een beetje als een waterdruppel, absoluut niet wat je zou verwachten als je de vogel ziet. Mocht je het willen horen, klik dan
hier. Je wordt doorverwezen naar een YouTubefilmpje over de vogel.
Bij deze week hoort er natuurlijk weer een competitie! De exotische vogels hebben een interessant en voor ons onbekend leven. Hoe zou het eruit zien? Als ze kunnen denken, wat zouden ze dan denken? Wat zouden ze eigenlijk de hele dag doen? Jullie gaan een moment het leven van de Ara uit deze lay-out kort beschrijven.
C O M P E T I T I E
Het is dus de bedoeling dat je een kortverhaal schrijft over Anna de Ara. Dit verhaal bevat minstens 250 woorden en vertelt over een avontuur welke zij als exotische vogel heeft beleefd. Dit mag je natuurlijk ondersteunen met afbeeldingen of andere dingen, maar dat is niet verplicht en je mag je creativiteit volledig de vrije loop laten gaan. Ik ben benieuwd wonderen avonturen Anna beleeft!
D E A D L I N E
Jullie hebben tot 2 augustus 23.59 uur de tijd om je verhaal in te sturen. Stuur je inzending naar het account Kalypso met als onderwerp Anna de Ara. Door mee te doen aan de competitie maak je kans om de prachtige set van Wishbone te winnen die je hier in de lay-out ziet! Deze set is vijf keer te winnen