In het romantische stadje Parijs (Frankrijk) vinden we een immense kathedraal, namelijk de Notre-Dame de Paris. Ze begonnen aan deze mastodont van een gebouw in het jaar 1163 onder leiding van Paus Alexander III en Lodewijk VII. Niemand minder dan Maurice de Sully, bisschop van Parijs, was de bouwmeester van dit meesterlijk werk. Na zijn dood nam Eudes de Sully zijn taak over, maar laat je niet misleiden door de naam. Ze waren geen familie van elkaar. Uiteindelijk was zowel het gebouw als het interieur klaar in 1345.
Ze plaatsten speciaal chimères op de balustrade van de westgevel ter afschrikking voor demonen, al plaatsten ze deze ook als vrolijke toevoeging.
Tijdens de Franse revolutie in de 18e eeuw werd er heel veel vernietigd of gestolen zoals schilderijen en kunstwerken. In 1845 begonnen ze de geleden schade te herstellen.
Op 15 april 2019 gebeurde het ondenkbare. Tijdens de renovatiewerken ontstond er een brand. Het vuur verspreidde zich snel en de brandweer had het moeilijk om het vuur te controleren en te stoppen. Er is veel schade geleden, zowel het dak als de centrale torenspits zijn ingestort. Er kwam een inzamelactie om het gebouw te herstellen. Hoelang deze herstelling uiteindelijk zal duren is nog niet duidelijk.
De klokkenluider van de Notre Dame
De klokkenluider van de Notre dame is een boek van Victor Hugo, dat verfilmd is door Disney. Het verhaal van Quasimodo speelt zich bijna volledig af binnenin de kathedraal.
Victor liet zich inspireren door het woord noodlot, dit woord stond in het Grieks geschreven op de muur van een van de klokkentorens.
Hij werd benieuwd naar wie het had geschreven en zo kwam hij op het verhaal over een gebochelde klokkenluider. Op de dag van vandaag is nog niet bekend wie het schreef.
Wist je dat...
… de waterspuwers ervoor zorgen dat het regenwater niet via de gevel naar beneden loopt?
… er drie relikwieën van Jezus (doornkroon, stuk van het kruis en een nagel waarmee hij zou gekruisigd zijn) in de kathedraal worden bewaard?
… Napoleon Bonaparte zichzelf kroonde in 1804 tot keizer in de kathedraal?
… de begrafenis van Charles de Gaulle plaatsvond in de kathedraal?
… de kathedraal plaats heeft voor maximaal 9000 personen?