Bossche bollen, iets wat je zeker moet eten bij een bezoek in ’s-Hertogenbosch. In de volksmond ook wel Bossche bol of Sjeklade bol genoemd. Het is een echt klassiek, vrij groot gebakje gevuld met slagroom. De Bossche bol wordt gemaakt van soezenbeslag en geglazuurd met gesmolten chocoladefondant.
Kijk uit met het bestellen van deze bol bij eventuele andere gerechten, het is een machtig gebakje van ongeveer 12 cm doorsnee.
Verschillende bakkers maken deze Bossche bollen maar het wordt toch gezegd dat je bij klassieke bakker ‘’Jan de Groot’’ de échte Bossche bol eet. KLIK hier om naar de website te gaan. Verschillende terrassen en andere horeca gelegenheden verkopen ook deze Bossche bollen van Jan de Groot.
G E S C H I E D E N I S Aan het begin van de eenentwintigste eeuw staat banketbakkerij Jan de Groot bekend als 'het adres' voor de Bossche bol. De bakkerij werd in 1936 opgericht door Jan de Groot senior samen met zijn vrouw Marie de Groot-van Gaal, maar is pas later, na een verhuizing, begonnen ze chocoladebollen en ander banket te verkopen, uiteraard volgens eigen recept. Voor Bosschenaren zijn de bollen van Jan de Groot zonder twijfel 'de enige echte'. Het geheime recept is binnen de familie steeds overgedragen en rond het jaar 2000 is de "Bossche bol van Jan de Groot" een beschermd handelsmerk.
Wat is het verschil tussen een Bossche bol en een moorkop? Veel mensen denken dat een Bossche bol gewoon een grotere moorkop is. Dat is natuurlijk niet het geval. Er is wel degelijk een verschil. In de eerste plaats is de vulling anders. De gehele moorkop bestaat uit luchtig deeg, terwijl een Bossche bol hol is van binnen en alleen deegwaar heeft aan de buitenkant. In de tweede plaats wordt bij de Bossche bol slagroom in het gebakje gespoten en wordt een moorkop doorgesneden en daarna wordt tussen de twee delen slagroom gespoten. Bij een moorkop wordt vaak ook geen echte chocolade gebruikt maar wordt er gebruikt gemaakt van een chocoladefondant. Bij een Bossche bol wordt vaak wel echte gesmolten chocolade gebruikt. Ook is een Bossche bol helemaal omringd door chocolade en bij een moorkop is dat alleen de bovenste helft.
F U N F A C T S - Er bestaan ook Bossche bollen met een dubbel zo grote doorsnee, genoemd de ‘’reuzenbol’’ - Daarnaast heb je natuurlijk ook de ‘’minibol’’ - Je kan in ’s-Hertogenbosch zelfs workshops Bossche bollen bakken volgen - Een normale Bossche bol kost €2,35 - Er is zelfs een Bossche bollen likeur. Deze is verkrijgbaar in flesjes van 50cl. Deze likeur van Jan de Groot is een likorette aangezien het alcoholpercentage 14,9% is. - Bossche Bollen is ook de naam van een groep kleine bolvormige woningen van architect Dries Kreijkamp. Deze ligt aan de straat genaamd Bollenveld in het noorden van 's-Hertogenbosch. - Per dag maken 8 tot 10 banketbakkers met super verse ingrediënten gemiddeld 3000 Bossche Bollen. - Één Bossche bol bevat al snel 650 calorieën