De Harry Potter boeken overwonnen al snel de harten van lezers. Eind 1997 kreeg filmproducent David Heyman het boek toegestuurd, maar daar belandde het op de plank met lage prioriteit, omdat hij de titel maar niets vond. Nadat zijn secretaris hem het boek aanraadde, las hij het toch en zo werd ook hij enthousiast. Dit leidde in 1999 tot de koop van de filmrechten van J.K. Rowling.
De zoektocht naar een director, een screenwriter, acteurs en vele andere mensen begon. Voor de rollen van Ron en Hermelien waren er na een korte tijd nog maar een paar acteurs over. De rol van Harry bleek echter een grotere uitdaging. Uiteindelijk werd Rupert Grint gecast voor Ron en Emma Watson voor Hermelien. Beiden hadden hiervoor alleen in toneelstukken op school gespeeld en dit was hun eerste filmrol. Daniel Radcliffe werd gecast voor Harry.
De screenplay van de film werd geschreven door Steve Kloves, hierbij assisteerde J.K. Rowling hem. Uiteindelijk verzorgde Kloves de screenplay bij zeven van de acht films. In september 2000 begonnen de filmopnames in Leavesden Studios, later hernoemd tot Warner Bros. Studios, Leavesden. Het succes van de film was van tevoren al verwacht en de set van de Grote Hall werd daarom volledig gebouwd, omdat ze wisten dat deze nog lang mee zou moeten gaan.
Er werd ook een miniatuur van Zweinstein gebouwd. Zeker in de eerste films is het voornamelijk de miniatuur die je ziet als de buitenkant van Zweinstein in beeld komt. Door de jaren heen werden er ook delen toegevoegd aan de miniatuur als er een nieuw deel van het kasteel werd genoemd in de boeken.
Er werd niet alleen gefilmd in Leavesden Studios; er zijn veel meer plekken in het Verenigd Koninkrijk waar gefilmd werd. Vaak waren deze wel zodanig bewerkt dat de locaties nauwelijks te herkennen zijn, om het meer een tovenaarsuitstraling te geven. Zo zijn er veel scenes die zich in Zweinstein afspelen gefilmd in Gloucester Cathedral. Glen Coe in Schotland werd veel gebruikt om scenes van het grondgebied van Zweinstein te filmen. De Hogwarts Express kun je vinden op de Glenfinnan Viaduct. En zo zijn er nog veel meer locaties, die de [Visit Britain Shop] allemaal op een rijtje heeft gezet.
Veel visual effectbedrijven hebben meegewerkt aan Harry Potter om de magie tot leven te wekken. Toverspreuken, magische wezens en boeken die zichzelf weer keurig op de plank zetten creëren zich namelijk niet vanzelf.
Vooral Zwerkbal, de magische sport op een bezemsteel, was veel werk. Er waren tuigen gemaakt met een bezemsteel erop. Met behulp van een green screen en wind werd de illusie gecreëerd dat de spelers hoog in de lucht vlogen. Van tevoren werd alles uitgedacht, waarna computerprogramma’s de bezemstelen aanstuurden. Bijna alle scenes op bezemstelen werden per acteur gefilmd en er moest met veel dingen rekening gehouden worden, zodat alles bij het bewerken op zijn plek zou vallen. Soms moest er wel uren worden gefilmd met verschillende belichtingen.
De eerste Harry Potterfilm verscheen op 16 november 2001. Het hele avontuur eindigde met de laatste film op 15 juli 2011. Met een opbrengst van zo’n 7,7 miljard dollar staat Harry Potter op de derde plek van franchises die het meest hebben verdiend. Voor een tijd was het afgelopen met de magische wereld van de tovenaars, maar in 2016 werd een nieuwe reeks gestart: [Fantastic Beasts and Where To Find Them]. Momenteel bevat deze filmreeks twee films en er zijn nog drie gepland.