De laatste dag van het jaar is al weer aangebroken, wat inhoudt dat er vannacht flink wat vuurwerk de lucht in gestoken zal worden. In Nederland eten veel mensen natuurlijk oliebollen, hebben we morgen de nieuwjaarsduik en zal er door velen gefeest worden. De rest van de wereld heeft echter andere tradities dan die wij kennen.
Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten. Hier wordt oudejaarsavond voor een groot gedeelte op dezelfde manier gevierd als hier bij ons, maar in New York wordt het gevierd met de “ball drop” in Times Square. Dit houdt in dat een 5.000-kilogram-zware bal precies om 00:00 in het nieuwe jaar het dak raakt. Deze traditie bestaat al meer dan 100 jaar, namelijk sinds 1907. Dit jaar worden ongeveer twee miljoen mensen verwacht die hierbij aanwezig zullen zijn.
In de Filipijnen dragen de mensen nieuwe, felle, en kleurrijke kleren met ronde patronen erop. Hier gelooft men dat cirkels geld en geluk aantrekt. Verder hebben ze hier ook nog een paar gewoonten die worden gedaan om middernacht: geld rondstrooien om rijkdom aan te trekken, springen om langer te worden, of 12 druiven eten, één voor elke maand van het jaar. Er worden luide geluiden gemaakt door bijvoorbeeld op pannen en potten te slaan, harde muziek te draaien, of te toeteren. Door deze harde geluiden zou ongeluk en kwade geesten worden weggejaagd.
In Finland en Duitsland bestaat er een traditie genaamd molybdomancy. De mensen smelten tin in een pan, en gooien de gesmolten resten zo snel mogelijk in koud water. Door deze “blob” te analyseren, zouden er voorspellingen gedaan kunnen worden over het nieuwe jaar. Echter worden deze voorspellingen allang al niet meer serieus genomen.
Sommige mensen in China maken gebruik van een kalender die anders is dan de Gregoriaanse kalender die wij gebruiken, dus het Chinese Nieuwjaar valt niet tegelijk met dat van de rest van de wereld. De eerste dag van het Chinese Nieuwjaar valt dit jaar op 25 januari. In Japan wordt oudejaarsavond gebruikt om de nieuwjaars’ god, Toshigami, te verwelkomen. In Tokio worden heliumballonnen met daarop nieuwjaars’ wensen losgelaten. In Noord- en Zuid-Korea wordt er op nieuwjaarsdag een speciale soort soep gegeten, genaamd Tteok-Guk. Als deze soep niet gegeten wordt, zou dit zelfs betekenen dat je je geluk zal verliezen.
Aan de andere kant van de wereld, in Ecuador, worden vogelverschrikkers in de brand gestoken, zodat het ongeluk en slechte dingen die in het afgelopen jaar zijn gebeurd te verbannen. Ook worden foto's die het vorige jaar vertegenwoordigen verbrand.