Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Bluesweater
Happy Birthday to Itsmeblub & Myonlywish!
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
18 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
Harry Potter - de boeken (door Anoniem)

 
 
Iedereen kent het wel: de immens populaire boekenserie, waarin het allemaal draait om een jongetje genaamd Harry Potter, die zo'n twintig jaar geleden in de maak was. Het eerste boek van de serie, dat in juni 1997 uitkwam, leidde uiteindelijk tot een grote franchise, waar de schrijfster, J.K. Rowling, voorheen nooit van had durven te dromen.

De fantasieboekenserie bestaat uit zeven delen, die samen 1.084.170 woorden tellen. Deze boeken kwamen allemaal in de periode van 1997 en 2007 uit. En dit startte allemaal door een droom van J.K. Rowling in 1990 tijdens het wachten in een vertraagde trein.

De boeken, die origineel in het Engels zijn geschreven, zijn allemaal vertaald naar het Nederlands. De Nederlandse vertalingen van de serie, die vaak een paar maanden na de Engelse release verschenen, zijn vertaald door Wiebe Buddingh'. Volgens vele mensen is de Nederlandse vertaling een van de beste; Wiebe Budding' heeft namelijk vele woordspelingen om kunnen zetten naar het Nederlands, waardoor ook de Nederlandse lezers een soortgelijke ervaring kunnen hebben tijdens het lezen over de bijzondere Harry Potterwereld.

Terwijl J.K. Rowling terug in 2001 nog bezig was met het publiceren van de vervolgdelen in de serie, werd het eerste boek verfilmd. Het publiek kon tot en met 2011 bijna jaarlijks een nieuwe film uit de serie verwachten, voordat ook het verhaal van Harry Potter op het witte doek ten einde kwam.

Vanaf 2016 zijn er ook andere films, die zich in de Harry Potterwereld afspelen, uitgekomen. Voorlopig zijn dit enkel de Fantastic Beastsfilms, die ongeveer elke twee jaar in de bioscopen te vinden zijn. Er wordt verwacht dat er in totaal vijf films uitgebracht komen, waarvan er al twee uitgebracht zijn. Deze spelen zich allemaal af voor het originele Harry Potterverhaal.

In dit artikel zullen alle boeken uit de Harry Potterserie aan bod komen. Gedurende de rest van de week zullen er nog meer Harry Pottergerelateerde artikelen verschijnen, die allemaal een ander aspect van de franchise zullen omarmen.
 
 
Harry Potter en de Steen der Wijzen is het eerste boek van de serie en kwam in 1997 uit in het Verenigd Koninkrijk als Harry Potter and the Philosopher's Stone. Het boek is in Amerika ook te vinden onder de titel Harry Potter and the Sorcerer's Stone, omdat Amerikanen niet zouden begrijpen wat 'philosopher' betekent. 'Sorcerer' zou daarentegen veel aangrijpender klinken en beter te begrijpen zijn.

De schrijfster J.K. Rowling heeft zo'n 7 jaar nodig gehad om het boek uit te brengen. Zo begon het hele proces bij een droom in 1990 toen haar trein van Manchester naar Londen was vertraagd. Enkele personages kwamen tevoorschijn in haar gedachten, waaronder de iconische Harry Potter. Dezelfde avond begon ze al met het schrijven van het verhaal. Rond 1995 maakte J.K. Rowling het verhaal af en meteen begon ze met haar zoektocht naar een uitgever. Dit ging echter niet zo makkelijk als je zou denken, want pas na vele afwijzingen kwam J.K. Rowling bij Bloomsbury, de uitgeverij die haar boek wél uit wilde te brengen. Dit gebeurde uiteindelijk in juni 1997.

Het verhaal begint bij de 10-jarige Harry Potter, die met zijn oom, tante en neefje leeft, omdat zijn ouders kwamen te overlijden toen hij 1 jaar was. Hij wordt verschrikkelijk behandeld door zijn naaste familie; zijn oom en tante zien hem als een last en zijn verwende neefje pest hem.

Op Harry's elfde verjaardag krijgt hij een brief van een onbekende afzender. Deze blijkt van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus te zijn en in de brief komt hij erachter dat hij geen normaal jongetje, maar een tovenaar is. Langzaamaan maakt Harry kennis met de magische wereld, waarvoor hij zijn hele leven verborgen gehouden is. Bovendien beleeft hij verschillende bijzondere avonturen op zijn nieuwe school en kan hij echt zichzelf zijn, maar er zijn nog steeds gevaren uit Harry's verleden op de loer die er alles aan doen om Harry te pakken te krijgen.
 
Het tweede boek, Harry Potter en de Geheime Kamer, dat in het Engels ook wel Harry Potter and the Chamber of Secrets heet, kwam in 1998, ongeveer een jaar na het eerste deel, uit. Dit boek gaat verder op het vorige deel en vertelt over Harry's tweede jaar op Zweinstein.

In het tweede boek komt Harry in de zomervakantie bij van de gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens het vorige schooljaar. Hij bevindt zich bovendien weer in het huis van zijn oom en tante, waar alles nog steeds allesbehalve soepel verloopt. Na enkele incidenten in het huis weet Harry te ontsnappen dankzij zijn tovenaarsvriend Ron. Hij brengt daar de rest van zijn vakantie door, waarna ze samen weer terug naar Zweinstein gaat, maar ook dit loopt niet op rolletjes.

Eenmaal op school gebeuren er allerlei gekke dingen. Harry hoort het hele jaar door rare stemmen en een mysterie die de school al eerder heeft geteisterd lijkt ontrafeld te moeten worden, wat ook weer zorgt voor riskante gebeurtenissen.
 
 
 
 
Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, ook wel Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, is het derde boek van de reeks. Deze verscheen ook weer ongeveer een jaar na het vorige deel. Het boek omvat het derde jaar van Harry op Zweinstein.

Ook deze zomervakantie brengt Harry door bij het gezin van zijn oom en tante. Harry's thuissituatie is nog steeds allesbehalve geweldig en door een conflict besluit hij weg te lopen naar een plek in de tovenaarsgemeenschap. Hier komt hij erachter dat een moordenaar is ontsnapt uit de tovenaarsgevangenis Azkaban. Deze moordenaar zou Harry's ouders verraden hebben en op weg zijn om Harry hetzelfde lot te bezorgen.

Het hele jaar is iedereen op zijn hoede voor deze gevreesde moordenaar, maar alles lijkt anders in elkaar te steken dan werd gedacht.
 
 
Het vierde boek in de reeks is Harry Potter en de Vuurbeker, in het Engels Harry Potter and the Goblet of Fire. Harry wordt geteisterd door een nachtmerrie waarin een tuinman wordt vermoord als hij plannen opvangt om Voldemort te laten herrijzen. Dat mag de pret van het aankomende wereldkampioenschap Zwerkbal echter niet drukken, dat Harry bezoekt samen met Hermelien, Ron en de rest van de Wemel familie.

Als het schooljaar op Zweinstein begint wordt duidelijk dat dit een bijzonder jaar wordt. Twee andere toverscholen komen naar Zweinstein en van elke school zal er één leerling strijden in het Toverschool Toernooi. Alleen leerlingen boven de zeventien jaar mogen deelnemen. Voor Klammfels wordt Viktor Kruml uitgekozen, voor Beauxbatons Fleur Delacour en voor Zweinstein Carlo Kannewasser. Tot iedereens verbazing komt ook Harry’s naam uit de vuurbeker, maar Harry is nog geen zeventien en iedereen vraagt zich af hoe hij is gekozen.

Harry moet het opnemen tegen de anderen in drie gevaarlijke proeven. Maar dat is niet de enige uitdaging, want er ligt een veel groter gevaar op de loer. Eentje met een dodelijke afloop.
 
 
 
Harry Potter en de Orde van de Feniks is het vijfde boek in de reeks, in het Engels heeft dit boek de titel Harry Potter and the Order of the Phoenix. Gevaar ligt op de loer, want Voldemort is teruggekeerd, maar de toverwereld wil het nog niet geloven. Het ministerie doet zelfs zijn uiterste best het te ontkennen.

Perkamentus, schoolhoofd van Zweinstein, heeft de Orde van de Feniks bijeengeroepen om weerstand te bieden aan Voldemort. Ze verzamelen in het huis van Sirius, waar ze plannen maken om actie te ondernemen tegen Voldemorts leger.

Om invloed uit te oefenen op Zweinstein, heeft het ministerie een van hun eigen als leraar op Zweinstein geplaatst: Dorothea Omber. De leerlingen hebben onmiddellijk een hekel aan Omber. Ze leren niets van haar en ze mogen zelfs niet eens magie beoefenen in de klas. Uit protest vormen Harry, Ron en Hermelien hun eigen oefengroep. Maar Omber is niet dom en met de macht van het ministerie maakt ze nieuwe regels die het leven van de leerlingen zwaarder maken.

Harry heeft opnieuw last van nachtmerries, ditmaal voorspellen ze de dood van zijn peetoom en hij wil er alles aan doen om dat te voorkomen.
 
 
 
 
Inmiddels is het feit dat Voldemort levend is niet meer te ontkennen. In Harry Potter en de Halfbloed Prins, ook wel Harry Potter and the Half-blood Prince in het Engels, hangt er een duistere sfeer in de wereld. Harry wordt al vroeg in de zomervakantie opgehaald door Perkamentus om een oud-leraar, Hildebrand Slakhoorn, over te halen terug te komen naar Zweinstein.

Perkamentus geeft Harry dit jaar een aantal privélessen, waarin hij Harry leert over het verleden van Voldemort. Hij laat dit zien door middel van herinneringen, waaronder één herinnering van Slakhoorn. In deze herinnering vraagt Voldemort naar gruzielementen, voorwerpen waarin tovenaars een deel van hun ziel in stoppen om onsterfelijk te worden. Slakhoorn wordt boos en zegt dat Voldemort er nooit meer naar mag vragen. Perkamentus vermoedt echter dat er met de herinnering geknoeid is en vraagt Harry om de originele herinnering te verkrijgen. De informatie zou van onschatbare waarde kunnen zijn in de strijd tegen Voldemort.

Niet alleen Perkamentus onderneemt stappen in deze oorlog. Harry vermoedt als sinds het begin van het schooljaar dat Voldemort Draco Malfidus, Harry’s rivaal, heeft ingewijd. Niet alleen heeft Harry gelijk, maar Draco heeft ook een belangrijke taak.
 
 
Het laatste boek in de serie is Harry Potter en de Relieken van de Dood, in het Engels: Harry Potter and the Deathly Hallows. Harry, Ron en Hermelien keren niet terug naar Zweinstein. Als ze Voldemort voor eens en altijd willen verslaan moeten ze zijn gruzielementen opsporen en vernietigen. Dat blijkt een lastige taak, want ze weten niet waar deze zich bevinden.

Langzaamaan vinden ze de locaties van deze stukjes en ondernemen ze riskante acties om deze te bemachtigen en vernietigen. Ook leren ze over de Relieken van de Dood: een onoverwinnelijke toverstaf, een steen met de macht om de doden tot leven te wekken en een onzichtbaarheidsmantel. Harry beseft dat hij die laatste al jaren in zijn bezit heeft en hij vogelt ook uit waar Voldemort achterna zit, namelijk de onoverwinnelijke toverstaf.

Het laatste gruzielement blijkt zich te bevinden in Zweinstein, dat is overgenomen door Voldemort. Harry, Ron en Hermelien besluiten terug te gaan naar de school. Hier begint het laatste gevecht en Harry moet misschien wel het ultieme offer brengen.
 
 
 
 



Reactie plaatsen

Reageer op het artikel Harry Potter - de boeken.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 18-12 00:46:
LuxuryRebel schreef:
Amazing 
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-12 22:44:
Juntos schreef:
Mercredi schreef:
Mercredi schreef:
Deze layout is 10/10
Moet echt een keer HP gaan kijken tho..
Hahaha ja, echt doen! Het zal je wereld verbreden 
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-12 21:05:
LindzyInfernal schreef:
Gave lay-out.
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-12 17:54:
HUMBLE schreef:
omg die lay-out!!
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-12 16:55:
Juntos schreef:
Thanks y'all! ♥
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-12 16:45:
Xmendesxputhx schreef:
De layout is echt super vet.
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-12 14:55:
Evanlynn schreef:
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-12 14:30:
Mushu schreef:
Wow de layout is super cool en leuk geschreven ook!!
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-12 13:35:
FiniteIncantatem schreef:
Despoina schreef:
Evenstar schreef:
Where my fellow Slytherins at! ❤🐍
hellow🐍
🐍🐍🐍
Melden | Citeer | X
Despoina schreef op 17-12 10:15:
Despoina schreef:
Evenstar schreef:
Where my fellow Slytherins at! ❤🐍
hellow🐍
Melden | Citeer | X
Despoina schreef op 17-12 10:14:
Despoina schreef:
aaah deze lay out is zo gaaf
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-12 10:00:
Kynee schreef:
Awesome
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-12 07:00:
Ursela schreef:
Wauw super leuk gedaan en een hele mooie layout!
Melden | Citeer | X
Valiant schreef op 17-12 06:54:
Valiant schreef:
Mn liefde!!! This is amazing ♡
Melden | Citeer | X
Literacity schreef op 17-12 04:22:
Literacity schreef:
Damn deze layout
Melden | Citeer | X
Evenstar schreef op 17-12 00:15:
Evenstar schreef:
Where my fellow Slytherins at! ❤🐍
Melden | Citeer | X
Acnolgia schreef op 17-12 00:14:
Acnolgia schreef:
omg dit is zo leuk
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-12 00:11:
Juntos schreef:
Je kan de pagina’s bij de hoeken omslaan! 



Nieuwsarchief
Let's Introduce: Itsmeblub {Birthday Edition}18-05-2024 00:00
Music Month May12-05-2024 00:00
Maandoverzicht April '2430-04-2024 00:00
Anouk's verjaardag!26-04-2024 00:00
Lente Magazine12-04-2024 00:00
Let's Introduce: Rascal {Birthday Edition}10-04-2024 00:00
Paaseieren Speurtocht29-03-2024 00:00
Miss lente 2024 | Aankondiging18-03-2024 00:00
Internationale Vrouwendag08-03-2024 00:00
Maandoverzicht Februari '2426-02-2024 00:00
SocialMediaTeam Revamp04-02-2024 13:00
Maandoverzicht Januari '2429-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Uitslag01-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Stemronde15-12-2023 00:00
SocialMediaTeam Adventskalender 202301-12-2023 10:00
Be the Best 2023 | Aankondiging01-12-2023 00:00
Look Appreciation08-11-2023 18:25
Creepy Pasta16-10-2023 00:00
Unmasking the Evil05-10-2023 19:00
Hoe bouwen we VP weer op?12-04-2023 00:00
nog een poging voor Studs LI en m'n afscheidsartikel06-03-2023 17:27
Be Our Guest27-02-2023 00:00
Artificial Intelligence23-02-2023 00:00
Files || Emily VanCamp16-02-2023 00:00
Serie: The Recruit07-02-2023 00:00
Pagina: | Volgende