De educatie in de middeleeuwen was barslecht. Kinderen gingen vaak niet naar school omdat hun ouders arm waren of de kinderen zelf moesten werken. En dat te vergelijken met onze situatie nu! Dan zijn we, de kinderen van nu, wel heel erg verwend he. I mean like, ik denk wel dat de meeste kinderen vroeger wel een moord zouden doen om naar school, of in het geval in de middeleeuwen, naar een gilde te gaan en een ambacht te oefenen. Dat was vroeger echt heel duur, als ik mijn geschiedenis docent mag geloven. De opvoeding van vroeger was ook zoveel malen erger dan nu. Vroeger, als je iets kleins deed, en je werd betrapt door je ouders, reken dan erop dat je een pak slaag krijgt van je ouders. Vroeger was het helemaal niet erg om je kinderen te slaan. Nu? Nu kunnen je ouders zelfs in de gevangenis terechtkomen!
Alhoewel, in 1200 zijn de eerste universiteiten opgericht in Italië. Dat was iets nieuws toen, zeg! Zoveel mensen wilden die gebouwen ingaan, vooral verse, jonge mensen. Maar je had vroeger zo weinig richtingen! Je had alleen godsdienst en kunst voornamelijk. Godsdienst was vroeger namelijk een belangrijke factor in de middeleeuwen. Echt alles ging om het Rooms-Katholieke christendom. Als je wat fout deed, dan zeiden men dat je straf van God hebt. En als je iets deed wat niet door de beugel kon, werd je meteen buitengesloten. Dat kan toch niet, denk je dan? Ja, dat kan inderdaad niet. Maar in onze scholen gebeurt dat ook hoor, let maar goed op het buitenbeentje van jullie klas. Of misschien ben je zelf wel een buitenbeentje. Het leven was zeker heel hard in de middeleeuwen.
In de middeleeuwen was er absoluut geen gelijkheid. Er was sprake van een standenmaatschappij. Voornamelijk bestond het uit drie standen; namelijk als eerst de geestelijkheid, dit zijn mensen die bij het kerk werken. Pastoor, pauzen, noem maar op. De tweede stand zijn de adelen, zoals de koning, koningin, hertog etcetera. De derde stand is de stand waar de meeste mensen zitten; dit is dan ook de laagste stand. Dat zijn de boeren en de gewone burgers. Ze moeten akelig veel belasting betalen. Oneerlijk, toch? Nou, dat vonden vele burgers ook. Maar ze zeiden niks, bang voor de gruwelijke koning. De koning had natuurlijk een luizenleven, de schoft. Net zoals Willem-Alexander nu eigenlijk, want wij moeten hun huizen en hun kleren betalen met de belasting. Maar goed, we hebben het niet over Willem, maar over de koningen en de koninginnen vroeger.
Kijk maar naar Marie Antoinette. Ze is misschien niet in de middeleeuwen geboren, maar ze heeft een typische verwende, middeleeuwse karakter. Ze geeft maar uit zodat ze tevreden wordt maar ondertussen konden de lagere mensen haar dingen betalen. Dacht het niet, meid. O ja, er bestaat ook een film waar haar leven werd beschreven. Ik moet wel zeggen dat de kleren van vroeger echt chique waren hoor. Ah, we dwalen af. We hadden het over de gelijkheid in de middeleeuwen.
De geestelijkheid vroeger had het ook niet mis hoor. Ze hoefden net zoals de adel geen belasting betalen, ze mogen het geld waarvan de burgers zo hard aan hadden gewerkt gewoon uitgeven aan kerkmisten en andere activiteiten. Willen ze nieuwe kerk? Dan wordt dat meteen geregeld. Nieuwe inkt? Komt voor mekaar. Het leven was makkelijk voor de hoge pieten in de middeleeuwen, maar voor de normale mensen niet. Jammer.