Heyhoi! Leuk dat je het nieuws van de dag leest :D Het artikel van vandaag gaat over Bevrijdingsdag (Wat tevens mijn verjaardag is, haha) Wat bevrijdingsdag is, hoe het gevierd wordt en de geschiedenis erachter vind je allemaal in dit artikel. Ik hoop dat je het een leuk, en vooral interessant artikel vindt!
Bevrijdingsdag is de dag waarop in Nederland wordt gevierd dat we 'bevrijd' zijn uit de tweede wereldoorlog. Dit wordt op 5 mei gevierd omdat we op 5 mei 1945 bevrijd werden. Bevrijdingsdag wordt in sommige andere landen ook gevierd, maar dan op een andere dag en met een andere naam. Zo wordt in Oostbloklanden op 9 mei de dag van de overwinning gevierd, en in Duitsland wordt het op 8 mei gevierd (Duitsland werd natuurlijk niet bevrijd, maar ze vieren dat de oorlog gestaakt werd)
Op 4 mei staakte Admiraal von friedeburg de oorlog in Noord-West Duitsland, Nederland en Denemarken. Een dag later (5 mei dus) ging deze staking in. Natuurlijk was Kärl Dönits (Die op dat moment de leider van de oorlog was, aangezien Adolf Hïtler was gestorven) Dezelfde dag stuurde een Canadese generaal de Duitse opperbevelhebber naar een hotel in Wageningen om onder het bijzijn van de Nederlandse prins Bernard het over de staking van de Duitste troepen in Nederland te hebben. De opperbevelhebber vroeg hierna om 24 uur bedenktijd. Hierna werd op 6 mei het 'contract' getekend in een kleine boerderij, en op dat moment was Nederland helemaal officieël bevrijd.
Ieder(e) dorp of stad heeft natuurlijk zijn eigen traditie om bevrijdingsdag te vieren. In de meeste steden worden er festivals georganiseerd, wat vaak muziekfestivals zijn met Nederlandse artiesten. Ook wordt elk jaar in een andere provincie en stad het bevrijdingsvuur aangestoken.
In 1945 werd er besloten dat bevrijdingsdag om de vijf jaar zou worden gevierd. Pas in 1990 werd bevrijdingsdag jaarlijks gevierd. Ook werd er besloten dat er op 15 augustus de hele dag er vlaggen mochten hangen (omdat de Japanners toen de oorlog stopte) Dat Bevrijdingsdag nationaal was, werd vastgelegd in de Algemene termijnenwet.