Hallo! Vandaag gaan jullie meer te weten komen over schildpadden! Je kent ze zeker en vast: reptielen die er voor sommige best grappig uitzien en een ovaalvormig schild hebben. Van schildpadden heb je maar liefst 330 verschillende soorten over de hele wereld verspreid: in elk continent (naast Antarctica natuurlijk) kan je ze vinden. Ze zoeken warme plekken om te kunnen groeien, dus ze komen het meest voor in gebieden bij de evenaar en binnen de keerkringen. In België en Nederland is het dus te koud, maar als je ze echt wil spotten moet je naar het zuiden van Europa gaan of naar Afrika, daar heb je er namelijk best veel. Al kon je vroeger wel eens in Nederland een Europese moerasschildpad vinden, ze zijn nu bijna als goed verdwenen. Moest je echt goed zoeken kan je hier wel roodwang-, zaagrug-, geelwang- en bijtschildpadden terug vinden. Al zijn die net zoals de Europese moerasschildpadden bijna niet te vinden door de strenge winters.
U I T E R L I J K
Zoals ik het al in de inleiding zei, hebben schildpadden een opvallend kenmerk: hun schild. Die bestaat uit twee delen: het carapax en het plastron. Het carapax is eigenlijk de rugschild en het plastron is dan het onderste gedeelte. Het dient als bescherming, verdediging , ... , maar let op: al lijkt het hard, toch kunnen ze pijn hebben als je op hun schildje krast. Schildpadden vervellen, ook aan hun schild, en het is echt pijnlijk voor het schildpadje als je ze meehelpt met te vervellen door dat eruit te trekken. Je hebt ook schildpadden met een harde en zeer zachte schild. Die twee verschillende soorten mag je ook niet bij elkaar zetten, want degene met de zachte schild kunnen snel verwondingen oplopen. Naast bescherming en verdediging, dient het schild ook voor warmte op te nemen, dus tegen afkoeling en een kalkvoorraad.
De huid van de dieren zijn flexibel, om makkelijk hun lichaamsdelen in hun schildje te verstoppen. Het verschilt wel van schildpad tot schildpad, door de flexibiliteit van het intrekken worden ze zelfs tot groepen ingedeeld! Velen denken dat schildpadden traag zijn, maar voor hun grootte kunnen sommigen best snel zijn! Vooral waterschildpadden kunnen snel gaan.
L E E F W I J Z E & L E E F T I J D
Het meeste wat schildpadden doen zijn zonnen, naar voedsel zoeken/jagen en slapen. Zonnen is belangrijk om te groeien. Ze hebben het vitamine D3 nodig dat ze uit zonlicht kunnen halen. Schildpadden die in koudere delen van de wereld wonen, houden een winterslaap. Ze eten trouwens van alles. Sommige eten enkel vlees, de anderen eten enkel planten of ze eten ze gewoon allebei. Schildpadden kunnen heel oud worden, al veranderd dat weer van soort tot soort. De officieel oudste schildpad werd 188 jaar en z'n naam was Tu'i Malila. Velen zeggen dat Adwaitya de oudste is geworden met maar liefst 255 jaar, al zijn er daar nooit bevestigingen van geweest. De reden dat ze zo oud kunnen worden is grotendeels doordat ze van zware verwondingen kunnen overleven. Langzaam kunnen ze daaraan genezen, al kan je wel scheuren enzovoort blijvend blijven zien. Als ze jong zijn kunnen zelfs sommige delen zoals het schild terug aangroeien.
V E R K O O P
Je kan schildpadden als huisdier kopen. Het zijn leuke dieren, maar velen onderschatten het! Er komt er veel meer bij kijken dan je denkt. Je moet rekening houden met de vitamines die hij/zij nodig heeft, het licht, de grootte van het kotje, ... Ze kunnen namelijk erg groot worden! Wegens al die redenen dumpen ze hen al snel in de buurt van een park, wat een heel slecht idee is. Meestal eten ze al de diertjes op en verwoesten ze het daar of gaan na een tijdje dood. Er zijn nu ook een paar schildpadden verboden om te verkopen wegens te agressief of bedreiging. Zoals de roodwangschildpad, vroeger kon men de soort nog kopen, al is dat nu illegaal. Mijn tante heeft er zo eentje, al een paar jaar lang. Het is een super lief beestje en daarvoor staan ze ook bekend, al zijn ze wel bedreigd. Hieronder vertel ik jullie meer over mijn ervaringen met mijn schildpadje, Joy, moest je graag eentje willen kopen.
M I J N E R V A R I N G
In dit kopje ga ik jullie vertellen over mijn ervaringen met mijn (water)schildpadje, Joy (Foto rechtsonderaan). Veel mensen dumpen ze, wegens problemen of de verzorging die onderschat wordt. Zelf had ik het ook best onderschat. Ik had al wat opgezocht en ik wist dat ze niet een al te klein kotje mochten hebben. Vaak worden er zo'n palmboomkotje verkocht, maar ik raad je aan ze niet te kopen. Ze komen van alles te kort en het kotje is véél te klein. Ik kocht dus al een redelijk groot kotje, mat vooruitzicht dat ik later een grotere ging kopen. Met wat extra advies van mijn tante kwam ik meer te weten. Lamp? Check! Steen? Check! Garnalen? Check! Water? Check! Alles stond klaar. Ik was in de wolken toen ik haar had. Het eerste jaar liep best onwennig, ze groeide ook niet echt en toen kreeg ze te kampen met een oogontsteking en ze at super weinig. De oorzaak kwam door te weinig vitaminen, het lampje was niet goed genoeg. Ik wou haar in een winterslaapje doen, maar voor schildpadden in gevangenschap is dat geen goed idee. Natuurlijk deed ik die lamp uit, want anders zou ze niet kunnen slapen. Hij was trouwens ook kapot. Ik voelde me zo rot voor het beestje. Gelukkig kreeg ik extra informatie en na 4 maanden groeide ze enorm snel. Nu is ze nog steeds te klein voor haar 2-jarige leeftijd, maar ik heb ondertussen haar kotje vergroot met alles erop en eraan. Ik heb heel veel geluk dat ze niet bijt, want blijkbaar heb je er veel die bijten. Ik moet eerlijk toegeven, toen ze er heel slapjes bijliep zag ik het vaak ook niet meer zitten, hoe erg het ook klinkt. Daarom waarschuw ik jullie allemaal om je goed te laten informeren voor je er eentje koopt. Ze worden namelijk heel erg vaak voor de domste redenen gedumpt in parken, ... Denk dus goed na! Voor elk diertje heb je geld en tijd nodig.