Carry schrijft boeken voor jong en oud, maar vooral haar jeugdboeken zijn erg bekend en geliefd. Zo heeft ze de bekende kinderboeken: Spijt, Pijnstillers, Afblijven, Kappen, Razend, Paniek, Radeloos, Timboektoe en Lover of Loser geschreven. Maar ook de boekenserie: Dat heb ik weer!, is erg bekend. Voor de jongvolwassenen heeft ze ook boeken geschreven, namelijk: Bankok Boy, Fatale liefde, Joël en Brainwash. ----------------------------------------------------------------------------------
Er zijn ondertussen al zes boeken van Carry Slee verfilmd en de zevende (Pijnstillers) is al in de maak! Daarnaast wordt de achtste film (Kappen) verwacht in 2015. Ik heb alle verfilmingen voor jullie op een rijtje gezet met daarnaast de bijbehorende trailer.
Ik ben een hele grote fan van haar boeken en dat is ook de reden dat ik (tot nu toe) alle films gezien heb. Daarnaast wil ik nog even in het bijzonder zeggen dat Razend is opgenomen in mijn school en dat ik zelf heb meegewerkt als figurant. Je kunt me ook twee keer zien in de trailer haha. Figureren voor zo'n film was echt een hele leuke ervaring.
Leuk om te weten: Er zijn ook musicals die gaan over de boeken van Carry Slee. Zo is er een musical over het boek Lover of Loser en over het boek Afblijven. Leuk! Ik ben zelf naar de première van Lover of Loser geweest en daar ben ik op de foto geweest met Carry (en ik ving het bloemenboeket hahaha). Alleen volgensmij kun je niet meer naar de musicals, want die zijn al afgelopen.
Hopelijk vinden jullie het een leuk artikel! xoxo Ilse
Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar (in Utrecht) en werkte ze een aantal jaren als lerares Drama in het voortgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het tijdschrift Bobo met verhalen over Keetje Karnemelk, waarna ze begon met het schrijven van kinderboeken. Dat waren meestal realistische verhalen, geschikt voor jonge kinderen. In de jaren erna ging ze ook voor oudere kinderen schrijven. Haar 10+-boeken werden razend populair bij de jeugd, gezien de vele nominaties en prijzen die ze voor haar boeken ontving. In haar boeken maakt Carry Slee onderwerpen als discriminatie, drugs en pesten voor de jongeren inzichtelijk en dat werd gezien de prijzen die ze voor haar boeken kreeg zeer gewaardeerd door de doelgroep. In 2009 richt Carry zich op een nieuwe doelgroep, namelijk: 16+. Jongeren die haar kinder- en jeugdboeken zijn ontgroeid, maar de overgang naar haar (autobiografische) werk voor volwassenen te groot vinden, kunnen nu hun hart ophalen met deze boeken, die gericht zijn op de jongeren in de bovenbouw van de middelbare school, studenten en jongvolwassenen. Carry Slee is daarmee een van de weinige auteurs in Nederland geworden die zich met succes op alle doelgroepen richt. In 2010 vierde Carry Slee haar 20-jarig schrijversjubileum. Ter gelegenheid hiervan én omdat ze met haar boeken een grote rol heeft gespeeld in de leesbevordering van kinderen, kreeg ze een koninklijke onderscheiding: ze werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Vandaag is er een artikel op het NVDD over een bekende boekenschrijfster. Namelijk: Carry Slee. Ik denk dat je als je in Nederland woont al vaak van haar gehoord hebt als klein kind, of juist nu. Ik ga jullie wat meer over haar en haar boeken vertellen.