Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Rascal
stuur me een berichtje als je iets verkoopt van mijn wenslijst!
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
14 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
Eerste Wereldoorlog (door Anoniem)

Hallo allemaal! Vandaag is het een triestige dag, want het is namelijk 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Nederland wou zich al in het begin neutraal stellen, maar België werd integendeel er wel bij betrokken. Daarom gaat deze tekst ook grotendeels over dit land, waar velen spelers ook wonen, gaan. Hopelijk leren jullie wat bij over deze 4 jaar durende strijd, waar 9 miljoen mensen nooit meer terug thuis kwamen. Deze tekst kan heel erg schokkend zijn voor jongere kinderen.
Nog een waarschuwing: Deze tekst kan vol met schrijffouten staan. Ik heb het heel druk gehad en net ook bezoek van mijn familie gehad en ik heb het dus niet kunnen nalezen. Ik ga dit echter wel later deze dag doen. Bedankt voor het begrip!
KLAPROOS

Op deze lay-out staat op de achtergrond klaprozen. Deze bloemen staan zogezegd ook als symbool voor de Eerste Wereldoorlog. Ze bloeien namelijk als andere planten in hun buurt al gestorven zijn (Pionierssoort). Deze soort groeide tijdens de Eerste Wereldoorlog ook heel uitgebreid. Ze werden echter ook gebruikt. Klaprozen hebben namelijk een sterk verdovende werking. Het stilde de pijn van gewonde soldaten. Naast dit is de kleur ook erg toepasselijk: Het binnenste is zwart (rouw) en de bladeren zijn rood (bloed van de soldaten).

MUSEA


Ik kan jammer genoeg ook niet alle details vertellen, het zit namelijk ook heel erg complex in elkaar. Ook zou het misschien wat saai worden moest je 2 uur aan een artikel zit te lezen ;-). Er bestaan wel veel musea over de Eerste Wereldoorlog. Hier een lijstje van musea in België:

- Aan de IJzer
- In Flanders Fields
- Ramparts museum
- Hill 62 - Sanctuary Wood
- Hooge Crater
- Käthe Kollwitztoren
- Lange Max
- Pond Farm
- Talbot House
- Memorial museum Passchendaele

Nederland:

- Le Poilu
- Huis Doorn

Omdat ik in België woon, weet ik niet goed welke musea er nog in Nederland staan. Mail mij (Cupcakedeeg) om het lijstje te helpen aanvullen!

MUSICAL

In België loopt er ook een musical over de Eerste Wereldoorlog, genaamd 14-18. Zelf ben ik ernaar toe geweest en het is zeker aan te raden! De musical begint weer de 5de september met spelen tot de 21ste. Tickets kan je bestellen op de officiële site.
BEGIN

28 juni 1914: Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk werd gewelddadig vermoord met een pistool door een Bosnisch-Servische nationalist, genaamd Princip. Door deze opzettelijke aanval was het 'ijs gebroken', laten we het maar zo zeggen. Natuurlijk waren er voor die moord ook al grote spanningen. Er waren vaak grote ruzies voor de belangen binnen en buiten Europa.
Een maand later (28 juli) begon de strijd.

GROEPEN

Er waren twee groepen, de geallieerden en de centralen.
De geallieerden bestonden uit de volgende landen: het Keizerrijk Rusland (Die maar tot 1917 bleef bestaan), de Derde Franse Republiek (Frankrijk + Algerije) en het Verenigd Koninkrijk. Zij waren al vanaf het prille begin erbij betrokken. In hetzelfde jaar kwam België, Servië, Montenegro, Japan, Albanië en Andorra erbij betrokken. Dit was na de officiële uitbraak van de oorlog. De oorzaak dat België bij de oorlog werd betrokken, was omdat de Duitsers langs België Frankrijk wouden aanvallen. Dit was inmiddels korter en makkelijker voor de Duitsers. Koning Albert liet dit echter niet toe. Normaal gezien wou België, zoals Nederland, neutraal zijn, maar Duitsland hield hier totaal geen rekening mee. In 1915 kozen Italië en San Marino partij voor de geallieerden, 1916 Portugal, Roemenië en Griekenland. In 1917 kwamen er maar liefst 9 staten bij de "kant van België": Verenigde Staten, Siam (Thailand), Bolivia, Cuba, Liberia, China, Brazilië, Peru en Uruguay.
In het laatste jaar van de strijd viel de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek weg in de oorlog door een vredesverdrag. Guatemala, Armenië, Nicaragua, Haïti en Honduras kozen daarentegen partij voor de geallieerden.
De andere partij, waar de geallieerden tegen streden, waren zoals ik al zei de centralen. Het Duitse Rijk, Oostenrijk-Hongarije, Ottomaanse Rijk (Huidig Turkije, Balkan, Midden-Oosten en Noord-Afrika) en Bulgarije hoorden hierbij.

HET KLEINERE BELGIË

Langzaam aan werd Luxemburg volledig ingenomen door de Duitsers. België was al een beetje voorbereid op de inval, maar toch, de Duitsers hadden een 10 keer sterker leger. België moest risico's pakken, dat sowieso veel doden zou opeisen. Vooral naar het einde van de oorlog toe. De IJzer was een heel belangrijk punt voor de Belgen. Deze rivier nam namelijk vanuit Frankrijk een bocht door België om in de zee uit te monden. Dit bleef echter onbezet (Het was gevaarlijk en riskant voor de Duitsers).
De Duitse troepen had het klein landje zwaar onderschat en België kwam erg sterk uit de hoek.



De blauwe streep is de IJzer. Het was dus een erg klein deeltje dat onbezet bleef.

NEDERLAND BLEEF NEUTRAAL

Nederland bleef in de oorlog neutraal. Tegenover de centralen waren ze te zwak, dus stelden ze zich onpartijdig. Al de oorlogvoerende landen respecteerden dit. België koos echter ook neutraliteit, maar Duitsland hield hier geen rekening mee. Samen met Nederland, kozen 10 andere landen voor de neutraliteit: Argentinië, Chili, Zwitserland, Denemarken, Ethiopië, Mexico, Noorwegen, Spanje, Venezuela en Zweden. De rest van de hele wereld (Die bestond uit 34 staten), vocht dus mee.
EUROPESE FRONTEN

In Europa vonden er 3 fronten plaats: het westfront, het oostfront en het Italiaans front.

SLACHTOFFERS EN VLUCHTELINGEN

Van de 70 miljoen militairen over heel de wereld, zijn er meer dan
9 miljoen soldaten gestorven. Het getal zelf, lijkt misschien niet veel, maar 9 miljoen zijn echt super veel mensen. Vooral waren de meeste mannen nog erg jong, tussen de 16 en 30 jaar. Deze mannen moesten vaak dienstplichtig strijden, sommigen vrijwillig. Ik heb het dan ook nog maar enkel over de soldaten, niet over de burgers. Hoeveel burgers er zijn gestorven, is moeilijk om te weten te komen. Men weet wel dat er in België van maar liefst 5000 burgers officieel bekend zijn dat ze gestorven zijn tijdens de oorlog. Dat zijn er ook gigantisch veel.
Door de Duitse inval sloegen er ook veel Belgen op de vlucht. Velen vluchtten naar Nederland en Engeland, waar men warm werd onthaald. Ze waren heel verontwaardigd dat Duitsland hun neutraliteit hadden verbrokkeld.

AFLOOP

In 1918 kwamen de Duitsers af met nieuwe tactieken en inzet van vliegtuigen. Ze maakten zelfs een kans van slagen. Dit mocht niet baten, de Duitse soldaten waren zwaar uitgeput. De geallieerden kregen meer en meer terrein in hun bezit. Er was ook een grote ontevredenheid in Duitsland zelf, iedereen stelden zich vragen over het beleid en de gevolgen van de oorlog. De Duitse revolutie begon. De keizer van Duitsland vluchtte naar Nederland en de burgers begonnen een wapenstilstand te overleggen. 11 november 1918, 5u 's ochtends: Het verdrag werd getekend. Deze ging pas om 11u  in. Jammer genoeg vielen tussen die 6u nog veel slachtoffers. In 1919 werd deze echter formeel beëindigd, met het Verdrag van Versailles.



Reactie plaatsen

Reageer op het artikel Eerste Wereldoorlog.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 28-07 15:28:
Coolcatlove schreef:

Mooi!! Er missen nog wat details maar voor de rest heb je alles.

Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 28-07 10:50:
Cupcakedeeg schreef:
Haha ty allemaal n_n!
Ik wou trouwens ook allemaal de speciale gebeurtenissen schrijven, maar ik wou het gelijk meer in het totaal doen, n_n
Daarom staat de Slag om de IJzer er niet in, ...
Melden | Citeer | X
Compulsion schreef op 28-07 09:44:
Compulsion schreef:
Gwendoline schreef:
Niceeeeeeeee <img src='/layout/nl/images/smileys/lol.png' alt=':d'> Veel tekst maar wel interessant, dat deel over de klaprozen wist ik bijvoorbeeld nog niet hahah <img src='/layout/nl/images/smileys/smile.png' alt=':)'>

Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 28-07 09:42:
Fuenta schreef:
Naya schreef:
bgie belgie belgie

zucht

Nederland was neutraal, kun je niet veel over zeggen.
Melden | Citeer | X
SIA schreef op 28-07 09:40:
SIA schreef:
Cupcakedeeg schreef:
Riraito schreef:
Ik vind het een heel interessant artikel, alleen jammer dat je alleen musea in België opgezocht hebt terwijl er hier meer Nederlanders zitten...

Ik had echt tijdsgebrek en ik kijk altijd na of de namen correct zijn/werkelijk bestaan. 's Avonds gaan ze erbij staan <img src='/layout/nl/images/smileys/wink.png' alt=';)'>

@Naya: Nederland was neutraal, veel kon ik er ook niet over schrijven xD

Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 28-07 08:17:
Cupcakedeeg schreef:
Riraito schreef:
Ik vind het een heel interessant artikel, alleen jammer dat je alleen musea in België opgezocht hebt terwijl er hier meer Nederlanders zitten...

Ik had echt tijdsgebrek en ik kijk altijd na of de namen correct zijn/werkelijk bestaan. 's Avonds gaan ze erbij staan ;)

@Naya: Nederland was neutraal, veel kon ik er ook niet over schrijven xD
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 28-07 04:18:
Rhea schreef:
Naya schreef:
bgie belgie belgie

zucht

België
Melden | Citeer | X
Placebo schreef op 28-07 00:54:
Placebo schreef:
Leeeeuk Mara <3
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 28-07 00:27:
Gwendoline schreef:
Niceeeeeeeee :d Veel tekst maar wel interessant, dat deel over de klaprozen wist ik bijvoorbeeld nog niet hahah :)
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 28-07 00:24:
Riraito schreef:
Ik vind het een heel interessant artikel, alleen jammer dat je alleen musea in België opgezocht hebt terwijl er hier meer Nederlanders zitten...



Nieuwsarchief
Maandoverzicht Juli en Augustus '2429-08-2024 00:00
Zomer Magazine20-07-2024 00:00
Let's Introduce Renee0012-07-2024 00:00
Pride Lookbook16-06-2024 21:00
Pride Month | Aankondiging01-06-2024 13:00
Maandoverzicht Mei '2427-05-2024 00:00
Let's Introduce: Itsmeblub {Birthday Edition}18-05-2024 00:00
Music Month May12-05-2024 00:00
Maandoverzicht April '2430-04-2024 00:00
Anouk's verjaardag!26-04-2024 00:00
Lente Magazine12-04-2024 00:00
Let's Introduce: Rascal {Birthday Edition}10-04-2024 00:00
Paaseieren Speurtocht29-03-2024 00:00
Miss lente 2024 | Aankondiging18-03-2024 00:00
Internationale Vrouwendag08-03-2024 00:00
Maandoverzicht Februari '2426-02-2024 00:00
SocialMediaTeam Revamp04-02-2024 13:00
Maandoverzicht Januari '2429-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Uitslag01-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Stemronde15-12-2023 00:00
SocialMediaTeam Adventskalender 202301-12-2023 10:00
Be the Best 2023 | Aankondiging01-12-2023 00:00
Look Appreciation08-11-2023 18:25
Creepy Pasta16-10-2023 00:00
Unmasking the Evil05-10-2023 19:00
Pagina: | Volgende