Hallo allemaal! Vandaag is het een triestige dag, want het is namelijk 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Nederland wou zich al in het begin neutraal stellen, maar België werd integendeel er wel bij betrokken. Daarom gaat deze tekst ook grotendeels over dit land, waar velen spelers ook wonen, gaan. Hopelijk leren jullie wat bij over deze 4 jaar durende strijd, waar 9 miljoen mensen nooit meer terug thuis kwamen. Deze tekst kan heel erg schokkend zijn voor jongere kinderen.
Nog een waarschuwing: Deze tekst kan vol met schrijffouten staan. Ik heb het heel druk gehad en net ook bezoek van mijn familie gehad en ik heb het dus niet kunnen nalezen. Ik ga dit echter wel later deze dag doen. Bedankt voor het begrip!
BEGIN
28 juni 1914: Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk werd gewelddadig vermoord met een pistool door een Bosnisch-Servische nationalist, genaamd Princip. Door deze opzettelijke aanval was het 'ijs gebroken', laten we het maar zo zeggen. Natuurlijk waren er voor die moord ook al grote spanningen. Er waren vaak grote ruzies voor de belangen binnen en buiten Europa.
Een maand later (28 juli) begon de strijd.
GROEPENEr waren twee groepen, de geallieerden en de centralen.
De geallieerden bestonden uit de volgende landen: het Keizerrijk Rusland (Die maar tot 1917 bleef bestaan), de Derde Franse Republiek (Frankrijk + Algerije) en het Verenigd Koninkrijk. Zij waren al vanaf het prille begin erbij betrokken. In hetzelfde jaar kwam België, Servië, Montenegro, Japan, Albanië en Andorra erbij betrokken. Dit was na de officiële uitbraak van de oorlog. De oorzaak dat België bij de oorlog werd betrokken, was omdat de Duitsers langs België Frankrijk wouden aanvallen. Dit was inmiddels korter en makkelijker voor de Duitsers. Koning Albert liet dit echter niet toe. Normaal gezien wou België, zoals Nederland, neutraal zijn, maar Duitsland hield hier totaal geen rekening mee. In 1915 kozen Italië en San Marino partij voor de geallieerden, 1916 Portugal, Roemenië en Griekenland. In 1917 kwamen er maar liefst 9 staten bij de "kant van België": Verenigde Staten, Siam (Thailand), Bolivia, Cuba, Liberia, China, Brazilië, Peru en Uruguay.
In het laatste jaar van de strijd viel de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek weg in de oorlog door een vredesverdrag. Guatemala, Armenië, Nicaragua, Haïti en Honduras kozen daarentegen partij voor de geallieerden.
De andere partij, waar de geallieerden tegen streden, waren zoals ik al zei de centralen. Het Duitse Rijk, Oostenrijk-Hongarije, Ottomaanse Rijk (Huidig Turkije, Balkan, Midden-Oosten en Noord-Afrika) en Bulgarije hoorden hierbij.
HET KLEINERE BELGIË
Langzaam aan werd Luxemburg volledig ingenomen door de Duitsers. België was al een beetje voorbereid op de inval, maar toch, de Duitsers hadden een 10 keer sterker leger. België moest risico's pakken, dat sowieso veel doden zou opeisen. Vooral naar het einde van de oorlog toe. De IJzer was een heel belangrijk punt voor de Belgen. Deze rivier nam namelijk vanuit Frankrijk een bocht door België om in de zee uit te monden. Dit bleef echter onbezet (Het was gevaarlijk en riskant voor de Duitsers).
De Duitse troepen had het klein landje zwaar onderschat en België kwam erg sterk uit de hoek.
De blauwe streep is de IJzer. Het was dus een erg klein deeltje dat onbezet bleef.
NEDERLAND BLEEF NEUTRAALNederland bleef in de oorlog neutraal. Tegenover de centralen waren ze te zwak, dus stelden ze zich onpartijdig. Al de oorlogvoerende landen respecteerden dit. België koos echter ook neutraliteit, maar Duitsland hield hier geen rekening mee. Samen met Nederland, kozen 10 andere landen voor de neutraliteit: Argentinië, Chili, Zwitserland, Denemarken, Ethiopië, Mexico, Noorwegen, Spanje, Venezuela en Zweden. De rest van de hele wereld (Die bestond uit 34 staten), vocht dus mee.