Planckendael is een dierenpark in België, in Muizen, wat dicht bij Mechelen ligt. In Planckendael kan je zowel exotische dieren bewonderen als dieren uit onze streek met een teruggetrokken leefwijze of dieren die bedreigd zijn. Planckendael streeft naar het zo goed mogelijk aanpassen van de dierenverblijven aan het gepaste landschap. In het park zijn er ook veel wilde planten te vinden. Doorheen het hele park zijn er verschillende ooievaarsnesten, wat heel cool is om te zien! Ook kinderen kunnen zich er goed vermaken in de vele speeltuinen en met andere animatiemogelijkheden.
Geschiedenis
In 1956 heeft de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen het landgoed Planckendael aangekocht. Planckendael was waarschijnlijk voorheen een Romeinse nederzetting in het midden van een waterrijk landschap. Pas in 1780 werd het landgoed als Planckendael beschreven in de documenten en werd het hoofdgebouw gebouwd. Eerst werd het domein door de Antwerpse ZOO gebruikt als een verblijf voor de dieren om te herstellen, voor kweekprogramma's of als er te weinig plek was in Antwerpen. In 1985 werd er een nieuw plan gemaakt waarbij Plackendael verder gebouwd werd tot een ruim wandelpark met grote dierenverblijven.
Continenten
Planckendael is opgedeeld in vijf continenten met elk een ambassadeur (bedreigde diersoort van die streek) aan het hoofd. Zo is er Europa (ooievaar), Azië (Indische leeuw), Amerika (goudkopleeuwaapje), Oceanië (koala) en Afrika (bonobo).
In het Europagedeelte vind je Europese dieren die je in het wild zelden ziet. Er zijn ooievaars, dassen, bevers, wasberen, vossen etc. In het Aziatische gedeelte is er een regenwoud met een jungledorp, een waterval en een tempelruïne die echt uit Azië komt! De meeste planten uit de jungle zijn ook echt uit Azië getransporteerd. In het Aziëgedeelte is er onder andere een tijgerpython, neushoornvogel, toepaja etc. Ook zijn er Indische neushoorns, Indische leeuwen en nog andere typische Aziatische dieren. Bovendien is er een restaurant en een speeltuin. Ook is er een groot verblijf voor de olifanten, waaronder de beroemde Kai-Mook! In het Amerikagedeelte zijn er apen, flamingo's, goudkopleeuwaapjes... Dieren die in Noord- en Zuid-Amerika voorkomen! Er is ook een kinderboerderij en een restaurant. Sinds kort is het mogelijk om letterlijk tussen de pinguïns te wandelen (ik heb er een geaaid toen ik er laatst was!) Het kleinste deel is het Oceaniëgedeelte, waar onder andere kangoeroe's en koala's voorkomen. Ten slotte is er nog het Afrikagedeelte, waar een groot verblijf is voor de giraffen, die je samen met de antilopen en parelhoenders van heel dichtbij kan zien! Ook zijn er zebra's, struisvogels, stekelvarkens, hyena's etc. te zien in het Afrikagedeelte! Je kan er zelfs een Afrikadorp bezichtigen.
Hier volgt een lijst van álle dieren die er in Planckendael te bezichtigen zijn. Het zijn er enorm veel, dus het is wel wat leeswerk.
Zoogdieren: Aziatische dwergotter, boshond, Euraziatische das, gevlekte hyena, Indische leeuw, jachtluipaard, kleine panda, rode neusbeer, sneeuwluipaard, vos, wasbeer, zebramangoeste, algazelle, alpaca, Amerikaanse bizon, Arabische oryx, blauwe gnoe, bongo, Chinese muntjak, damarageit, duingazelle, dwerggeit, elandantilope, guanaco, hangbuikzwijn, impala, jak, kameel, kirks dikdik, kordofangiraf, moerasantilope, vicuña, visayawrattenzwijn, wapiti, watoetsirund, wisent, witlippekari, zuidelijke poedoe, bonobo, dwerglori, goudkopleeuwaapje, witoorpenseelaapje, witwanggibbon, zwartkopgibbon, azara's agoeti, capibara, cavia, Europese bever, mara, moerascavia, noordelijke nevelrat, prevosteekhoorn, Zuid-Afrikaans stekelvarken, zwarte rat, dwergezel, grévyzebra, Indische neushoorn, przewalskipaard, koala, moeraswallaby, rode reuzenkangoeroe, wombat, Indische olifant, konijn, mierenegel, noordelijke zachtstaarttoepaja en reuzenmiereneter.
Vogels: argusfazant, blauwe oorfazant, blauwe pauw, bruine oorfazant, bruine hokko, edelfazant, gierparelhoen, glansfazant, goudfazant, halsbandbergpatrijs, helmparelhoen, kalkoen van Ronquières, kleine mesbekhokko, Mechelse koekoek, prelaatfazant, rode kamhoen, roelroel, temminck tragopan, Wallichs fazant, zijdehoen, alpenkraai, balispreeuw, beo, grote textorwever, Japans meeuwtje, Japanse nachtegaal, kapitta, oevermaina, pagodespreeuw, rijstvogel, roodoorbuulbuul, roodsnavelkitta, roodsnuitspreeuw, shamalijster, spitsstaartamadine, zebravink, Afrikaanse lepelaar, hamerkop, heilige ibis, koereiger, kroeskoppelikaan, kwak, lepelbekreiger, mangrovereiger, purperreiger, rode ibis, roze pelikaan, strohalsibis, witwangreiger, zwarte ibis, verschillende soorten duiven, bergeend, grauwe gans, kastanjetaling, magelhaen, stoombooteend, trompetzwaan, wilde eend, witvleugelboseend, witwangboomeend, zwarthalszwaan, aasgier, kalkoengier, monniksgier, rode wouw, secretarisvogel, vale gier, woestijnbuizerd, geelkoplori, geelvleugelara, lori van de Blauwe Bergen, roze kaketoe, soldatenara, zonparkiet, Australische griel, Chileense kievit, incastern, kluut, maskerkievit, Mexicaanse steltkluut, donkere kroonkraanvogel, jufferkraanvogel, mantsoerijse kraanvogel, saruskraanvogel, waterhoen, Chileense flamingo, dwergflamingo, rode flamingo, ooievaar, zwartsnavelooievaar, humboldtpinguïn, Darwins nandoe, emoe, helmkasuaris, kuiftinamoe, briluil, kerkuil, laplanduil, ransuil, kookaburra, witkraagijsvogel, Australische uilnachtzwaluw, geribbelde neushoornvogel en zwartbektoerako.
Amfibieën: koraalteenboomkikker en witlipboomkikker.
Reptielen: baardagame, breedrandschildpad, gevlekte python, gewone blauwtongskink, Griekse landschildpad, koningspython en tijgerpython.
Vissen: goudvis, karper, koi, regenboogvis, snoekbaars en zebravis.
Ongewervelden: Australische doorntak, roodklauwkreeft, vleugeltak en zwarte grondtak.
Planckendael heeft ook een website. Klik
HIER om erheen te gaan. Moest je geïnteresseerd zijn in het bezoeken van Planckendael, dan heb ik hieronder links staan om je ideale daguitstap te plannen!
Klik
HIER voor de tarieven en om tickets te bestellen.
Klik
HIER om je route te berekenen.
Klik
HIER voor de menu van de restaurants.
Klik
HIER voor de shop.
Klik
HIER voor de openingsuren.
Klik
HIER om het plan te bekijken.
Mijn meningDe reden waarom ik Planckendael zo'n leuke dierentuin vind is dat ze niet alleen veel aandacht besteden aan de dieren, ze zorgen er ook voor dat er leuke decoraties zijn zoals indianententen, een Afrikaans dorp, een dorpje uit het wilde westen... In Planckendael kan je dus niet alleen wat te weten komen over dieren, je komt er ook dingen te weten over de cultuur van de andere continenten!
Bedankt voor het lezen van mijn artikel. Laat een reactie achter en zeg even of jij van plan bent Planckendael te bezoeken als je eens in de buurt bent!