Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Rascal
stuur me een berichtje als je iets verkoopt van mijn wenslijst!
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
13 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
[14+] Mount everest: 5 lichamen en hun verhaal (door Anoniem)

Mount Everest is naast 's werelds hoogste berg (8.848 meter) ook 's werelds hoogste begraafplaats. Door de jaren heen hebben meer dan 200 mensen er hun dood gevonden en de meeste liggen er nogsteeds. Sommige lichamen al langer dan 10 jaar, perfect bevroren, op routes waar bijna dagelijks klimmers langskomen. Hier 5 verhalen mensen die de mythische berg nooit verlaten hebben.
Death zone
De klim naar het dak van de wereld is vooral een confrontatie met de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam. Hoe hoger je klimt, hoe slechter je lichaam zich kan aanpassen.  De officiële grens van de ruimte bevindt zich op 100 km vanaf zeeniveau. De Mount Everest haalt met zijn 8,8 km nog niet eens 10% van die afstand. Het hoogst gelegen dorp ter wereld is Chuquipinamine in Bolivia op 5.600 meter. Dat betekent dat nog geen 6% van onze atmosfeer levensvatbaar is en in dat dunne laagje bevinden zich meer dan 6 miljard mensen en andere levende organismen.

Zwaartekracht en erosie doen blijkbaar goed hun werk om het aardoppervlak uitermate 'glad' te houden. Sterker nog, de aarde is relatief gezien gladder én ronder dan een doorsnee biljartbal. Maar de enkeling die naar de hoogste punten op die biljartbal klimt, wordt al snel geconfronteerd met het feit dat zijn of haar lichaam ver voorbij de grenzen wordt gepusht waar het voor gemaakt is. Ieder lichaam dat zich, ongeacht training, boven de 8.000 meter bevindt, verkeert op dat moment in een levensgevaarlijke zone. Een zone die onder bergbeklimmers bekend staat als de death zone. In de death zone ben je te gast, de enige permanenten bewoners zijn de doden.

Waarom is de death zone zo gevaarlijk?
De death zone heeft zijn naam te danken aan de combinatie van extreem weer, dunne lucht (weinig zuurstof), straling vanuit de ruimte en een levensgevaarlijke omgeving waarbij iedere stap fataal kan zijn.
Het weer kenmerkt zich door krachtige winden in combinatie met extreem lage temperaturen. Als je je handschoen uitdoet, bevriest je hand bijna direct. In januari daalt de temperatuur gemiddeld  naar -36°C (met pieken van -60°C). In de warmste maand (juni) is het nog steeds gemiddeld -19°C.
Met een luchtdruk van slechts een derde van die op zeeniveau, is er nog maar een derde van de zuurstof beschikbaar. Omdat er zo weinig zuurstof in de lucht zit,verbruikt het lichaam sneller zuurstof dan het kan opnemen. Dit zorgt ervoor dat je al buiten adem kan raken door iets simpels te doen als je schoen aantrekken. Naast lichamelijke beperkingen, kan het zuurstofgebrek in je hersenen er ook toe leiden dat je 'dronken' besluiten neemt.
En tot slot is het een levensgevaarlijke omgeving met steile klimwanden, bevroren (gladde) sneeuw, steile afgronden en losse stenen waardoor bij iedere stap goed nagedacht moet zijn, terwijl de elementen je lichaam al tot het maximale drijven.
Veel doden tijdens het beklimmen van de Mount Everest zijn het gevolg van de effecten die de death zone veroorzaakt. Soms direct (frostbite (plaatselijke weefselbeschadiging door de kou), het verliezen van bewustzijn, etc), maar net zo vaak ook indirect (verkeerde beslissingen die gemaakt worden onder invloed van extreme lichamelijke en psychische stress leiden tot ongelukken).

Tsewang "Green Boots" Paljor

overleden op 10 mei 1996

Kort na het overlijden

Enkele jaren later. Verplaatst zodat klimmers er niet meer overheen hoefden te stappen.
Kleding vervaald door straling van de zon.

Iedereen die via de noordelijke route de berg beklimt komt langs “Green Boots’’. Hij raakte zijn groep kwijt en besloot in een inham van een berg te schuilen voor de elementen. Daar bleef hij tegen de berg zitten totdat hij stierf in dezelfde houding. Tegenwoordig heet de grot "Green Boots Cave". En "Green Boots" is nu ook de naam van een officieel waypoint wat klimmers aanhouden om te weten hoe ver ze op hun route zijn. Het bevindt zich op een hoogte van 8.500 meter.

David Sharp

overleden op 15 mei 2006

David was een Engelse bergbeklimmer die in 2006 onderdeel van een groep was die samen de top probeerde te bereiken. Maar het laatste stuk naar de top besloot David zelf te ondernemen. Hij ondernam zijn poging zonder zuurstof in de namiddag, maar deed er bijzonder lang over en bereikte pas 's nachts de top. Afdalingen zijn het meest dodelijk. De reden de reden hiervoor is dat klimmers vaak lang pushen naar de top, veel later aankomen dan gepland, en zodoende geen kracht, concentratie of zuurstof meer over hebben. Tijdens Davids afdaling, die plaatsvond tijdens een van de koudste nachten van het jaar, besloot hij te rusten in de "Green Boots Cave", omdat hij ernstig vermoeid was en probeerde te schuilen voor het gruwelijke weer. Daar bleef hij zitten totdat hij uiteindelijk bevroor in de houding waarin hij uitrustte.
Zijn dood heeft behoorlijk wat discussie ter wegen gebracht, omdat hij door meer dan 30 mensen is gepasseerd die op weg naar de top waren, of er van terug kwamen. Die hebben hem allemaal gezien, maar genegeerd. Er zijn mensen die hem hebben horen huilen en er was zelfs een groep sherpa's (Berggidsen in de himalaya) die hem nog zuurstof hebben gegeven, maar toen was hij al niet helder meer, praatte hij warrig en was zijn lichaam al behoorlijk aangetast door de frostbite. Hij scheen ook zijn handschoenen te hebben uitgedaan. De sherpa's hebben uiteindelijk besloten om hem achter te laten, omdat hij feitelijk al ten dode was opgeschreven. Sir Edmund Hillary, de eerste man die ooit Mount Everest beklommen heeft, vindt het belachelijk dat het bereiken van de top voor al die mensen belangrijker is geweest dan iemand in nood helpen. Mensen in het andere kamp beweren dat hij al te ver heen was en je eigen veiligheid belangrijker is dan iemand proberen te redden. Voor beide kampen valt wat te zeggen, maar je vraagt je af of er dan niemand van die ruim 30 mensen in staat was om hem op tijd te redden.


Shriya Shah-Klorfine

Overleden op 20 mei 2012

300 meter van de top ligt het lichaam van Shriya Shah-Klorfine. Na een veel te lange klimtocht van 19 uur bereikte ze de top waar ze 25 minuten verbleef om het te vieren. Toen ze aan haar afdaling begon raakte haar zuurstof op en stierf ze uiteindelijk aan de gevolgen daarvan.

De laatste beelden waar zij levend op staat:


George Mallory

Eerste officiële dode ME-beklimmer, overleden in 1924.


Alsof de tijd stil staat, ligt George Mallory op de berg die hij in 1924 als eerste mens ter wereld probeerde te beklimmen. Hij werd voor het laatst gezien door Neill Odell, een van de andere expeditieleden, op ongeveer 275 meter onder de top. Mallory is nooit teruggekeerd naar het basiskamp van de expeditie en het is onduidelijk of hij de top ooit bereikt heeft. Misschien was hij de eerste mens ooit, misschien niet. 75 jaar na de vermissing van George Mallory werd zijn bijna perfect bewaard gebleven lichaam in 1999 ongeveer 700 meter onder de top aangetroffen.

Francys Arsentiev

Sergei en Francys samen



Francys haar lichaam bedekt met de Amerikaanse vlag

Francys Arsentiev was een Amerikaanse vrouw die samen met haar man deel 
uitmaakten van een groep die de top bereikt had en bezig was met de afdaling.
Toen haar manterug in het basiskamp was, ontdekte hij dat zijn vrouw miste.
Hij wist dat hijniet genoeg zuurstof en kracht had om terug naar de top te gaan
om haar te vinden, maar deed het toch. Na een lange zoektocht vond hij haar
levend terug,maar in een poging haar te redden viel hij een afgrond in. Twee andere bergbeklimmers troffen haar even later nog levend aan, maar realiseerde zich dat ze niet in staat waren om haar van de berg af te tillen. Ze hebben nog enige tijd geprobeerd om haar laatste momenten comfortabel te maken, maar moesten haar uiteindelijk toch achterlaten. Door spijt besloten de twee om acht jaar later terug te keren naar het lichaam van Francys om het te bedekken met een Amerikaanse vlag als laatste eerbetoon. Enkele jaren later werd bekend dat zij de eerste Amerikaanse vrouw was die zonder zuurstofflessen de top bereikt had.
     



Reactie plaatsen

Reageer op het artikel [14+] Mount everest: 5 lichamen en hun verhaal.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 23-08 16:17:
Rhea schreef:
Fame schreef:
Wat maakt het uit dat je informatie van internet hebt gehaald. Ik vind het een zeer leerzaam en interessant artikel. Pluspunten! 

Bedankt! c:
Melden | Citeer | X
Fame schreef op 23-08 16:15:
Fame schreef:
Wat maakt het uit dat je informatie van internet hebt gehaald. Ik vind het een zeer leerzaam en interessant artikel. Pluspunten! 
Melden | Citeer | X
Compulsion schreef op 23-08 15:35:
Compulsion schreef:
NeonLights schreef:
Wauw, interessant artikel!
Toch ook wel schokkend dat sommige lichamen er na vele jaren nog steeds liggen. 
Ook wel begrijpelijk, omdat het te riskant is voor de andere bergbeklimmers om een lichaam mee te nemen of iemand die eigenlijk al ten dode is opgeschreven. 
Maar ja, ik schrok er toch wel even van.

Nogmaals: het is een erg interessant artikel!

Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 19-08 22:30:
Rhea schreef:
Secretpain schreef:
Rhea schreef:
Anke schreef:
Oeh, ik hou echt van zulke artikels. Maar het is best wel sneu voor die mensen dat ze stierven tijdens het bergbeklimmen en dat hun lichaam daar gewoon blijft liggen.

Zoals ook in mijn artikel staat kan het aantrekken van je schoen je al buiten adem brengen. Laat staan een overleden persoon van de berg af halen. Er worden wel eens mensen vanaf gehaald door de sherpa's als dit mogelijk is, maar dat is zo ongelofelijk duur.

Jouw artikel? Iedereen kan kopiëren en plakken.

Link verwijderd wegens ongepaste inhoud. (Nuts)

Sorry hoor maar het is niet jouw taak om dat soort dingen na te trekken op het NT-forum heb ik ook geschreven dat ik het bij dit artikel heel erg moeilijk was om zinnen te veranderen, omdat ik het zelf ook zo zou zeggen. Jammer dat je de link zo plaatst want wat jessica ook al zegt staan er zeer schokkende foto's op voor jongere kinderen. Er staat niet voor niets een leeftijd bij het artikel. Ik heb mijn best gedaan maar zit op dit moment in een enorme rot situatie waardoor ik mn hoofd er niet bij had. Ik wil dat de link weg gaat en dat laat ik ook door een Moderator doen.
Melden | Citeer | X
NeonLights schreef op 19-08 12:17:
NeonLights schreef:
Secretpain schreef:
Rhea schreef:
Anke schreef:
Oeh, ik hou echt van zulke artikels. Maar het is best wel sneu voor die mensen dat ze stierven tijdens het bergbeklimmen en dat hun lichaam daar gewoon blijft liggen.

Zoals ook in mijn artikel staat kan het aantrekken van je schoen je al buiten adem brengen. Laat staan een overleden persoon van de berg af halen. Er worden wel eens mensen vanaf gehaald door de sherpa's als dit mogelijk is, maar dat is zo ongelofelijk duur.

Jouw artikel? Iedereen kan kopiëren en plakken.

Link verwijderd wegens ongepaste inhoud. (Nuts)

Je had er even bij moeten zetten dat sommige foto's best wel schokkend zijn.
Ik ben van een paar foto's namelijk best wel geschrokken.
Melden | Citeer | X
Secretpain schreef op 18-08 23:21:
Secretpain schreef:
Rhea schreef:
Anke schreef:
Oeh, ik hou echt van zulke artikels. Maar het is best wel sneu voor die mensen dat ze stierven tijdens het bergbeklimmen en dat hun lichaam daar gewoon blijft liggen.

Zoals ook in mijn artikel staat kan het aantrekken van je schoen je al buiten adem brengen. Laat staan een overleden persoon van de berg af halen. Er worden wel eens mensen vanaf gehaald door de sherpa's als dit mogelijk is, maar dat is zo ongelofelijk duur.

Jouw artikel? Iedereen kan kopiëren en plakken.

Link verwijderd wegens ongepaste inhoud. (Nuts)
Melden | Citeer | X
NeonLights schreef op 18-08 22:39:
NeonLights schreef:
Wauw, interessant artikel!
Toch ook wel schokkend dat sommige lichamen er na vele jaren nog steeds liggen. 
Ook wel begrijpelijk, omdat het te riskant is voor de andere bergbeklimmers om een lichaam mee te nemen of iemand die eigenlijk al ten dode is opgeschreven. 
Maar ja, ik schrok er toch wel even van.

Nogmaals: het is een erg interessant artikel!
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 18-08 13:43:
Rhea schreef:
Bauwine schreef:
Best ziek dat ze de lichamen laten liggen, alsof het niets is, alhoewel ik snap dat ze zelf dan ook dood kunnen gaan maar meh dan nog <img src='/layout/nl/images/smileys/confused.png' alt=':s'>

Ze helpen mensen waar ze kunnen, maar sommige lichamen zijn al zo aangetast dat ze het toch niet zouden overleven. Verder weet je dat ook van te voren dat je het maar zo kan zijn dat je het niet overleefd.
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 18-08 13:41:
Bauwine schreef:
Best ziek dat ze de lichamen laten liggen, alsof het niets is, alhoewel ik snap dat ze zelf dan ook dood kunnen gaan maar meh dan nog :s
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 18-08 13:34:
Rhea schreef:
Thanks omg ;u;
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 18-08 13:33:
Rhea schreef:
Anke schreef:
Oeh, ik hou echt van zulke artikels. Maar het is best wel sneu voor die mensen dat ze stierven tijdens het bergbeklimmen en dat hun lichaam daar gewoon blijft liggen.

Zoals ook in mijn artikel staat kan het aantrekken van je schoen je al buiten adem brengen. Laat staan een overleden persoon van de berg af halen. Er worden wel eens mensen vanaf gehaald door de sherpa's als dit mogelijk is, maar dat is zo ongelofelijk duur.
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 18-08 13:31:
Anke schreef:
Oeh, ik hou echt van zulke artikels. Maar het is best wel sneu voor die mensen dat ze stierven tijdens het bergbeklimmen en dat hun lichaam daar gewoon blijft liggen.
Melden | Citeer | X
Anna schreef op 18-08 12:39:
Anna schreef:
XAnna schreef:
Wow dit interesseert me echt heel erg n.n Leuk artikel!

Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 18-08 11:13:
Karina schreef:
Wat een goede artikel! Helemaal gelezen en dit is inderdaad een grote verbazing voor mij ook... o:
Melden | Citeer | X
Stroopwafel schreef op 18-08 09:51:
Stroopwafel schreef:
I like this ^^ zulke dingen vind ik echt interessant
Melden | Citeer | X
XAnna schreef op 18-08 09:15:
XAnna schreef:
Wow dit interesseert me echt heel erg n.n Leuk artikel!
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 18-08 08:55:
Cupcakedeeg schreef:
Love this :3
In de krant zat er ook eens zo'n bijlage van de Mount Everest, ik denk zelfs dat ik hem nog steeds heb n_n
Die dingen interesseren me, zoals meerderen :d 
Melden | Citeer | X
Adelyna schreef op 18-08 00:43:
Adelyna schreef:
Editors schreef:
Ik vind dit soort dingen echt interessant oeps 

Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 18-08 00:39:
Rhea schreef:
Editors schreef:
Ik vind dit soort dingen echt interessant oeps 

Ik dus ook ;u;
Melden | Citeer | X
Placebo schreef op 18-08 00:31:
Placebo schreef:
Ik vind dit soort dingen echt interessant oeps 
Melden | Citeer | X
Silatunique schreef op 18-08 00:17:
Silatunique schreef:
Interessant artikel! n_n En een super leuke lay-out c:
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 18-08 00:15:
Sas schreef:
Dit is best wel een interessant artikel n_n



Nieuwsarchief
Maandoverzicht Juli en Augustus '2429-08-2024 00:00
Zomer Magazine20-07-2024 00:00
Let's Introduce Renee0012-07-2024 00:00
Pride Lookbook16-06-2024 21:00
Pride Month | Aankondiging01-06-2024 13:00
Maandoverzicht Mei '2427-05-2024 00:00
Let's Introduce: Itsmeblub {Birthday Edition}18-05-2024 00:00
Music Month May12-05-2024 00:00
Maandoverzicht April '2430-04-2024 00:00
Anouk's verjaardag!26-04-2024 00:00
Lente Magazine12-04-2024 00:00
Let's Introduce: Rascal {Birthday Edition}10-04-2024 00:00
Paaseieren Speurtocht29-03-2024 00:00
Miss lente 2024 | Aankondiging18-03-2024 00:00
Internationale Vrouwendag08-03-2024 00:00
Maandoverzicht Februari '2426-02-2024 00:00
SocialMediaTeam Revamp04-02-2024 13:00
Maandoverzicht Januari '2429-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Uitslag01-01-2024 00:00
Be the Best 2023 | Stemronde15-12-2023 00:00
SocialMediaTeam Adventskalender 202301-12-2023 10:00
Be the Best 2023 | Aankondiging01-12-2023 00:00
Look Appreciation08-11-2023 18:25
Creepy Pasta16-10-2023 00:00
Unmasking the Evil05-10-2023 19:00
Pagina: | Volgende