Heehoi en welkom bij het nieuws van de dag! Vandaag ga ik het hebben over pinguïns. Pinguïns behoren tot de orde van de Sphenisciformes - de niet-vliegende zeevogels - en behoren tot de klasse van de Aves (vogels). Levend op het zuidelijke halfrond van de wereld komen ze vooral in Antarctica voor, maar je kan ze ook vinden in bijvoorbeeld Zuid-Argentinië. Pinguïns hebben witte en zwarte pluimen op hun lichaam (dit zorgt ook voor camouflage) en hebben vleugels die aangepast zijn aan het leven in water. Ze spenderen namelijk 75% van hun leven in het water en 25% op het land. Er bestaan maar liefst achttien verschillende soorten pinguïns, waarvan er jammer genoeg vijf soorten bedreigd zijn.
VOEDSEL Pinguïns vangen hun voedsel onder water, ze eten vooral kreeftachtigen, vis en inktvis. Wat een pinguïn vangt, hangt vooral af van de soort pinguïn; zo eten keizerspinguïns vooral ijsvissen, inktvis en krill. Er zijn ook pinguïnsoorten die vooral van krill leven, maar door de opwarming van de aarde is krill nog maar amper te vinden in het zuidelijke halfrond, waardoor deze soorten bedreigd zijn geworden.
BROEDEN De meeste pinguïnsoorten nestelen zich in gaten of holen, zodat ze zich tegen de zon kunnen beschermen. Ze verstevigen hun nest met takjes of stenen. Pinguïns leggen twee of drie eieren per keer. De moeder en vader wisselen af met het broeden. Terwijl de ene ouder het ei broedt, gaat de andere naar de zee om voedsel te zoeken. De grootste pinguïnsoorten maken geen nest, maar broeden het ei op hun poten onder een beschermde huidplooi van de buik. Bij keizerpinguïns zijn het de mannetjes die broeden.
VIJAND Hun meest primitieve vijanden op het land zijn ingevoerde katten, honden en ratten. Vanuit de lucht zijn dat meeuwen, ijshoenders, jagers en reuzenstormvogels. De vogels vormen vooral een bedreiging voor kuikens, eieren en gewonde pinguïns. Ook in het water heeft de pinguïn vijanden, namelijk zeeluipaarden, walvissen, orka's, pelsrobben en haaien. Pinguïns gaan vaak in grote groepen het water in, zodat ze sterker staan tegen hun vijanden. Sommigen onder jullie vragen zich misschien af waarom de ijsbeer geen vijand is van de pinguïn. Het mopje 'hoeveel pinguïns eet een ijsbeer gemiddeld per dag?' is daar de reden van. Het antwoord op deze mop is geen. Dit komt omdat ijsberen uitsluitend op het noordelijk halfrond voorkomen, terwijl pinguïns alleen in het zuiden leven. Tevens vormt ook de mens een vijand voor de pinguïn, door olievervuiling, overbevissing, jacht op hun eieren, invoer van andere dieren en zelfs door toerisme. Een pinguïn wordt rond de twintig jaar oud. In gevangenschap kunnen ze echter veel ouder worden.
LENGTE EN GEWICHT De lengte en het gewicht van een pinguïn verschilt zeer hard van soort tot soort. Zo zijn er pinguïns die 1,1 meter lang zijn en 35 kilogram wegen, maar er zijn er ook die maar 40 centimeter lang zijn en maar één kilogram wegen.
WIST JE DAT... - pinguïns miljoenen jaren geleden WEL konden vliegen? - pinguïns de snelst zwemmende vogelsoort is? Ze kunnen maar liefst 32 kilometer per uur zwemmen. - de waggelende loop van pinguïns veroorzaakt wordt doordat de dieren eigenlijk op hun hurken lopen? - de ogen van pinguïns beter werken onder water? Daardoor kunnen ze hun prooien beter spotten, zelfs in vervuilde waters.