Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Rascal
stuur me een berichtje als je iets verkoopt van mijn wenslijst!
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
14 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
7 Wereldwonderen (door Anoniem)

http://virtualpopstar.com/layout/nl/images/glinstergif.gif
http://virtualpopstar.com/layout/nl/images/glinstergif.gif
Vlak bij Caïro, de hoofdstad van Egypte, liggen de drie beroemde piramiden van Gizeh. Deze piramiden werden gebouwd tussen 2551 en 2472 voor Christus. De bouwwerken zijn gemaakt in opdracht van de farao's Cheops, Chefren en Mykerinos. Het plateau van Gizeh bestaat uit drie piramiden, deze staan van klein naar groot en deze formatie staat ook wel bekend als van kleinzoon naar grootvader.

Piramide 1, Cheops (rechts):
Cheops (ook wel Khufu genoemd) was de grootste farao in de vierde dynastie, hij was de tweede farao en regeerde 35 jaar. Hij kreeg al gauw bijnamen zoals "de gouden farao" en "hij die vijanden onderwerpt".
Cheops heeft opdracht gegeven tot de bouw van de grootste van de drie piramiden.
Van deze piramide is bekend dat:

- De bouw ongeveer 20 jaar geduurd heeft.
- Er ongeveer 100.000 man, waarschijnlijk gehuurde arbeidskrachten en geen slaven, aan deze piramide hebben gewerkt.
- De piramide 230,4 meter breed is en 146,6
meter hoog
.
- Er ruim 2.500.000 kalkstenen blokken van elk circa 2.300 kg zijn gebruikt.
- Het gewicht van deze piramide ruim 6.300.000.000 kg is
.
- De top waarschijnlijk een bedekking had van goud.

Piramide 2, Chephren (midden):
Chephren was de zoon van Cheops, dus hij was de derde farao in de vierde dynastie. Hij gaf opdracht tot het bouwen van de middelste piramide. Dat deze groter lijkt dan die van zijn vader komt omdat hij op een kunstmatig plateau is gebouwd.
Verder weten we van deze piramide:

- Dat hij 215,2 meter breed is en 143,5 meter
hoog is.
- Deze piramide heeft tot 1853 voor een groot deel begraven gelegen onder woestijnzand.

- De zwaarst gebruikte steen van deze piramide 163.000 kg weegt
.
- Dat de bewaarde top van kalksteen is.

- Het grootste deel van de buitenlaag van kalksteen is hergebruikt door Sultan Saladin van Caïro voor de bouw van zijn Citadel.

Piramide 3, Mykerinos (links):
Mykerinos, de zoon van Chephren, kleinzoon van Cheops, regeerde als vierde farao in de vierde dynastie. Hij heeft opdracht gegeven tot het bouwen van de derde en kleinste piramide.
Over deze piramide is niet veel bekend maar wel:

- Dat deze piramide onder andere een grafkamer bevat.
- Dat de piramide 105 meter breed en 65,5 meter hoog is.
- Dat de hij oorspronkelijk 66,5 meter hoog was en inmiddels 4 meter lager geworden is.

- Dat de piramide beschadigd is door een kalief uit de 16e eeuw, die vond dat de piramides gesloopt moesten worden.

Er worden door de huidige wetenschappers en onderzoekers nog steeds vragen gesteld of de piramiden gebouwd zijn op een precieze plek en in een precieze stand, dit in verband met de stand van het sterrenstelsel. Het is bekend dat de Egyptenaren uit vroeger tijden heel erg nauw verbonden waren met de sterren. De gaten in de piramiden zijn nog steeds onopgeloste raadsels.

De tempel van Artemis was een kolossale tempel gebouwd door Kroisos in 550 voor Christus ter ere van Artemis (de godin van de jacht, de natuur en de geboorte). Ondanks dat de funderingen van de tempel al stammen uit de 7e eeuw voor Christus werd de tempel zelf pas rond 550 voor Christus gebouwd. Hij was versierd met prachtige bronzen beelden die gemaakt waren door de beste kunstenaars van die tijd en de tempel had een afmeting van 110 bij 55 meter vanaf de bovenste trede.

Dat het bouwen van de tempel een enorme onderneming was, blijkt wel uit het verhaal dat Chersiphron, de architect van de eerste tempel, overwoog om zelfmoord te plegen toen hij niet wist hoe hij de grote latei boven de ingang op zijn plaats moest krijgen. Rond 515 voor Christus gebruikten de Grieken al kranen maar de stukken van de tempel waren veel te groot. Het omhoog takelen van de stenen was niet het enige probleem: Chersiphron moest er ook voor zorgen dat de architraven precies op hun plaats kwamen te liggen. Hij bouwde hiervoor een helling van zandzakken die net iets hoger was dan de plaats waar de stenen moesten worden neergezet. Was de steen eenmaal naar boven gesleept, dan werden de zandzakken onderaan geleegd, zodat de helling een klein stukje zakte en de steen precies op de juiste plaats kon worden gezet.

Het marmer werd uit groeven gehaald die slechts 11 km verderop lagen, maar de massieve blokken wogen 40 ton, waardoor ook deze afstand een uitdaging vormde. Karren konden het gewicht van de marmeren stenen onmogelijk dragen, maar Chersiphron bedacht ook hierop een ingenieuze oplossing: de delen van de zuilen werden met draaipennen in een houten raamwerk vastgezet, dat door ossen werd voortgetrokken. Metagenes, de zoon van Chersiphron, paste dit ontwerp dusdanig aan dat ook de rechthoekige architraven konden worden vervoerd. De uiteinden van elke architraaf werden vastgezet in een enorm houten wiel.

Er zijn verschillende mythes over het ontstaan van de Babylonische tuinen. Het meest voorkomende verhaal heeft betrekking op koning Nebukadnezzar de tweede en zijn vrouw Amytes. Nebukadnezzar is voornamelijk bekend door zijn optreden in de Bijbel, hierin valt hij Jeruzalem aan en neemt deze stad vervolgens in. 

Amytes kreeg naar verloop van tijd heimwee naar de groene bergen uit haar geboorteland. Om deze speciale reden liet Nebukadnezzar tuinen aanleggen in de hoop dat ze zich hier beter door ging voelen en haar heimwee afnam. Het bouwwerk bestond bijna volledig uit baksteen wat bekleed was met een zeer kostbaar gehouwen steen. De terrassen waren waterdicht bekleed met bitumen (plastisch en organisch materiaal, ook te vinden in dakbedekking) en lood.  Er werden grote bomen gepland in de vrije aarde in combinatie met varens en klimplanten. De fonteinen die er tevens ook te vinden zijn waren aangelegd in de vlechtbogen. Aan de weerzijden van de trap die naar het bovenste terras ging stonden twee gevleugelde leeuwen met gebaarde en gehoornde mannenhoofden.Deze werden door de Assyriërs bestempeld als teken om kwade geesten te verjagen. Er was voor deze tuinen heel veel water nodig en dit werd door middel van eindeloze kettingen met emmers in beweging gehouden door slaven. Het water in het reservoir werd uit de Eufraat gehaald.

Door al deze aspecten worden de hangende tuinen van Babylon als een wereldwonder beschouwd dat in tegenstelling tot andere wereldwonderen niet voor een heerser is gemaakt maar voor een geliefde.

Er is echter nooit enig spoor van de Babylonische tuinen teruggevonden. Ook in de spijkerschriften wordt geen melding van de tuinen gemaakt. In latere Griekse schriften wordt wel over de tuinen gesproken. Ze zouden 150 bij 150 meter groot zijn geweest, met muren van circa 25 meter hoog, net als de stadsmuur.
Ontdekkingsreizigers hebben in het hoge Zomerpaleis gezocht naar de tuinen, het paleis had vele putten, maar was helaas te klein voor bomen en de genoemde terrassen.
Het Noord- en het Zuidpaleis, gelegen aan de Eufraat daarentegen, waren omringd door massieve constructies. Dit kan erop wijzen dat hier de in lagen aangelegde tuin echt heeft gelegen.

Zeus, de zoon van Kronos en Rhea. Hij was de machtigste van alle goden. Zeus werd ook wel de Heerser van de Hemel,Regengod en Wolkenverzamelaar genoemd. Naast de machtigste god was hij ook Hemelgod, daarom werden hoge bergen als zijn verblijven gezien.

Het beeld van Zeus werd gebouwd in de Dorische tempel van Olympia en had een hoogte van 12 meter. Hij is ongeveer 433 voor Christus gebouwd door de beeldhouwer Phidias uit Athene. Het beeld werd gemaakt van hout en bekleed met goud en ivoor. Het beeld stond op een marmeren voetstuk van 1 meter hoog.

Uit oude schriften is gebleken dat ivoor zacht gemaakt kon worden voordat ze het bewerkte. Hiervoor gebruikten ze vuur, bier of azijn.

Het beeld was als volgt opgebouwd:

- In zijn rechterhand hield Zeus een nike (een overwinningsgodin), die ook van goud en ivoor was gemaakt.
- In zijn linkerhand heeft Zeus een scepter, die zijn status als koning der goden bevestigde. De scepter was versierd met de adelaar.
- Zeus zelf was volledig van ivoor gemaakt.

- Zijn gewaad (bewerkt met gehouwen kleine lelies en dieren) en schoenen waren van goud.
- Zijn hoofd was omringd met een krans van olijftakken.

- Zijn troon was afgewerkt met ebbenhout en ivoor.
- Zijn voet stond op een grote voetenbank met ervoor een zwart marmeren bekken, waarin olijfolie werd opgevangen die over het beeld werd uitgegoten. Om uitdrogen van het ivoor te voorkomen.

In 475 na christus is het beeld bij een paleisbrand volledig verwoest.
Het mausoleum van Halicarnassus was de graftombe voor Koning Mausollos  van de streek Caria. De hoofdstad van Caria was Halicarnassus. De opdracht voor de bouw kwam niet van de koning maar van zijn vrouw, die later ook in de tombe werd begraven. De bouw van de tombe heeft zeer lang geduurd, 353 voor Christus was de graftombe af. de tombe werd voltooid zelfs na de dood van zijn vrouw Artemisia. De tombe heeft 17 eeuwen bestaan, maar door vele aardbevingen is de tombe toch ingestort. In de 15e eeuw waren het de soldaten van St.John of Malta, die de ruines van het Mausoleum afbraken en gebruikten voor de versteviging van hun kasteel op Halicarnassus. Vandaag de dag staat dat kasteel er nog, van het mausoleum is alleen nog maar de fundering over. In 1846 ging een archeoloog op zoek naar de overblijfselen van het mausoleum. Na lang zoeken vond hij eindelijk de muren van het Mausoleum, nadat hij verder had gezocht, vond hij ook nog een deel van de wagen die op het Mausoleum had gestaan. Deze staan nu in The British Museum op de Mausoleum galerij.
Het beeld is gemaakt als een dankoffer voor de zonnegod Helios, welke de beschermheer van het eiland Rhodos was. Gegoten in brons en 32 meter hoog. Later werd het beeld Apollo genoemd.
Omdat  het beeld zo groot werd, was het niet mogelijk hem in een keer te gieten. Daarom begon de bouwer Chares in 294 voor Christus het beeld ter plekke in delen te gieten om het daarna aan elkaar te bevestigen.

Het voetstuk is van wit marmer. Hierop werden door middel van mallen eerst de voeten gegoten, vervolgens werden er nieuwe mallen op geplaatst, om zo de onderbenen te gieten. Op deze manier is het hele beeld gemaakt. Wat inhoud dat het dus een hol beeld moest zijn. Het werd vanbinnen versterkt met een ijzeren raamwerk met horizontale dwarsbalken en gewichten van steen. De bouw van het beeld nam maar liefst 12 jaar in beslag.
Rond 226 voor Christus werd Rhodos door een sterke aardbeving getroffen. Het beeld knapte af bij zijn zwakste punt, de knie. Ptolomeus de derde uit Egypte bood aan om de herstelkosten voor zijn rekening te nemen. Door een, in die tijd belangrijke gebeurtenis, uitspraak van een orakel werd het herstel verboden en Ptolemeus kreeg een afwijzing.
De brokstukken van dit beeld hebben ongeveer 900 jaar de haven geblokkeerd. Toen de Arabieren in 653 na Christus het eiland in handen hadden gekregen
, hebben zij de brokstukken in kleine stukjes gehakt en als schroot verkocht.
De eerste vuurtoren die ooit op de wereld werd gebouwd, stond in Egypte. De vuurtoren stond op een hoogte van ongeveer 117m op een eilandje dat Pharos heette, de vuurtoren was vernoemd naar het eilandje waar het op stond. De vuurtoren bestond uit drie lagen, zo blijkt uit de weinige bronnen die er bestaan. De onderste laag was vierkant en 55,9m hoog, in die laag bevonden zich ook de kamers van de bemanning die altijd in de vuurtoren aanwezig waren. In de onderste laag bevonden zich ook de voorraden van de vuurtoren. De ingang was bereikbaar via een helling die naar de toren liep. Aan de zijkanten van de helling stonden beelden van Ptolemaeus en zijn vrouw. In de onderste laag bevond zich de steunmuur die ervoor zorgde dat de vuurtoren niet zou instorten.

Bovenop de bovenste laag bevond zich ook nog een beeld van de zonnegod Helios, die ook bekend is van de Kolossus van Rhodos. Doordat de vuurtoren op een heuvel stond, stak hij nog meer boven de haven uit en had hij een groter bereik. De toren bestond uit wit gesteente, waarschijnlijk kalksteen, dat plaatselijk kon worden gewonnen. De vuurtoren werd gebouwd met als bedoelding de schepen die naar Alexandrië voerden om handel de drijven, veilig de haven binnen te loodsen. Het licht waarop de schepen af moesten komen was een groot vuur, ontstoken in het bovenste gedeelte van de vuurtoren. Het vuur had een bereik van ongeveer 35 km. De vuurtoren heeft vele eeuwen overleefd dankzij de sterke bouw, maar is uiteindelijk toch ingestort. Het is niet precies bekend hoe, maar het is vrijwel zeker dat aardbevingen daar een grote rol in hebben gespeeld.




Reactie plaatsen

Reageer op het artikel 7 Wereldwonderen.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-09 23:04:
Rhea schreef:
Riraito schreef:
Persoonlijk vind ik het altijd mooier als de plaatjes die zo onder elkaar staan dezelfde grootte hebben, maar het is wel een leuk artikel n__n

Ja same maar dat is best onmogelijk omdat ze niet allemaal dezelfde vorm hadden haha ty
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-09 19:58:
Riraito schreef:
Persoonlijk vind ik het altijd mooier als de plaatjes die zo onder elkaar staan dezelfde grootte hebben, maar het is wel een leuk artikel n__n
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-09 16:27:
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie schreef:
aaaaaaah deze ken ik nog ik vond (en vind) m leuk 
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 01-09 12:01:
Rhea schreef:
Angel schreef:
Is deze niet al geplaatst? Of heb ik het fout?

Dit was mijn voorbeeld artikel, maar k mocht het gebruiken. Mss heb je het toen gezien?
Melden | Citeer | X
Gray schreef op 01-09 10:24:
Gray schreef:
Angel schreef:
Is deze niet al geplaatst? Of heb ik het fout?

Dit, het komt me idd vaag bekend voor.



Nieuwsarchief
Hoe bouwen we VP weer op?12-04-2023 00:00
nog een poging voor Studs LI en m'n afscheidsartikel06-03-2023 17:27
Be Our Guest27-02-2023 00:00
Artificial Intelligence23-02-2023 00:00
Files || Emily VanCamp16-02-2023 00:00
Serie: The Recruit07-02-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 05-02-202305-02-2023 00:00
Nepo baby04-02-2023 00:00
Files ~ Ian Bohen02-02-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 22-01-202322-01-2023 00:00
Files~Jenna Ortega19-01-2023 00:00
The Good Nurse14-01-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 8 januari08-01-2023 00:00
Files // Tiera Skovbye 05-01-2023 00:00
Be the Best 2022 | Uitslag01-01-2023 00:00
The Sandman30-12-2022 00:00
Kersttradities rond de wereld26-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 25-12-202225-12-2022 00:00
Kerstfilms22-12-2022 00:00
Erebus, vulkaan op Antarctica19-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 18-12-202218-12-2022 13:32
Be The Best - Stemronde15-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 11 december 202211-12-2022 00:00
Serie | Ginny & Georgia09-12-2022 00:00
Files|| Jeremy Shada07-12-2022 00:00
Vorige | Pagina: | Volgende