Hoi allemaal! Fotografie is een vak apart. Bovendien is het van heel veel omstandigheden afhankelijk hoe je foto eruit komt te zien. De camera, de weersomstandigheden, het licht, de instellingen van de camera… en natuurlijk de fotograaf zelf. Ik kan je niet vertellen hoe je alles in de hand kunt hebben – het weer kun je immers niet beïnvloeden – maar ik kan je wel tips geven om bijvoorbeeld de camera-instellingen of het licht beter aan te passen op het resultaat dat je voor ogen hebt. Bij deze dus 10 tips om betere foto's te maken.
Tip #1: Wees creatief met wat je hebt Je hebt echt niet per se een spiegelreflexcamera nodig om mooie foto's te krijgen. Natuurlijk, zo'n ding is leuk, maar wel duur. Wil je je echt gaan verdiepen in fotografie en heb je er het geld wel voor over, dan is het een optie. Maar onthoud altijd dat het uiteindelijk de fotograaf is die de foto maakt. De camera is slechts een middel. Met een goedkope camera of een mobiel met redelijk goede lens kun je ook hele aardige plaatjes schieten. Het is enkel zo dat je meestal minder handmatig in kunt stellen en dat de kwaliteit van de lens te over laat.
Tip #2: Zorg voor goed licht Zonder goed licht heb je geen goede foto. Een camera heeft immers licht nodig om een foto te kunnen maken, dat is het hele principe van fotografie. Als je dus bijvoorbeeld een foto van je kat wilt maken, doe het dan overdag en zoek het lichtste plekje in huis (bijvoorbeeld bij een raam). Daarnaast is het licht bij een zonsopgang en bij een zonsondergang altijd heel erg mooi, de zogeheten 'gouden uren'.
Tip #3: Kies je onderwerp Je onderwerp is waar je foto eigenlijk om draait. Bedenk van tevoren: wat wil je nu eigenlijk laten zien? Is het iets kleins en duidelijks (een bloem) of iets groots en vaags (een menigte)? Wil je je vooral richten op natuurfotografie, of vind je mensen een veel leuker onderwerp? Misschien lijkt dit een compleet overbodige tip, maar alle opties pas je in feite aan op je onderwerp, dus kan het erg helpen als je een beeld voor je hebt en weet waar je foto om draait.
Tip #4: Kies je focus Dit heeft grotendeels te maken met de vorige tip. Je wilt natuurlijk dat je onderwerp wel scherp op de foto komt. Dat kun je de camera automatisch laten doen, maar je kunt ook handmatig scherpstellen om nog preciezer je focus te bepalen. Verder is het misschien leuk om eens te kijken naar de scherptediepte. Op je camera kun je de scherptediepte aanpassen door het f-getal te veranderen. Veel scherptediepte (hoog f-getal) betekent dat een groot deel van de foto scherp is, weinig scherptediepte (laag f-getal) betekent dat slechts een klein deel van de foto scherp is. Dat tweede kan bijvoorbeeld bij close-up foto's heel erg mooi zijn. In dat geval wil je enkel je onderwerp scherp hebben en de achtergrond onscherp.
Tip #5: Denk na over de compositie Waar wil je dat het onderwerp van je foto te vinden is? In het midden of misschien wel aan de zijkant? In het midden is vrij standaard en daarom eigenlijk wel een beetje saai. Wees dus niet bang om eens een foto van te maken waarin je onderwerp zich op een onverwachte plek bevindt. Dat maakt een foto spannend en interessanter om naar te kijken. Ook kun je letten op bepaalde lijnen in je foto (een kronkelende rivier), symmetrie en of je een liggende of staande foto wilt.
Tip #6: Gebruik geen flitser Natuurlijk zijn er momenten waarop het zó donker is dat je wel moet, maar als je de keus hebt kun je de flitser eigenlijk beter niet gebruiken! (Ik ga er even van uit dat je geen dure externe flitser in bezit hebt.) De goedkope ingebouwde flitser van je camera of mobiel zorgt vaak voor een overdaad aan onnatuurlijk licht. Zoals ik al gezegd heb: goede belichting is heel belangrijk.
Tip #7: Do it yourself Handmatig je instellingen aanpassen kan wonderen doen voor een foto. Natuurlijk, de AUTO-stand is lekker makkelijk – maar vaak niet het mooiste. Als je de instellingen van je camera echt zoveel mogelijk wil aanpassen aan de situatie, dan kan het geen kwaad om wat meer te leren over de mogelijkheden. Ik zal er nu niet te diep op ingaan, maar op
deze site staan dit soort dingen heel goed uitgelegd.
Tip #8: Heb geduld Je kunt natuurlijk geluk hebben, maar vaak is je eerste foto niet de beste. Het is meestal nodig om meerdere foto's van hetzelfde onderwerp te maken voordat er een goede tussenzit. Ik weet het, dit is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je graag de perfecte foto van je huisdier wilt maken, vuurwerk op de foto wilt zetten of moet wachten tot die zon eindelijk weer vanachter de wolken vandaan is. Maar heb gewoon geduld en geef vooral niet op, zoals bij wel meer dingen geldt!
Tip #9: Kijk af bij anderen Het kan al heel veel helpen om gewoon te kijken hoe anderen het doen. Je kunt veel inspiratie opdoen door te kijken op sites als
Tumblr of
WeHeartIt (aanklikbaar). Zo kom je op nieuwe ideeën voor je eigen foto's en je kunt zo'n site natuurlijk ook gebruiken om je eigen werk te laten zien!
Tip #10: Gebruik nabewerking Oké, deze tip is misschien een beetje flauw: eerst krijg je allemaal tips om het maken van een foto te verbeteren, en dan begin ik over nabewerking! Nou, zo erg is het nou ook weer niet. Fotobewerking is enkel bedoeld voor dat extra beetje, je kunt je foto er nét iets mooier mee maken. Een kleine bewerking die bij vele foto's werkt, is het verhogen van het contrast en tegelijkertijd het aanpassen van je helderheid. Dit kun je in heel veel verschillende programma's doen, maar als je net begint raad ik je
Pixlr aan, omdat je het niet hoeft te installeren en je er ook geen account voor nodig hebt.
Dankjewel voor het lezen en hopelijk hebben jullie iets aan deze tips!