Soorten vuurwerk Vuurwerk kun je globaal onderverdelen in de volgende categorieën:
Fopvuurwerk (ook wel vuurwerk van categorie 1)
Dit is het vuurwerk dat het hele jaar verkrijgbaar is en altijd afgestoken mag worden. Denk maar aan sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers en trektouwtjes. In ons land mag je dit vanaf 12 jaar kopen.
Consumentenvuurwerk
Dit is het vuurwerk dat in de drie à vier dagen voor oud en nieuw verkocht wordt. Je mag dit enkel op 31 december vanaf 18:00 tot 1 januari 2:00 uur afsteken. De leeftijd waarop je het mag kopen is afhankelijk van de categorie waarin het vuurwerk valt (categorie 1 – 12 jaar, categorie 2 – 16 jaar en categorie 3 – 18 jaar). Bij dit vuurwerk kun je kiezen uit twee soorten: --- Siervuurwerk (hierbij draait het vooral om hoe het eruit ziet) Voorbeeld: een vuurpijl. --- Knalvuurwerk (hierbij draait het vooral om het geluid) Voorbeeld: een gillende keukenmeid.
Professioneel vuurwerk
Dit is het vuurwerk dat wordt afgestoken tijdens bepaalde evenementen (vaak ter afsluiting). Het mag niet aan consumenten verkocht worden en mag enkel worden afgestoken door professionals die daar een speciale training voor hebben gevolgd, omdat het vrij zwaar vuurwerk is. Zie hier een filmpje van een professionele vuurwerkshow bij de Eiffeltoren:
Ernstvuurwerk
Dit is vuurwerk dat wordt gebruikt wanneer een schip in nood is en er signalen afgegeven moeten worden. Denk maar aan fakkels, vuurpijlen en rookpotten. Ook het leger gebruikt dit soort vuurwerk.
Elektronisch vuurwerk
Dit is vuurwerk dat werkt zonder chemische stoffen, maar met elektriciteit. Dit wordt gedaan door hoge spanning over een condensator (een componentje dat elektrische lading op kan slaan) op te bouwen en deze dan plotseling weer te ontladen.
De informatie omtrent dit kopje is enkel van toepassing op Nederland. In andere landen gelden nu immers andere (soepelere/strengere) regels!
Geschiedenis Vuurwerk bestaat eigenlijk al vrij lang. De Chinezen waren er het eerste mee, zij begonnen met het produceren van vuurwerk rond de zevende eeuw. In China werd vuurwerk vooral gebruikt bij religieuze gebeurtenissen om boze geesten te verdrijven. Tot op de dag van vandaag wordt vuurwerk in China bij dit soort gebeurtenissen afgestoken.
In Europa werd vuurwerk pas gebruikt vanaf de late Middeleeuwen, zo ongeveer rond de 14de eeuw. Aan het Hof van Versailles werd destijds een hoop vuurwerk afgestoken. Tegenwoordig wordt vuurwerk vooral afgestoken rond de jaarwisseling en bij bepaalde grote evenementen. Verder hebben ze in Engeland op 5 november de zogeheten Guy Fawkes Night, waarbij ze ook veel vuurwerk afsteken (als je daar meer over wilt weten, kun je hier en hier kijken).
Veiligheid Helaas is het afsteken van vuurwerk niet zonder gevaren. Wees dus voorzichtig en koop geen illegaal vuurwerk uit België of andere landen. Dit weet je waarschijnlijk allemaal wel, maar voor de zekerheid toch nog wat veiligheidstips:
1. Experimenteer nooit met vuurwerk (ga het niet openmaken of iets dergelijks). 2. Stop vuurwerk nooit in je zak. 3. Raap geen vuurwerk op dat niet is afgegaan. 4. Gooi vuurwerk nooit naar iemand (een mens of huisdier) toe. 5. Zet siervuurwerk altijd in een buis of fles die in de grond is ingegraven, zodat het alleen omhoog kan gaan en niet opzij. 6. Gebruik altijd een aansteeklont om het af te steken, niet een lucifer of aansteker. 7. Zorg dat je voldoende afstand houdt van het vuurwerk (minimaal zes meter).
Tot slot: of je nu vuurwerk gaat afsteken of niet, ik wens je een gezond en gelukkig Nieuwjaar toe!
Hoi! Leuk dat je weer het nieuws van de dag leest! Dit is het artikel van Oudjaarsdag, oftewel het laatste artikel van 2014 en daarom gaat het vandaag over iets heel toepasselijks: vuurwerk. Veel leesplezier!
Wat is vuurwerk? Heel formeel gezegd bestaat vuurwerk uit verschillende chemische stoffen die samen ontplofbaar en/of brandbaar zijn, zodat ze bij ontsteking licht, geluid, rook of beweging veroorzaken. Vaak wordt er gebruik gemaakt van buskruit. Door met de verhoudingen van de stoffen in het buskruit te spelen kun je verschillende effecten (zoals verschillende kleuren) creëren.