Heehoi! Vandaag ga ik het hebben over een onderwerp dat de laatste tijd steeds vaker voorkomt bij jongeren: gehoorschade. 15 procent van de jongeren in Nederland kampen met gehoorschade. Meestal ontstaat dit door te lange blootstelling aan hard geluid. Met hard geluid wordt dan geluid bedoeld dat meer dan 90 decibel produceert. Hieronder vinden jullie een schemaatje zodat jullie een idee hebben van welke geluiden nu juist schadelijk zijn.
De groene vakjes zijn dus al luide geluiden, maar deze zijn over het algemeen onschadelijk. Wel moet je ervoor zorgen dat je er niet gedurende een lange tijd aan blootgesteld wordt. De oranje en roze vakjes zijn hinderlijk; bij deze geluiden moet je toch al echt oppassen. De rode vakjes zijn schadelijk en vermijd je dus best.
Gehoorschade kan ook ontstaan door bepaalde ziektes. Veel mensen horen een piep in de oren wanneer ze naar luide muziek geluisterd hebben. Dit is een kenmerk van de ziekte tinnitus, die niet geneesbaar is en waarvan je bijna altijd psychische problemen krijgt.
Zoals ik al zei, ontstaat gehoorschade door harde geluiden. Daardoor gaan de haarcellen buigen of breken en aangezien deze niet meer hersteld kunnen worden, is gehoorschade ongeneesbaar. Als jij regelmatig een pieptoon of geruis hoort, is de kans groot dat jij later ook last zal hebben van serieuze gehoorschade als je geen maatregelingen neemt om dit te voorkomen. testHIER hoeveel kans jij hebt op gehoorschade. HIER kan je een gehoortest doen. De vragen zijn minder belangrijk, het is vooral de VerstaTest die je moet voltooien. Bij het resultaat moet je dan ook niet kijken naar het eerste cijfer, maar het cijfer op tien.
T I P S
Zet het volume van je radio of TV zodat je iedereen rondom jou nog goed hoort en zodat je je stem niet moet verheffen om verstaanbaar te zijn.
Koop een goede hoofdtelefoon. Oortjes bevinden zich zeer dicht bij het trommelvlies, wat het gehoor sneller beschadigt. De geluidskwaliteit van een goede hoofdtelefoon is ook beter, waardoor je het volume van je muziek wat zachter kan zetten.
Luister maximum een uur per dag op maximum de helft van het maximum volume naar je muziek.
Een plaats is veilig voor je gehoor als je op een normaal volume een gesprek kan voeren met iemand op een meter afstand. Als je vanop een meter afstand van je gesprekspartner je stem moet verheffen om verstaanbaar te zijn, is het geluid in de omgeving te hard.
Houd zeker twee meter afstand van een box. Op grote events moet je uiteraard veel verder van de box staan.
Gebruik gehoorbescherming zoals oordopjes als je werkt met lawaaierige machines of op luide feestjes en evenementen. Je kan ook op maat gemaakte oordopjes kopen bij de oorspecialist. Deze zijn duurder dan universele oordopjes, maar ze bieden de beste bescherming, een betere geluidskwaliteit én ze zijn comfortabeler. Houd er wel rekening mee dat je deze om de vier jaar moet vervangen wanneer je volwassen bent en om het jaar als je nog een tiener bent. Je oren blijven immers je hele leven lang groeien.
Gun je oren per anderhalf uur geluid een kwartier rust. Wanneer je langere tijd aan een grote hoeveelheid lawaai bent blootgesteld, bijvoorbeeld na een fuif, gun je je oren best 24 uur rust.
Raadpleeg een neus-, keel-, en oorarts bij een gevoel van gedempt geluid, oorsuizingen of fluittonen die langer dan 24 uur aanhouden. Als je te lang wacht om een specialist te bezoeken kunnen therapie en medicatie geen hulp meer bieden.
Rook niet. Roken kan de last die je hebt door lawaaischade verergeren.
Ik hoop dat jullie deze tips gaan toepassen - al moet ik zeggen dat ik me zelf niet aan ze allemaal hou - want ik wil natuurlijk niet dat jullie later met gehoorschade gaan kampen! Hopelijk hadden jullie wat aan dit artikel.