| INLEIDING | Hoi! Vandaag ga ik het hebben over fair fashion, ook wel eerlijke/duurzame mode genoemd. Wat is het precies en waarom is het zo belangrijk? Je leest het in dit artikel.
| WAT IS EERLIJKE MODE? |Eerlijke mode is mode die op een eerlijke, duurzame manier is geproduceerd. Dat wil zeggen: bij de productie wordt rekening gehouden met mens en milieu. Een paar voorbeelden:
- Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen (bijvoorbeeld biokatoen);
- De arbeiders krijgen een eerlijk loon (niet te laag);
- Er vindt geen kinderarbeid plaats in de fabrieken waar de kleding geproduceerd wordt;
- Er worden geen giftige chemicaliën gebruikt bij de productie die een gevaar kunnen opleveren voor de medewerkers;
- Enzovoort.
Als je er zo over nadenkt, zijn er ontzettend veel factoren die erbij komen kijken als je mode produceert. Als je die productie wilt verduurzamen, moet je dus de hele productieketen (alle schakels, zie afbeeldingen rechts, klik voor grotere versie) langsgaan. En dat is nog niet zo gemakkelijk.
| WAAROM EERLIJKE MODE |Nu weet je wat eerlijke mode is, maar waarom is het zo belangrijk? Waarom zouden we eigenlijk alleen nog maar eerlijke mode moeten kopen en verkopen? Daar zijn meerdere redenen voor:
- Om kinderarbeid tegen te gaan.
Helaas is er veel sprake van kinderarbeid in de kledingsector. Kinderen hoef je immers niet veel te betalen en zijn gemakkelijk onder de duim te houden. Bovendien zijn het vaak kinderen die koste wat kost willen werken, omdat ze anders geen geld hebben om hun familie te onderhouden.
- Om uitbuiting tegen te gaan.
Er is sprake van een lange keten van onderdrukking en uitbuiting. De consument wil zo weinig mogelijk uitgeven aan kleding, dus de winkels willen zo goedkoop mogelijke kleding in hun rekken hebben hangen. Vervolgens dringen hun inkopers aan op lagere prijzen bij de fabrieken, waarna die fabrieken hun lonen verlagen en minder geld aan de boeren voor hun katoen geven. Immers, als zij hun prijzen niet verlagen zullen de inkopers overstappen naar een andere fabriek die wel bereid is om lager te gaan zitten. Het is een vicieuze cirkel en zie daar maar eens uit te geraken!
- Om vervuiling tegen te gaan.
Bij de productie van kleding wordt vaak gebruik gemaakt van giftige chemicaliën om de stof schoon te krijgen. Dit is gevaarlijk voor mens en milieu. Arbeiders kunnen er ziek van worden en de omliggende omgeving van fabrieken raakt vervuild. Daarnaast moet kleding vaak erg ver reizen: veel kleding die in Nederland in de winkel ligt, komt uit landen als Bangladesh en India. Dat kost aardig wat benzine…
Het bekendste voorbeeld van de gevolgen van de gangbare mode-industrie is de instorting van het Rana Plaza op 24 april 2013 in Bangladesh. Het Rana Plaza was een grote textielfabriek waar kleding voor verschillende bekende merken – waaronder Benetton, Mango, Primark en Walmart – werd geproduceerd. Er werkten ongeveer 5000 arbeiders. 1133 van hen zijn omgekomen bij de ramp en nog 2500 raakten gewond. De instorting vond plaats vanwege de slechte constructie van het gebouw. Het was er niet op gemaakt om als fabriek te dienen. Dit was bekend, maar desondanks dat was er een textielfabriek in huisgevestigd – met groot gevaar voor de mensen die er werkten.
| WAT KUNNEN WE ERAAN DOEN |Eigenlijk zou gewoon de hele productieketen van mode herzien moeten worden. Elke schakel moet aangepakt worden. Ook als consument kunnen wij wat doen. Ben je een drastisch type en heb je veel geld, dan kun je uiteraard al je huidige kleding verkopen/weggeven/recyclen en een hele nieuwe garderobe aanschaffen met enkel duurzame stukken. Ervan uitgaande dat dat niet het geval is, heb ik de volgende tips voor je verzameld:
- Kies voor tweedehands kleding.
Dat is altijd een duurzamere optie dan nieuwe kleding en nog goedkoop ook. Je kunt hiervoor een tweedehands winkel bezoeken, op Marktplaats kijken of een tweedehands kledingwebshop bezoeken (ja, die bestaan!).
- Kies voor eerlijk geproduceerde kleding.
Duurzame kledingstukken zijn vaak wel iets duurder dan reguliere kledingstukken, maar verscheidene grote ketens hebben tegenwoordig ook hele betaalbare duurzame kleding in hun assortiment. Denk maar aan de H&M Conscious collectie (aanklikbaar) en de biokatoen-kleren in de C&A en de HEMA. Ook grote webwinkels als ASOS en Wehkamp hebben al een steeds groter wordend duurzaam assortiment. Immers, groen doen is hip en de klant is koning. Voor een uitgebreid lijstje van webshops die volledig groen & duurzaam bezig zijn, verwijs ik je naar het laatste kopje van dit artikel.
- Kies voor minder kleding, en meer kwaliteit.
Als je minder kleding koopt, heb je ook meer geld over voor eerlijke kleding (van betere kwaliteit). Een open deur natuurlijk, maar het is wel waar. Het maakt nogal een verschil of je drie T-shirtjes koopt van €7 of één T-shirtje van €21.
Duurzaam winkelen is niet altijd makkelijk, zeker niet als je een arme scholier(e)/student(e) bent. Toch hoop ik dat jullie door dit artikel ietsje meer na gaan denken bij wat je koopt. Alle kleine beetjes helpen, toch?
| EN VERDER | Er zijn tegenwoordig allerlei dingen op het gebied van eerlijke mode gaande. Ook zijn er verschillende documentaires die goed laten zien hoe het zit (en die overtuigender werken dan een stukje zwart op wit geschreven tekst, zoals dit artikel).
Documentaires over eerlijke mode De slag om de klerewereld (drieluik van de VPRO, 3x … min.)
China Blue Eerlijk shoppen
- Om eerlijke winkels in jouw buurt te vinden, kun je de Talking Dress-app gebruiken (beschikbaar voor iOS en Android).
- Ben je nieuwsgierig naar hoe jouw favoriete kledingmerk scoort op het gebied van duurzaamheid/goede werkomstandigheden en dergelijke? Op deze site kun je het vinden.
- In Amsterdam is er sinds dit jaar een heuse kledingbibliotheek te vinden! Als je toevallig in de buurt woont is het misschien leuk om daar eens een kijkje te nemen:LENA the fashion library.
- Een lijstje met allerlei duurzame kleding(web)winkels kun je hier vinden.