Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Rascal
stuur me een berichtje als je iets verkoopt van mijn wenslijst!
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
15 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
Serie van de maand │ Endeavour (door Anoniem)

Deze maand stel ik jullie de serie Endeavour voor. Endeavour is de prequel ('voorgaande geschiedenis') van Inspector Morse. Geen nood, als je de originele serie niet hebt gezien, is het zeker geen probleem om te starten met deze prequel.


                                     Originele serie/Morse

In Endeavour gaan ze terug in tijd naar de jaren '60, waar de jonge Morse begint aan zijn carrière bij de politie in Oxford. Nadat hij vroegtijdig gestopt was met zijn studies aan Lonsdale College, beslist Morse om de politie te proberen. Door zijn verfrissende manier van denken, komt hij bij vele collega's als een rare wijsneus over. Hij heeft echter ook veel moeite met het handhaven van de wet, waardoor hij al vrij direct beslist om zijn ontslag in te dienen. Gelukkig ziet inspecteur Thursday meer in de gedreven, intelligente en betrouwbare Morse, waardoor hij hem onder zijn hoede neemt en hem ook de fijne kneepjes van het vak leert.

De serie is, net als Inspector Morse, gebasseerd op de romans van Colin Dexter. Het script wordt bedacht en geschreven door Russell Lewis.

Zoals je misschien al hebt kunnen afleiden, is het een Britse serie. Gelukkig wordt het naast het Verenigd Koninkrijk (ITV), ook in Nederland (KRO) en België (Canvas/één) uitgezonden. Helaas niet op dit moment.
Ik vermoed wel dat het niet meer zo lang zal duren, want het tweede seizoen is al een tijdje uit (Zelfs op DVD met Nederlandse ondertiteling) en nog nooit uitgezonden in België of Nederland. Laten we dan maar hopen!
PERSONAGES
Dit kan wat spoilers bevatten, maar wees gerust, geen hele grote.

Foto (van links naar rechts): DS Peter Jakes, DC Endeavour Morse, DCS Reginald Bright en DI Fred Thursday.

DC Endeavour Morse (Shaun Evans)

Detective (Constable) Endeavour Morse is de man waar heel de serie om draait. Hij is als jongeman gedreven en erg intelligent, maar hij heeft ook zijn eigen gedacht over dingen. Dit is vaak positief, maar ook negatief. Door zijn eigen kijk kan het soms botsen tussen zijn collega's en het stuurt hem soms ook op het foute pad.
Hij staat bekend om zijn liefde voor opera en kruiswoordraadsels, maar ook van een bepaald soort auto: de zwarte Jaguar (politiewagen) van  inspecteur Thursday. 


      Jonge Endeavour Morse & de zwarte Jaguar  (klik  hier voor groter formaat)

Als je de originele serie hebt gezien, weet je dat die liefde later zal worden ingeruild door een rode Jaguar.


DI Fred Thursday (Roger Allam)
Fred Thursday is inspecteur (Detective Inspector) bij Oxford Cowley Police Station. Hij heeft misschien al een leeftijd, maar hij blijft gepassioneerd bezig met zijn job.
Thursday is degene die Morse vanaf het begin al een heel interessante jongen vond en hem daarom ook in bescherming neemt. Morse is dan ook zijn rechterhand, hij is de enige die Thursday 100% vertrouwt.
Naast het inspecteur-zijn heeft hij ook nog een andere zware job: zijn gezin. Samen met zijn vrouw Win heeft hij 2 kinderen: Joan, een praatgrage jongedame (Morse vindt haar heel sympathiek), en Sam.





DS Peter Jakes (Jack Laskey)
Detective Sergeant Peter Jakes is tegenover Morse niet zo verdenkend, wat hem wel geen slechte detective maakt. Hij is niet echt één van de vriendelijkste, hij is best ijdel en een beetje een vrouwenverslinder, maar hij heeft ook al veel meegemaakt. Hoe beter je hem kent, hoe meer sympathie je voor Jakes krijgt.




DCS Reginald Bright (Anton Lesser)
Detective Chief Superintendent Bright is dus de hoofdinspecteur van Cowley Police Station. Hij heeft goede bedoelingen, maar denkt vooral aan zijn reputatie. Volgens hem bemoei je je beter niet met mensen die meer (politieke) kracht hebben, wat natuurlijk niet rechtvaardig is.


PC Jim Strange (Sean Rigby)
Jim Strange is in het begin van de serie agent (Police Constable). 
Na een wat ongemakkelijke ontmoeting met Morse, worden ze dan toch heel goed bevriend met elkaar. Strange helpt dan ook Morse door zijn brigadierexamen te geraken. Het grote verschil tussen de twee is dat Strange zich plakt aan de wet, terwijl Morse dat natuurlijk niet doet met zijn eigenzinnige karakter. Strange is dan ook best ambitieus en doet daarom ook heel hard zijn best om met een rang te stijgen.




Dr. Max DeBryn (James Bradshaw)
Max DeBryn is een patholoog. Het is een wijs man (Anders zou je wel een probleem hebben) en staat bekend om zijn ironische (en best droge) uitspraken.




Dorothea Frazil (Abigail Thaw)
Dorothea Frazil is een hardwerkende redactrice van de Oxford Mail krant. Ze is heel gedreven om als eerste nieuws in handen te krijgen, waardoor ze soms Morse helpt om voor hem aan informatie te komen van vorige zaken (door oude krantenartikelen op te sturen).




Monica Hicks (Shvorne Marks) (SPOILERS!)
Monica Hicks is een verpleegster en tevens ook de buur van Morse in seizoen 2. Ze is een heel lieve en zorgzame vrouw, die altijd al een oogje had op Morse. En dat bleek ook wederzijds, want in de aflevering 'Sway' werden ze een koppel. Het kwam trouwens vaak voor dat in die tijd een verpleegster en iemand bij de politie verliefd werden op elkaar.


AFLEVERINGINGEN
2 seizoenen - 9 afleveringen in totaal - één aflevering duurt ongeveer 90 minuten

Pilot

De allereerste aflevering van Endeavour was eigenlijk een soort van 'proefversie'. Ongeveer 10 jaar na het einde van Inspector Morse, die kwam door het overlijden van John Thaw (De originele acteur die de hoofdrol speelde), zond ITV de aflevering uit, in afwachting op recensies, die verrassend heel positief waren. Door al die positieve reactie waren ze er natuurlijk van overtuigd dat ze er meer moesten maken.

Wat deze nog speciaal maakt is dat er met veel verwijzingen naar de originele serie wordt gewerkt (Zo zie je hem geïnteresseerd, maar gewetenloos kijken naar zijn latere geliefde auto). Ook duurt deze aflevering 100 minuten en wordt hij vaak onder de naam 'Endeavour de film' verkocht, moest je hem willen kopen op DVD.



Seizoen 1
4 afleveringen // 14 april 2013 werd de eerste uitgezonden 

• Girl

Een jonge studente genaamd Margaret Bell werd onverwachts dood aangetroffen. Alles wijst op een hartaanval. Enkel ziet de jonge Endeavour Morse dat er meer aan de hand is. De nieuwe hoofdinspecteur, CS Bright, is alleszins niet zo'n fan van Morses theorieën, waardoor hij vernederend terug naar algemene zaken wordt gestuurd. Maar Morse geeft niet op en werkt verder aan het onderzoek langs de zijlijn. Dit brengt echter zijn vertrouwensrelatie met Thursday en prille carrière in gevaar.



• Fugue

Verschillende moorden, met verschillende mensen die niets met elkaar te maken hebben, worden gepleegd. Niemand kan een verband leggen, behalve Morse. Net als Morse heeft de seriemoordenaar een passie voor opera, maar ook voor raadsels. Cryptische verwijzingen die vertellen wie het volgend slachtoffer wordt leggen veel (tijds)druk op Morse zijn schouders.





• Rocket

Koninklijk bezoek in Oxford! Prinses Margaret komt in een wapenfabriek van de gereputeerde familie Broom een raketwapen onthullen. Er mag niets fout gaan, dus heel het team van Bright wordt ingestaan voor de veiligheid van het hele gebeuren. Terwijl Morse nog steeds in algemene zaken zit, blijkt dat alles toch niet zo feilloos is gegaan. In een afgelegen stukje van de fabriek wordt een lijk aangetroffen van een van de medewerkers van de fabriek.



• Home

Terwijl Endeavour aan het blokken is voor zijn examen als sergeant, gebeurt er een dodelijk verkeersongeval in het koude Oxford. Er zijn vele redenen dat het kwaad opzet zou kunnen zijn. Het slachtoffer van de vluchtmisdrijf is een eminente professor klassieke filologie. Naast dit allemaal ziet DI Thursday een oude (criminele) bekende terug en moet Endeavour terug naar zijn thuisstad om zijn erg zieke vader te bezoeken.



Seizoen 2
4 afleveringen // 30 maart 2014 werd de eerste aflevering uitgezonden

• Trove

In de zomer van 1966 keert Morse terug naar Oxford, waar hij al direct moet beginnen met het onderzoeken van een verdachte zelfmoord tijdens een parade, een vermist meisje en een diefstal op een Trove (oude artefacten) van een college.






• Nocture

In juli 1966 wordt in het bijna lege (Een paar zomerschoolmeisjes bezochten op dat moment het museum) Museum of Natural History Adrian Weiss vermoord, een specialist in heraldiek en genealogie. Wanneer Morse naar de zomerschoolmeisjes gaat om ze te ondervragen, merkt hij steeds vreemde dingen op in de school zelf. Dat leidt hem allemaal naar een 100 jaar oud moordmysterie dat er waarschijnlijk allemaal mee te maken heeft.






• Sway

In november 1966 wordt een vrouw dood (gewurgd) aangetroffen met zijde kousen rond haar nek. Deze vrouw is al het derde slachtoffer in één maand die zo is gestorven. Wat kenmerkend is, is dat ze allemaal getrouwd zijn, maar al hun trouwringen missen. Tegelijkertijd ziet DI Thursday een heel oude bekende terug, wat leidt tot problemen met zijn familie en tevens ook met Morse.




• Neverland

Een maand na de wurgzaak, wordt een jongen met een brutale vader vermist opgegeven. Tegelijkertijd wordt ook het lichaam van een journalist naast een spoorweg teruggevonden. Naast al dat wordt ook nog een ontsnapte gevangene, die nog enkel een maand moest uitzitten, dood teruggevonden in een grote plas water. Die twee laatste mannen hebben allemaal een connectie met Blenheim Vale, een stilgelegde correctionele faciliteit voor jongens in Kidlington.




Seizoen 3
Het is bekend: Seizoen 3 komt van Endeavour! Op dit moment zijn ze de 4 volgende afleveringen aan het filmen in Oxford. Wanneer ze zouden worden uitgezonden is nog niet bekend, maar het is wel al bekend dat de afleveringen elk 120 minuten zouden duren! Ook hebben we volgende informatie al gekregen:

"1
967 is for Endeavour ‘perhaps the end of the beginning.’ Change is abroad in the world and not even the city of dreaming spires can escape its influence. Change for Endeavour, and those most dear to him – personally and professionally. Departures and arrivals. Entrances and exits. Our next quartet of mysteries will take the audience on a psychedelic Summer of Love fairground ride, filled with twists and turns, shrieks and scares. In particular, one encounter at a certain stately home will echo down the years, and have consequences that not even Endeavour Morse could have foreseen. The only constant is death… And Green Shield Stamps,” says writer Russell Lewis.

Ook zal er een nieuw personage komen:

"Bright, capable and brave, WPC Shirley Trewlove is a very welcome addition to the ranks of Oxford’s finest. While very much a young woman of the 1960s, Trewlove also evokes a very particular kind of timeless British heroine - Betjeman’s ‘Ring leader, tom-boy, and chum to the weak’, the sort of clear-eyed, resourceful young woman one wouldn’t be surprised to find behind the wheel of the ambulance in Ice Cold In Alex or keeping Robert Donat company across the moors in The 39 Steps. In Dakota we have found our perfect Trewlove."


SCHRIJVER (COLIN DEXTER)



Op 29 september 1930 werd in Stamford (Verenigd Koninkrijk) Colin Dexter geboren. Dat maakt hem nu 84 jaar.
Pas toen hij 43 was begon hij met het schrijven van mysteries. Dat gebeurde tijdens een vakantie tussen Caernarfon en Pwlheli, waar hij de eerste paragrafen schreef van 'Last Bus to Woodstock', waar hij iedereen introduceert aan Inspector Morse. Voor het schrijven gaf hij les.

Inmiddels is Dexter al een lange tijd gestopt met lesgeven en werkt hij fulltime aan zijn boeken. Naast Morse schrijft hij ook over Lewis, wie jarenlang de rechterhand van Morse was.

Wat leuk is, is dat Colin Dexter zelf in iedere aflevering van Endeavour eens in het beeld komt. Dus moest je aan de serie beginnen, let dan ook zo goed mogelijk op om de schrijver te spotten!





Reactie plaatsen

Reageer op het artikel Serie van de maand │ Endeavour.
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Compulsion schreef op 28-06 13:00:
Compulsion schreef:
heeee daar kijk ik soms naar bij mijn oma en opa
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 27-06 09:29:
Cupcakedeeg schreef:
Ik denk dat je aan deze mini-encyclopedie ziet dat Endeavour mijn favoriete serie is haha :dd Maar ik vind hem dan ook een topserie, het verveelt nooit :p

Btw, wat weetjes over de cast:
- Shaun Evans (De man die de jonge Endeavour Morse speelt) verjaart op dezelfde dag als zijn personage. "Meant to be :p"
- Abigail Thaw, wie Dorothea Frazil speelt, is de dochter van de originele Morse (John Thaw)

@GingerJesus: Momenteel wordt er geen afleveringen uitgezonden in België of Nederland, verdere informatie wanneer ze terug zouden uitzenden weet ik niet. Ze zijn wel seizoen 3 aan het opnemen dus ze stoppen zeker niet met de serie :p
& Die afleveringen zijn ook echt goed :d Moet bekennen dat samen met Fugue, Trove en Nocture mijn favorieten zijn ;d Maar ik vind ze allemaal goed tho haha ;D
Melden | Citeer | X
NovaZembla schreef op 27-06 07:29:
NovaZembla schreef:
OMG IK WIL NIET DE LAATSTE 3 ZIEN MAAR DIE DRIE DAARVOOR DUS NIET DE ALLERLAATSTE MAAR DIE DRIE DAARVOOR LIJKEN ME ZOOO COOL:

-Trove
-Nocture
-Sway
Melden | Citeer | X
NovaZembla schreef op 27-06 07:24:
NovaZembla schreef:
Echt super leuk! Maar is het nu nog steeds bezig ?



Nieuwsarchief
Nieuwsoverzicht || 25 september 202225-09-2022 00:00
We Are Domi21-09-2022 00:00
De Tasmaanse tijger19-09-2022 00:00
Nieuwsoverzicht || 18-09-202218-09-2022 00:00
Films | Taken16-09-2022 00:00
Series ~ The unlisted12-09-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 11 september 202211-09-2022 00:00
Comic Sans MS09-09-2022 00:00
Jochem Myjer07-09-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 04-09-202204-09-2022 00:00
Sterrenbeeld Maagd 02-09-2022 00:00
What's in a name?01-09-2022 00:00
Superman and lois29-08-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 28-08-202228-08-2022 00:00
Marianentrog || Zomeractie week 527-08-2022 00:00
Freddie Highmore24-08-2022 00:00
Serie | Glow Up - NL/BE22-08-2022 00:58
Nieuwsoverzicht || Zondag 21 augustus21-08-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 14-08-202214-08-2022 00:00
Bloemen || Zomeractie week 413-08-2022 00:00
Dagny10-08-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 7 augustus 202207-08-2022 00:00
Book Lovers03-08-2022 00:00
Watersporten | Zomeractie week 330-07-2022 07:08
Reis door de tijd: Nieuwsteam28-07-2022 12:00
Vorige | Pagina: | Volgende