Een schrikkelseconde is een extra seconde die bij een dag komt. Dit gebeurde heel recent, op 30 juni - een paar dagen geleden. Op een normale dag verspringt de klok op 23 uur 59 minuten en 59 seconden, maar op 30 juni duurde je dag een seconde langer! Waarom is dat nou weer nodig? Dit is nodig omdat de aarde roteert en deze soms sneller of trager roteert. Onze atoomklokken zijn dat preciezer dan de rotatie zelf. Soms wordt het verschil tussen de rotatie en onze tijd te groot, waardoor het International Earth Rotation and Reference Systems Service besluit om de gecoördineerde wereldtijd aan te passen door één seconde toe te voegen, dat gebeurde dus op 30 juni 2015. De schrikkelseconde komt niet elk jaar, het principe werd ingevoerd in 1972 en is 25 keer in werking getreden, dat komt neer op één keer per 18 maanden. De laatste 15 jaar draait de aarde sneller, waardoor de schrikkelseconde nog minder voorkomt.
Het grootste belang is het gelijk lopen van de rotatie van de aarde en de atoomklokken over de hele wereld. Toch is er een leuk voordeel aan verbonden, al zijn er helaas wel meer nadelen.
Wanneer er een schrikkelseconde is, is dat een ideale kans om records te verbreken! Denk aan sprinten, je kan dan precies op hetzelfde tempo een record verbreken.
Een schrikkelseconde is wel praktisch om de tijd gelijk te houden, maar het brengt helaas wel gevaren met zich mee! Vele wetenschappers zijn dan ook voorstander van het opsparen van die seconden, tot er zich een schrikkeluur kan vormen - al zal dat heel veel tijd in beslag nemen.
Wie met dit onderwerp al in aanraking is gekomen, weet vast wel wat er gebeurde in 2012. De schrikkelseconde haalde namelijk het hele internet onderuit, de systemen wisten niet hoe ze met die seconde om moesten gaan en hun tijdsbesef compleet in de war was. Het is ook vrij ongeweten hoe systemen op een langere dag reageren, wat voor verschillende problemen kan zorgen.
Ook op het vliegveld kan dit voor problemen zorgen. Inchecksystemen verloren ook hun besef van tijd, waardoor veel passagiers niet meer konden inchecken. Dit gebeurde bij de luchtvaartmaatschappij Qantas in Australië.
Een GPS-systeem vergt een precieze tijd, waardoor ze door een schrikkelseconde niet meer precies gesynchroniseerd waren en ze daarom ook niet meer werkten.
Een seconde lijkt niet zoveel, maar er kan wel heel wat gebeuren!
• In één seconde worden wereldwijd 4,3 baby's geboren en sterven 1,8 mensen.
• De aarde legt in één seconde bijna 30 kilometer af.
• In één seconde worden er in google 18.000 zoekopdrachten ingegeven.
• In één seconde verdient de Amerikaanse zakenman Warren Buffet zo'n 402 dollar.
En nog veel meer!