Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Rascal
stuur me een berichtje als je iets verkoopt van mijn wenslijst!
0 | 0 | 0 | 0
0%
Om een reactie te kunnen plaatsen op het dagelijks nieuws dien je te zijn ingelogd.Nog geen account? Klik hier om een gratis account aan te maken.

> Sluiten
Helper
16 van de 24 sterren behaald
Nieuws van de dag
Paint tool sai / Handleiding (door Anoniem)

Super leuk dat jullie het nieuws van de dag bekijken!

Vandaag is het artikel een handleiding voor het tekenprogramma Paint Tool Sai! Ik weet dat er al eerder een artikel over was gemaakt, maar dat ging alleen maar over een link waar je het programma kon downloaden.

Dit is enkel de basis. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben!

Lijkt het je leuk om een uitbreiding van deze handleiding te lezen, geef het aan hieronder! Hetzelfde geld voor vragen, stel gerust je vraag!

Liefs, Seraph
Het programma SAI is in 2006 ontworpen en in 2008 is het officieel de lucht in gegaan. 

De versie was in het Japans en het Engels. Het is een programma vooral gemaakt voor het designen en tekenen. 
Voor de trial versie van 30 dagen, klik [HIER]. De download is veilig, maar bij het downloaden moet je wel goed opletten wat je aanvinkt terwijl je op doorgaan klikt. Na de 30 dagen kan je niet meer opslaan. Ook heb je minder 'brushes' dan bij de volledige versie. 
1. Mode; Hiermee kun je de laag waarop je tekent een soort van filter geven. 

2. Opacity; Door de opacity aan te passen, kun je de helderheid van je laag aanpassen. Hoe lager de opacity is, hoe lichter/doorzichtiger de laag word. 

3. Preserve opacity; Wanneer je preserve opacity aanzet dan zet je de laag als het ware op slot, dit betekend dat je er niet meer op kan tekenen. 

4. Clipping group; Wanneer je deze aanvinkt dan kan je alleen tekenen op de plekken waar je ook op de vorige laag getekend hebt. Ga je daarbuiten dan zie je dus niks. 

5. Selection source; Wanneer je een selectie wil maken met het toverstaf icoontje, en je wil dat de selectie op een bepaalde laag wordt uitgevoerd selecteer je bij die laag selection source.

6. Dit icoontje geeft aan om een normale nieuwe laag te maken.

7. Met dit icoontje wordt een 'line' laag aangemaakt. Deze laag wordt verder uitgewerkt in een ander deel van de handleiding. 

- Ik zie net dat ik 3x een 7 heb opgeschreven. Helaas kan ik dit niet meer aanpassen. - 

7.1. Dit icoontje wat eruit ziet als een map, geeft ook aan om een map te maken. Zo kun je verschillende lagen in een map doen zodat het wat overzichtelijker is. 

7.2 Dit icoontje met een gummetje zorgt ervoor dat je de hele laag leegmaakt.

8. Wanneer je op dit icoontje klikt verdwijnt de hele laag.

9. NVT.

10. Dit geeft aan dat je op die laag aan het tekenen bent. 

11. Dit geeft aan dat de laag zichtbaar is, wanneer je hierop klikt dan wordt de laag even niet zichtbaar maar hij blijft er wel. 
1. Selectie 1; Met deze selectie kun je alleen vierkante selectie's maken.

2. Selectie 2; Deze word ook wel een lasso genoemd, dit omdat je zelf de vorm van de selectie kan tekenen. 

3. Selectie 3; Deze wordt ook wel de toverstaf genoemd. Met deze selectie kun je hele vlakken tegelijkertijd selecteren. 

4. Hiermee kun je de laag of de selectie verplaatsen.

5. Vergrootglas; Zo kun je een deel vergroten.

6. Met deze tool kun je het beeld draaien. 

7. Handje; Ook hiermee kun je de laag verplaatsen.

8. Colorpicker; Met deze tool kun je een kleur 'pakken' uit een tekening of een ander plaatje. 

9. In dit vak kun je je brushes selecteren.

10 - 22 word in een ander deel uitgelegd.

23. density/size; hiermee kun je aangeven of je de density en size wil aanpassen, dit word in een ander tekstvak beter uitgelegd.

24. In dit vak kun je de grootte van je 'brush' aanpassen. 
1. Hiermee kan je een stap vooruit of een stap terug doen. Je kan ook de sneltoetsen CTRL + Z voor terug en CTRL + Y voor heen gebruiken.

2. Selection; Hiermee kun je aangeven of je de lijnen van de selectie wil zien. 

3. Met de + en de - kun je aangeven of hoe groot je het canvas wil hebben.

4. Hier kun je de rotatie bepalen. Voor het trekken van lange strepen is het bijvoorbeeld misschien handiger om het canvas 90* gedraaid te hebben.

5. Met deze functie kan je het canvas 'over flippen' Dan staat het canvas in het spiegelbeeld en zo ontdek je sneller fouten omdat je jezelf soms blind kan staren op een tekening, waardoor je de fouten niet meer ziet. 

6. De stabilizer is eigenlijk vooral handig als je een tekentablet hebt, hoe hoger de stabilizer, hoe rechter en vloeiender je lijnen zullen zijn. Dit is vooral handig voor lineart. 
1. Je kan hem op normal en multiply zetten. Wanneer je hem op multibly zet, zoals je ziet op de afbeelding, word het iets donkerder.

2. Dit is de hardheid van de randjes, hoe verder je hem naar rechts zet, hoe harder de randjes worden.

3. Hier kan je de grootte van de 'brush' wat preciezer aanpassen.

4. Minimum size, wanneer je hem op 0 hebt staan dan kan je de grootte van je brush bepalen door hoe hard je op je tablet drukt, dit heeft dus geen zin met de muis. Dit zie je ook op de afbeelding, ik heb de lijnen met de zelfde druk getekend.

5. Destiny; hoe lager de destiny, hoe lichter de streep is die je tekend zoals je ziet bij het plaatje. 

6. Hiermee kan je een soort van texture aan je brush geven.

7. Met deze functie kan je texture ook weer een texture krijgen, zoals een vage ribbel in de lijn. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken om een potlood achtig effect te krijgen. 

8. Hoe hoger de quality is, hoe beter je brush samen blend met de andere kleuren.

9. De edge hardness die geeft ook weer aan hoe hard de lijnen zijn.

10. Deze functie heeft alleen zin wanneer je met een tablet tekent. Dit geeft aan; hoe harder je op je tablet drukt, hoe meer density er aan de brush wordt toegevoegd en hoe lichter de lijn wordt die je trekt.

11. Deze functie is hetzelfde als functie 10.

12. Dit  heeft ook alleen zin wanneer je met een tekentablet tekent. Hoe meer hij richting soft gaat, hoe zachter je maar hoeft de trekken voor een dikke lijn, en hoe meer hij richting de hard gaat, hoe harder je moet drukken voor een dikke lijn

- Airbrush
Deze brush gebruik ik eigenlijk altijd voor mijn tekeningen. Eerst schets ik iets en vervolgens trek ik het nog eens netjes over terwijl ik de schets laag op een lagere opacity zet.

- Blur
De blur gebruik je om kleuren met elkaar te mengen, dit word ook wel met designen gebruikt om kleuren zachter te maken en in elkaar over te laten lopen

- Water
Ook deze wordt gebruikt om te mengen, echter is het bij deze tool afhankelijk welke richting je ingaat.
Lijn laag
Je vraagt je misschien af, wat is nu het verschil tussen een normale en een lijn laag? Deze laag word het meest gebruikt door mensen die geen tekentablet hebben, want met deze functie kun je ook vloeiende lijnen tekenen met je muis! Daarbij zijn deze ook heel makkelijk van vorm te veranderen.

1. Hiermee kan je gewoon tekenen als met de normale laag. 

2. Dit is de gum.

3. Hier heb je niks aan met een muis. Met een tablet heeft dit te maken met de dikte van de lijn.

4. Wanneer je met de 'curve' functie een lijn hebt getrokken, maar toch niet tevreden bent met de kleur, kan je met de color functie heel gemakkelijk de kleur van de lijn veranderen. Je hoeft er alleen maar op te klikken!

5. Edit; Dit zijn verschillende functies in een icoontje. Onder andere ook het verwijderen van een hele lijn. Hoe je de functie moet gebruiken staat onder de functie gegeven.

6. Pressure; Hiermee kan je de diktes van de lijn aanpassen. Wanneer je een lijn trekt, en de pressure functie kiest, zie je allemaal bolletjes op je lijn verschijnen. Als je op een bolletje klikt en je sleept als het ware met je muis naar links of naar rechts word de lijn dikker en dunner. 

7. Select; Hiermee kan je een lijn selecteren, maar ook hele vlakken. Alles wat geselecteerd is kleurt paars.

8. Deselect; Hiermee kan je de selectie verwijderen.

9. Curve; Dit is dan de meest gebruikte functie. Wanneer je enkel een muis hebt om te tekenen gebruik je de curve functie. Zet een stip op het canvas en vervolgens nog een. De lijn is nu nog recht, maar als je nu een stip plaatst, zal de lijn langzaam buigen. Zo kun je heel makkelijk mooie vloeiende lijnen tekenen met een muis. Wanneer je de lijn niet helemaal vindt kloppen druk je op je toetsenbord CTRL in. Dan kun je met de muis dat deel van de lijn net iets verplaatsen zodat hij wel in de tekening past.

10. Line; Hiermee kan je rechte lijnen tekenen.
Selectie met de toverstok; Wanneer je bijvoorbeeld je lineart wil selecteren om het in te kleuren, worden meestal niet alle pixels meegenomen. Ga dan naar het bovenste deel van je scherm -> selectie -> increment dit maakt de selectie 1 pixel kleiner. Ga net zolang door tot je tevreden bent met de selectie.

Filter -> hue and saturation; Hiermee kan je de kleur van je tekeningen veranderen, en ook je designs verkleuren.

Plakken -> CTRL + V
Knippen -> CTRL + C

Vragen van spelers;

Welke brushes zijn het gemakkelijkste om schaduwen mee te maken?
Zelf gebruik ik dan vaak de airbrush, en deze maak ik zachter met de blur of een aangepaste brush.

Welke brush is waarvoor?
Helaas kon ik niet elke brush in de lay-out verwerken, maar ik denk dat deze drie, de drie zijn die het minst voor zich spreken. 

Wanneer ik probeer te pixelen komen er ook andere pixels omheen, hoe zet je dat uit? 
De volledige versie heeft hiervoor de brush genaamd, 'binary pen' Ik weet alleen niet of dit op de trial versie van SAI zit. Maar pixelen is voor zover ik weet alleen mogelijk met een binary pen. SAI voegt bij andere brushes zelf de extra pixels toe om de lijnen vloeiender en strakker te maken.

Hoe maak je een iets transparant?
Met het toverstafje selecteer je de witte randen, dit doe je tot alles paars is wat je weg wilt hebben. Wanneer dit gebeurd is pak je de gum en kun je dit allemaal weg gummen.







Reactie plaatsen

Reageer op het artikel Paint tool sai / Handleiding .
Bericht plaatsen
Melden | Citeer | X
Masterpiece schreef op 18-07 15:54:
Masterpiece schreef:
omg nice!!
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-07 21:08:
Euphraxia schreef:
Elise schreef:
veilig is die download niet. ik heb deze gistere gedownload en heel men laptop liep vast. gelukkig ken ik mensen die er iets van kennen en is mijn pc nu virusvrij

huh echt niet D: mijn computer deed het gewoon nog normaal na het downloaden :X Heb je een goede link dan misschien?
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-07 18:45:
Euphraxia schreef:
Social schreef:
haha, geen privélessen voor mij dus xD

hahaha voor jou altijd tho xoxo
Melden | Citeer | X
Compulsion schreef op 17-07 18:25:
Compulsion schreef:
Bram schreef:
Echt origineel hoe je de layout hebt gemaakt! Leuk artikel ^-^

Melden | Citeer | X
Aesthetics schreef op 17-07 17:32:
Aesthetics schreef:
aah nice!
Melden | Citeer | X
Elexis schreef op 17-07 17:31:
Elexis schreef:
Dit komt handig uit, vandaag is m'n tekentablet toegekomen :p
Melden | Citeer | X
Social schreef op 17-07 17:26:
Social schreef:
Bij mij staat geen clipping groep?
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-07 17:09:
Euphraxia schreef:
Cindy schreef:
ZO ZO lang dit xD

En er mist nog zo zo veel xDD
Melden | Citeer | X
Social schreef op 17-07 17:04:
Social schreef:
haha, geen privélessen voor mij dus xD
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-07 15:47:
Cindy schreef:
ZO ZO lang dit xD
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-07 14:14:
Frangipane schreef:
Dankje! I want more bigkiss
Melden | Citeer | X
Kheper schreef op 17-07 12:27:
Kheper schreef:
Leuk artikel! ^^ Heb er weer wat bijgeleerd hihi :)
Melden | Citeer | X
Tsukishima schreef op 17-07 11:21:
Tsukishima schreef:
Woa, super handig! En leuke layout! ^3^
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-07 11:03:
Euphraxia schreef:
hihi thanks guuuys <3
Melden | Citeer | X
Placebo schreef op 17-07 10:32:
Placebo schreef:
Aweeeesome Jade :d
Melden | Citeer | X
Koshka schreef op 17-07 10:20:
Koshka schreef:
Nice, hebg er veel van geleerd :)
Melden | Citeer | X
Ligeia schreef op 17-07 09:38:
Ligeia schreef:
Awesome Jade!!
Melden | Citeer | X
Shots schreef op 17-07 07:46:
Shots schreef:
Niceeeee omg
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-07 02:18:
Ryuzaki schreef:
Omg yes zo handig, ga m zeker eens doorlezen en wie weet kwijg ik dan weer motivatie om met SAI te werken x')
Melden | Citeer | X
Lefacumis schreef op 17-07 01:35:
Lefacumis schreef:
Leuk, maar mijn proef versie is verlopen. heeft iemand een tip?
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-07 00:03:
Bauwine schreef:
Wow super handig 
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-07 00:03:
Sas schreef:
Echt super handig & leuke lay-out!! Ik ga die lezen morgennnn
Melden | Citeer | X
Anoniem schreef op 17-07 00:02:
Euphraxia schreef:
^^ 



Nieuwsarchief
Hoe bouwen we VP weer op?12-04-2023 00:00
nog een poging voor Studs LI en m'n afscheidsartikel06-03-2023 17:27
Be Our Guest27-02-2023 00:00
Artificial Intelligence23-02-2023 00:00
Files || Emily VanCamp16-02-2023 00:00
Serie: The Recruit07-02-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 05-02-202305-02-2023 00:00
Nepo baby04-02-2023 00:00
Files ~ Ian Bohen02-02-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 22-01-202322-01-2023 00:00
Files~Jenna Ortega19-01-2023 00:00
The Good Nurse14-01-2023 00:00
Nieuwsoverzicht 8 januari08-01-2023 00:00
Files // Tiera Skovbye 05-01-2023 00:00
Be the Best 2022 | Uitslag01-01-2023 00:00
The Sandman30-12-2022 00:00
Kersttradities rond de wereld26-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 25-12-202225-12-2022 00:00
Kerstfilms22-12-2022 00:00
Erebus, vulkaan op Antarctica19-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 18-12-202218-12-2022 13:32
Be The Best - Stemronde15-12-2022 00:00
Nieuwsoverzicht 11 december 202211-12-2022 00:00
Serie | Ginny & Georgia09-12-2022 00:00
Files|| Jeremy Shada07-12-2022 00:00
Vorige | Pagina: | Volgende