We kennen pepermunt allemaal: wit snoep. Zelf vind ik het echt verrukkelijk en het zorgt voor een frisse adem, wat ook altijd van pas komt. In dit artikel vind je meer informatie over pepermunt, veel leesplezier! P L A N TPepermunt is voor het eerst in Engeland gevonden in een veld waar ook veel andere muntplanten groeiden. Twee van deze muntplanten waren watermunt en aarmunt, hier is pepermunt een kruising van. Het plantje heeft zowel veel zon, veel voedingsstoffen en veel water nodig om het goed te doen en groeit daarom het beste op een plek in volle zon met een vruchtbare grond. Zaaien gebeurt meestal in de lente en de plant bloeit van juli tot en met september. In de bloei heeft de plant kleine violette bloemetjes, die je
HIER kan bekijken.
M A A K V / D S N O E P J E S
Het bovengrondse deel van het plantje pepermunt wordt gedroogd en vervolgens in ketels met water gedaan. In de ketels wordt stoom geblazen en door de verhitting komt er onder andere pepermuntolie vrij. Deze olie is een van de ingrediënten bij het maken van pepermuntsnoepjes. De andere ingrediënten zijn suiker, gelatine en Arabische gom. Dit laatste is een bindmiddel.
G E Z O N D ?
Als je in een restaurant hebt gegeten, krijg je vaak na de maaltijd een pepermuntje, samen met de rekening. Dit is echter niet alleen voor de frisse adem, maar het heeft ook nog een positief effect om een pepermuntje te eten na de maaltijd.
Pepermunt heeft een positief effect op het zenuwstelsel. Je wordt dus oplettender en het snoepje verhoogt je concentratie. Geen wonder dat je kauwgom mag eten tijdens de examens! Hiernaast heeft pepermunt een positief effect op spijsvertering, wat inhoudt dat het je onder andere van een opgeblazen gevoel afhelpt als je veel hebt gegeten. Verder helpt het tegen winderigheid.
Maar eet ook niet teveel pepermunt! Het werkt laxerend, dus je kunt dan diarree krijgen.