Salar de Uyuni
Moest je ooit naar Bolivia (Zuid-Amerika) gaan, moet je zeker naar Salar de Uyuni gaan, want op deze plek sta je werkelijk versteld van de wonderen der natuur.
Als je heel erg goed Spaans kan, leid je waarschijnlijk al van de naam af wat er zo bijzonder is aan de plek: Salar de Uyuni is een playa oftewel een zoutvlakte. Jammer genoeg is hij net niet de grootste, want de Makgadikgadizoutvlaktes in het noorden van Botswana lopen met de kroon. Al heeft Salar de Uyuni wel iets bijzonders: Er is geen andere zoutvlakte waar je bijna niets anders dan de zoutvlakte zelf en een paar toeristen ziet. Wanneer een klein beetje water bij de geschatte 10 miljoen zout deposito's komen, krijg je het indrukwekkend effect dat je hier op de rechtse foto ziet: De vlakte wordt werkelijk één grote spiegel,
zodat het lijkt alsof je zich op een heel andere wereld bevind.
Angkor Wat
Angkor Wat, dat zich bevind in Cambodja (Zuidoost-Azië), is het grootste (en voor mij - persoonlijk - ook het mooiste) religieuze monument in de wereld. De tempel, dat eerst bedoeld was voor hindoestanen (maar later voor boeddhisten), is namelijk maar liefst 1.626.000 m² groot!
In de tijd dat Angkor Wat (en ook nog anderen tempels in de omtrek) werd gemaakt, heerste het Khmer-rijk over dat gebied, vanaf de 9e eeuw. Dit volk vertrok echter 400 jaar later (13e eeuw) zonder een verklaarbare reden dat we tot op vandaag hebben gevonden.
Ongeveer 6 eeuwen lang werden deze tempels aan de natuur overgelaten, die dan werden "ontdekt" (dit woord staat tussen aanhalingstekens want een aantal westerse ontdekkingsreizigers/onderzoekers
hadden deze tempels al eerder bezocht) door Henri Mouhout. Hij schreef enkele verslagen en tekende verscheidene schetsen, die later gepubliceerd werden in het Frans en Engels, waardoor er veel publieke interesse voor de tempels opkwam.
De tempel betekent heel veel voor Cambodjanen, zo veel zelf dat het op hun vlag staat, omringd met rood en blauwe kleuren. De tempel levert hen dan ook veel geld op, dankzij de grote aantallen toeristen die elk jaar met nieuwsgierige oogjes het monument komen bezoeken.
Pamukkale
In Denizli, Turkije, ligt er iets wonderlijk waar je niet enkel naartoe kan gaan, maar ook in kan gaan!
Wat is dit unieke verschijnsel dat je hier rechts ziet?
Wel, Pamukkale zijn eigenlijk warme bronnen dat veel kalk bezitten. Door de eeuwen heen heeft dit water, dat van hun oorspronkelijke plek/plateau naar beneden stroomde, rotsen gevormd door het kalkzout. Daarom verdeeld het water zich in zogezegde terrassen.
Het water is perfect om in te zwemmen, en zeker niet te koud. De bronnen in de rotsmeren bedraagt namelijk zo'n temperatuur van 35°C.
De naam Pamukkale komt van "kasteel van katoen" in het Turks. Als je er een beetje over denkt lijkt het ook wel werkelijk een katoenkasteel.