Hallo! Vandaag gaan we het hebben over een fictieve man genaamd Oedipus. Hij is een deel van de Griekse mythologie en werd rond 430 voor Christus gecreëerd door Sophokles. Zijn unieke verhaal is tot op vandaag nog steeds bekend en heeft zelfs een paar benamingen beïnvloed in de psychologische sector.
HET LEVENSVERHAAL VAN OEDIPUS
Jeugd
Toen koning Laios van het Orakel te horen kreeg dat hij hem uiteindelijk een erfgenaam zou schenken, was hij en zijn vrouw Jacoste doodgelukkig. Maar al snel keerde het geluk: het Orakel waarschuwde dat zijn zoontje ook zijn dood zou betekenen. Natuurlijk wou de koning niet dat dat ooit zou gebeuren en direct na het kindje geboren werd, sneed hij zijn pezen door en gaf de herder van de koninklijke kudde de opdracht om de baby, genaamd Oedipus (wat letterlijk zwelvoet betekent), achter te laten op de berg Cithaeron. Echter had de herder het er heel lastig mee dat hij dit moest doen en gaf hij de jonge Oedipus mee aan een bevriende 'collega', dat het baby'tje naar een kinderloos koningspaar (Polybus & Periboea) in Korinthe zou brengen, zodat ze eindelijk een erfgenaam zouden hebben.
Oedipus groeide blij en gelukkig op als hun zoon, maar op een dag kreeg hij van het Orakel te horen dat hij zijn (biologische) vader zou vermoorden en achteraf zou trouwen met zijn (biologische) moeder. Echter hij niet wist wie zijn biologische ouders waren, ontvluchtte hij de stad Korinthe uit schrik dat hij zijn geliefde pleegvader zou vermoorden.
De 'eenzame' reis
Eenzaam en alleen dwaalt Oedipus rond op een oneindig lang wegje, tot hij op een dag in de verte een koninklijke reiswagen naar hem ziet toekomen. Eenmaal dichterbij, slaat de heraut (die de reiswagen begeleidt) Oedipus hardhandig en onbeleefd van de weg. Natuurlijk is Oedipus daar niet blij mee en start er een gevecht. Een bloederig gevecht. Op het einde had Oedipus bijna iedereen vermoord inclusief zijn biologische vader, koning Laios, dat zonder Oedipuses weten aanwezig was.
Oedipus zet de reis verder, na alles wat er is gebeurd, en komt voorbij het stadje Thebe dat na de dood van de koning/Oedipuses vader in de hand was van een sfinx. De sfinx had een raadsel en stelde deze aan iedereen die in de stad leefde en voorbijkwam: "Welk schepsel loopt 's ochtends op vier benen, 's middags op twee benen en 's avonds op drie?".
Enkel degenen die het raadsel konden oplossen bleven leven, en momenteel was er nog geen één dat dit doordenkertje kon oplossen (en er dus ook levend van af kwam)...
Echter had Oedipus het raadseltje al gauw door en verloste Thebe van de slechtaardige sfinx. Dankzij zijn heldendaad werd hij tot koning gekroond en kreeg hij de vrouw van de voormalige koning.
Maar wacht! De voormalige koning was zijn biologische vader... Dus Oedipus kreeg zijn vaders vrouw... Dat dus zijn biologische moeder is?! Ja, je hoort het goed. Oedipus trouwde onwetend met zijn biologische moeder. Het Orakel liegt toch nooit!
De puzzelstukjes vallen in elkaar
Vier kinderen later wordt Thebe geteisterd met de pest. Het Orakel bekent dat dit komt door een moordenaar dat enkel maar geprezen werd, maar nooit gestraft voor zijn wrede daden. Ook gaf het Orakel subtiele hints dat de pest allemaal te danken is aan Oedipus zelf, maar de toenmalige koning begreep deze echter niet.
Een offer en een paar hints later, wordt Laios uit de onderwereld opgeroepen om openlijk zijn zoon te beschuldigen. Echter na de herder die de reden was dat Oedipus nog leefde, de koning vertelde dat zijn vrouw zijn biologische moeder was, klopte ineens alles in Oedipuses ogen. Daarom steekt hij zijn ogen uit, nadat zijn geliefde echtgenote/moeder zelfmoord pleegt. Oedipus pleegt bewust geen zelfmoord, omdat hij erg bang was de schimmen van ouders te zien voor hij geboet had voor al zijn fouten.
OEDIPUSCOMPLEX
Vanaf het eind van de 19e eeuw, begon de bekende psychiater Sigmund Freud met het onderzoeken van het oedipuscomplex. Maar wat houdt dit in? Wel, het lijkt een beetje op het verhaal dat je waarschijnlijk net hierboven hebt gelezen: Bij het oedipuscomplex heeft een jongen (vaak dus op erg jonge leeftijd) een heel sterke voorkeur (gepaard met liefde enzovoort) voor z'n moeder en ziet daarbij zijn vader als een rivaal en een soort van bedreiging.
Hier bestaat ook een vrouwelijke vorm van, namelijk het elektracomplex.
OEDIPISME
Oedipisme (oftewel auto-enucleatie) heeft niets te maken met zijn extraordinaire relatie met zijn moeder, maar met zijn zelfverminking. Wanneer iemand zelf een deel van zijn eigen oog laat verwijderen, noemt men dit oedipisme. Wel, nu weten jullie ook weer wat meer!