Efeze is een stadje in de westkust van Turkije, vroeger een prachtige haven- en handelsstad waar nu enkel de overblijfselen nog van te bewonderen zijn. Lees er in dit artikel meer over!
In de Griekse tijd was een Griekse stam Ioniërs aangekomen in Efeze. Onder leiding van Androclus, de leider van deze stam, hebben zij de Lelegen en Cariërs verdreven uit het gebied en Efeze eigen gemaakt. De plaatselijke godin van het stadje werd gelijk gesteld aan de Griekse godin Artemis en deze werd vereerd. Vanaf dit moment begon Efeze te groeien en daarom wordt Androclus gezien als de stichter van Efeze.
In 550 voor Christus begon de bouw van de tempel ter ere van Artemis, voltooid in 436 voor Christus. Artemis werd vereerd als moedergodin in deze tijd. Echter heeft deze tempel de vele opstanden niet overleefd. De tempel is vernietigd in 356 voor Christus, volgens de legende op de geboortedag van Alexander de Grote, omdat hij de tempel zo waardeerde. De Grote is dan ook gelijk begonnen aan de bouw van een nieuwe tempel ter ere van Artemis. Deze werd voltooid in 323 voor Christus en gezien als één van de zeven wereldwonderen. De stad werd als één van de belangrijkste steden van het hellenisme (oud-Griekse stroming) vooral dankzij Alexander de Grote.
In de Romeinse tijd is Efeze enkel groter geworden. Zijn haven gelegen aan de Middellandse zee droeg erg bij aan de handel en rijkdom van het gebied. De stad was bovendien nog altijd het centrum van de verering van de godin Artemis, die echter wel een andere rol had gekregen. Artemis werd gelijk gesteld aan Diana, de godin van de jacht, en was dus haar rol als moedergodin verloren.
Helaas verzandde de haven in latere tijden en werd de tempel van Artemis wederom verwoest. Dit zorgde ervoor dat de economische positie van Efeze enorm zakte en de stad werd verlaten. Er zijn echter op dit moment nog erg veel bouwresten van de stad over die je kan bewonderen in Turkije. Het is immers het belangrijkste archeologische gebied van Turkije en een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid.