Geologen wisten niet wat ze zagen toen ze in 2000 een grot ontdekten met de grootste kristallen ter wereld. De grot is gevonden in Mexico, 300 meter onder het oppervlak van Naica, Chihuahua. De grot bevat kristallen van wel 10 meter lang. Het grootste kristal heeft een diameter van 4 meter en een lengte van wel 12 meter.
De grot bevindt zich naast een mijn, wat eveneens de reden is waarom hij is ontdekt. In eerste instantie stond het onder water, wat betekent dat binnen afzienbare tijd de grot ook weer zal verdwijnen. Als de mijn economisch gezien niet meer voldoet, worden de pompen weggehaald en loopt de grot weer onder water.
Een bezoek brengen is maar voor weinig mensen weggelegd. Dit heeft ze maken met de omstandigheden in de grot. Het is er namelijk zo’n 50 graden Celsius en de luchtvochtigheid is bijna 100%. Een bezoek is alleen voor onderzoekers die de juiste materialen hebben om veilig naar binnen te kunnen gaan. Zo is er een speciaal pak ontworpen dat ervoor zorgt dat de onderzoekers het 45 minuten kunnen uithouden in de grot. Het is geen makkie om deze grot te onderzoeken. Het is zelfs erg gevaarlijk.
De grot kan een mens in 30 minuten doden. Voor een team de grot mag bezoeken, krijgen ze instructies, zoals bijvoorbeeld langzaam ademen. Het team moet eerst 5 minuten zonder pak de grot in, zodat hun uithoudingsvermogen kan worden getest in de gloeiende hitte. Na 4 minuten slaan hun harten alsof ze een lange sprint hebben getrokken. Het zweet verdwijnt niet van de huid, waardoor ze eigenlijk koken in hun eigen lichaamswarmte. Na de 5 minuten verlaten ze de grot en wordt het team gecheckt. Als iemand een gevaarlijke waarde krijgt, dan wordt diegene voor een dag verbannen uit de grot.
In de grot wordt voor de onderzoekers een 'Ice Cube' gebouwd. Het is een tafel met een soort tent erover, waarin koude lucht wordt gepompt. Dit zorgt ervoor dat de onderzoekers het 2 uur kunnen volhouden in de grot, in plaats van 45 minuten.
Zelf de grot bezoeken zit er dus niet in, hoewel er verhalen zijn van mensen die toch een kijkje hebben kunnen nemen in de grot, omdat ze toevallig goede contacten hadden.
Geologie van de grot wijst erop dat er meer van dit soort grotten moeten zijn die wellicht nog worden ontdekt. De kristallen ontstaan doordat water met mineralen verdampt. De mineralen blijven liggen en vormen kristallen. Overal waar dus water is met mineralen, een temperatuur hoog genoeg om het water te verdampen en een plek die voldoet aan bepaalde voorwaarden, kunnen deze kristallen ontstaan.
BBC en National Geographic hebben allebei een uitzending gemaakt over deze unieke grot. Hieronder een fragment van BBC Two.