Tsaren hadden alle macht in het oude Rusland, zo ook de laatste Tsaar die Rusland ooit gehad heeft: Tsaar Nicolaas II. Hij was de laatste van Huis Romanov, een dynastie die meer dan 300 jaar de macht over Rusland heeft gehad. Door die onbeperkte macht, die al lang voor Nicolaas II bestond, is voornamelijk de Russische Revolutie van start gegaan. Aan deze revolutie kwam in 1918 tot een einde, met de dood van de laatste Romanovs.
Nicolaas II was de zoon en tevens het eerste kind van Alexander III. Als kind keek Nicolaas II al heel erg op naar zijn vader en de macht en kracht die deze had. Het oude Rusland onder leiding van Alexander II kende heel wat oppositie, vooral op vlak van de middenklasse, die het leven van de arme boeren wilden verbeteren. De boeren moesten namelijk belastingen betalen aan de overheid plus schadevergoedingen als gevolg van het afschaffen van lijfeigenschappen. De boeren waren dus vrij, omdat zij geen eigenaar meer hadden, maar moesten alsnog bijna alles afstaan aan de hogere bevolking zoals edelen. Ze hadden elk ook een eigen stukje grond waar ze ook nog voor moesten betalen, maar dit alles (denk eraan dat er heel veel boeren waren) was nog geen 1/3 van het land. Vele leden van deze middenklasse, ook gekend als de narodniki, werden dan ook naar Siberië verbannen als politiek gevangenen. Zo deed ook Alexander III dit, hij verbande alle opstandelingen naar Siberië. In Siberië werkten deze gevangenen onder dwangarbeid. Zo onder meer latere communisten, zoals Lenin.
Alexander III stierf in 1894 en zijn zoon Nicolaas II volgde hem op, als laatste tsaar die Rusland ooit zou kennen. Nicolaas II, een gelovig man, zag zichzelf als iemand die aangewezen was door God. Hij vond dus ook dat hij zich nooit moest verantwoorden en alles kon doen wat hij wenste. Nicolaas, die nooit echt ervaring had meegekregen van zijn vader, nam zijn positie op op 26 mei 1896. Nicolaas ging nog stappen verder dan zijn voorgangers en kreeg daardoor ook de toepasselijke bijnaam Bloedige Nicolaas omwille van de vele executies. Denk onder andere aan Bloedige Zondag, waar een opstand plaatsvond die bloederig einde en waar veel opposanten het leven lieten. Rusland kende echter wel een groei onder zijn leiding, vooral op vlak van economie. Toch eindigde het slecht.
In 1915, drie jaar voor zijn dood, nam Nicolaas II het opperbevel over het leger op zich. Houd er rekening mee dat Rusland deelnam aan Wereldoorlog I. De volgende twee jaar waren gruwelijke jaren, met hongersnoden, vele slachtoffers door zowel ziektes als rechtstreeks de oorlog en over het algemeen een heel slecht verloop van de oorlog tegen Duitsland. Hieruit ontstond de februarirevolutie in 1917. Deze opstanden konden niet onderdrukt worden en deed Tsaar Nicolaas II gedwongen afstand van de troon, die zijn broer daarna ook weigerde. Nadat de neef van Tsaar Nicolaas II zijn asielaanvraag in Groot-Brittannië weigerde, werd Nicolaas II verbannen en opgesloten in het Ipatjev-huis samen met zijn gezin.
1. OLGA NIKOLAJEVNA: De oudste dochter, geboren op 15 november 1895. Het volk was teleurgesteld toen zij als eerste dochter geboren werd, omdat vrouwen als zwakker aanzien werden en ze wilden dat de Tsaar een erfgenaam kreeg van het mannelijke geslacht. Olga kreeg haar eerste tegenslag toen haar nichtje tyfus kreeg tijdens hun reis naar hun jachtverblijf in Polen. Olga ging daarna met haar ouders en haar zussen weg uit angst voor besmetting. Haar nichtje Elisbath stierf enkele dagen na hun vertrek. Olga was het voorbeeld voor haar jongere zusjes, het voorbeeld van een dame, zoals ze zich later zouden moeten gedragen. Olga's man zou later tsaar worden en op haar zeventiende kreeg ze reeds huwelijksaanzoeken, maar werd verliefd op een soldaat die tevens 9 jaar ouder was. Zo'n huwelijk was echter onmogelijk. De soldaat trouwde met een andere vrouw en Olga bleef, ondanks de aanzoeken, ongehuwd.
2. TATJANA NIKOLAJEVNA: De tweede dochter van Nicolaas II, geboren op 29 mei 1897. Ook hier was de teleurstelling bij het volk en de elite aanwezig, omdat het alweer een dochter was. Tatjana deelde een slaapkamer met Olga, haar oudere zus. Haar zussen waren van mening dat Tatjana het lievelingetje was bij haar ouders en nam later ook de rol van grote zus op zich voor haar twee jongere zusjes, wat Olga niet deed. Samen met haar zus Olga en haar moeder, werden ze verpleegster (gedwongen door de oorlog) en behaalde ze een diploma.
3. MARIA NIKOLAJEVNA: De derde, opnieuw, dochter van Nicolaas II. Maria werd geboren op 14 juni 1899. Dit was een moeilijke bevalling, waarbij de moeder de laatste maanden van haar zwangerschap erg ziek werd en gevreesd werd voor zowel haar leven als het leven van het ongeboren kind. Maria's moeder vreesde echter voor de huwelijkskansen van haar dochter, omdat Maria een mollig kind was. De puberteit deed echter zijn werk en Maria groeide op tot een mooie vrouw. Haar neef was haar voornamelijkste huwelijkskandidaat.
4. ANASTASIA NIKOLAJEVNE: Alweer een dochter, het vierde kind. Anastasia werd geboren op 5 juni 1901. Het volk en de elite vonden dat de moeder van de vier gefaald had. Ze hadden nu echt een jongen verwacht, na drie dochters. Helaas werd het een vierde meisje. Ook Anastasia was zwaarder dan haar zussen en werd daardoor vaak geplaagd door haar familie. Het zou haar huwelijkskansen namelijk verminderen als ze stevig bleef. Anastasia speelde enkele instrumenten en hield erg van muziek.
5. ALEKSEJ NIKOLAJVITSJ: Het vijfde kind van Nicolaas II en deze keer wél een jongen. Echter had Aleksej de ziekte hemofilie (een bloedziekte). De ziekte werd geheimgehouden voor het volk, omdat dit de troonopvolger zou worden en de bevolking zich anders zorgen zou maken. Er waren periodes dat Aleksej niet kon lopen vanwege de bloedingen en pijnstillers kreeg hij ook niet (risico op verslaving). De bloedingen werden wel verholpen door een monnik: Grigori Raspoetin.
Victoria Alix Helena Louise Beatrice van Hessen-Darmstadt, de oorspronkelijke naam van de vrouw die later de echtgenote van Tsaar Nicolaas II zou worden. Zij was het zesde kind van de Duitse groothertog Lodewijk IV van Hessen-Darmstadt. Oorspronkelijk was haar naam Alice, maar omdat dit moeilijk uit te spreken was voor het volk, veranderden ze haar naam naar Alix. Alix' zus Elisabeth trouwde op twaalfjarige leeftijd met een zoon van Alexander II, waar Alix haar liefde, Nicolaas II, ontmoette. Ze kreeg nog andere aanzoeken, die ze allemaal weigerde. Haar moeder vond het echter geen fijn idee dat Alix met Nicolaas II zou trouwen, omdat Rusland zo ver was. Ook de ouders van Nicolaas II vonden het een slecht idee, omdat Alix een ander geloof had. De reden dat ze konden trouwen, was echter de slechte gezondheid van de vader van Nicolaas II. Hij moest wel een vrouw vinden en Alix werd zo, na bekering tot het Russische-orthodoxe geloof, Alexandra Feodorovna. Ze kreeg later vijf kinderen, die hierboven staan.
Er kwam een einde aan de Romanov dynastie in de nacht van 16 op 17 juli 1918. Het gezin was opgesloten in het Ipatjev-huis, in de kelders. Om 2:33 werden de tsaar en zijn zoon neergeschoten door de Bolsjewieken (communistische partij). Daarna werden alle vrouwen en ook de bedienden neergeschoten. Door de kledij die de dochters droegen, denk aan korsetten en sieraden, overleefden zij de kogels omdat de sieraden werkten als een soort kogelvrije vest. Echter werden ze daarna neergestoken met de bajonetten van de geweren.
Al snel kwamen de geruchten dat er overlevenden waren, vooral de zoon van de tsaar en één van de dochters. Anastasia en Maria waren namen waarvan vele dachten dat ze nog leefden. Het is niet moeilijk dat mensen kort daarna zich voordeden als een mogelijke overlevende Romanov. De bekendste was wellicht Anastasia, aangezien zij een imitator had die 60 jaar heeft weten vol te houden dat zij Anastasia was. Door een DNA onderzoek is uiteindelijk gebleken dat dit niet zo was en dat alle Romanovs wel degelijk dood waren. Ook is de Fox Animation Studios film Anastasia uit 1997 gebaseerd op haar verhaal, maar natuurlijk hebben bijna alle animatiefilms altijd een goed einde en ook hier is niet anders.