H E T B E E L D Het beeldwerk "Laocoön and his sons", ofwel "Laocoons group", is een werk van drie kunstenaars van het eiland Rhodes: Agesander, Athenodoros en Polydorus. Het beeld representeert het prototypische icoon van de menselijke doodsangst en in tegenstelling tot de typische christelijke kunst, heeft dit lijden geen vergevingsgezinde krachten of een beloning. Het is puur lijden. Dit is goed te zien aan de gezichtsuitdrukkingen van Laocoon en zijn zonen, maar ook aan de tegenstribbelende lichaamshoudingen.
Het beeld is ook een vorm van een "Figura Serpentinata", wat Italiaans is voor "serpenten figuur". Het is een manier van kunst uiten op een maniëristische manier. Deze stijl wordt tegenwoordig niet meer gebruikt en werd in die tijd vervangen met de barok stijl.
H E T V E R H A A L Toen dit beeld ontdekt werd, ontbraken er verschillende delen van dit indrukwekkende stuk. Dit waren onder andere de rechterarm van Laocoon, delen van de serpenten, een zoons rechterarm en van de andere zoon een hand en de oudste zoon, degene aan de rechterkant, was geheel los van de rest van het beeld. Om dit beeld te restaureren zijn toen verschillende kunstenaars en kunstkenners bij elkaar gekomen om te beredeneren hoe dit beeld er uit had zou moeten hebben gezien. Michelangelo was de enige die zei dat de arm van Laocoon terug boog naar de schouder, terwijl de anderen beweerden dat de arm rechtuit strekte in een heroïsch gebaar. Omdat Michelangelo in de minderheid was, werd op die manier het kunstwerk gerestaureerd en kreeg Laocoon een gestrekte rechterarm.
J A R E N L A T E R Gelukkig zijn delen van het beeld teruggevonden, waaronder de rechter arm van Laocoon. Wat blijkt? Michelangelo had al die tijd gelijk. De rechterarm boog inderdaad terug naar de schouder. Het beeld werd opnieuw gerestaureerd, nu mét de originele arm, waardoor we het beeld nu kennen zoals op de foto hiernaast, en staat momenteel in het Vaticaans museum.