Heehoi! Exotische dieren leven vaak heel ver van waar wij wonen, waardoor wij dus goed kunnen fantaseren over hoe bepaalde dieren eruit zien en of bepaalde dieren wel bestaan. Daar gaat deze competitie dan ook over!
Het is de bedoeling dat jullie een eigen exotisch dier gaan verzinnen! Hier hangen een paar eisen aan vast:
- Je beschrijft het uiterlijk van je exotisch dier of maakt er een tekening van (digitaaal of op papier)
- Je rangschikt je dier onder de juiste diersoort: is het een zoogdier, een vis, een vogel, een reptiel, een amfibie of een zeezoogdier?
- Je legt uit waar je dier precies woont: is het een warme of koude omgeving, en welke landen precies?
- Je legt uit wat je dier eet: is het een carnivoor, herbivoor of omnivoor?
- Tot slot geef je je exotisch dier nog een bijpassende naam!
Je stuurt je inzending naar Compulsion met als onderwerp 'exotisch dier' vóór vrijdag 2 september 23u59. De top 5 wint deze prachtige outfit gemaakt door EllieAyla. Veel succes allemaal!
MACROPINNA MICROSTOMA De macropinna microstoma is een vissensoort die leeft in de noordelijke helft van de Grote Oceaan op een diepte van 600 tot 800 meter. De vis werd voor het eerst beschreven in 1939, maar pas in 2004 lukte het om een foto te maken van het beestje.
Wat er zo bijzonder is aan deze vis, is dat hij een doorzichtig hoofd heeft. De halve groene bolletjes in het doorzichtige hoofd zijn de ogen van de vis. De zwarte rondjes vooraan, die je waarschijnlijk aannam voor ogen, zijn waarschijnlijk een soort neusgaten.
De vis hangt het grootste gedeelte van de tijd stil in het water, wat mogelijk is door de grote vinnen die voor stabiliteit zorgen. De ogen zijn naar boven gericht en vangen al het zonlicht op dat ze kunnen, daardoor kan de vis silhouetten zien van dieren boven ze. Als ze een mogelijke prooi zien, wat kan verschillen van kleine vissen tot kwallen, richten ze hun ogen naar voren een zwemmen ze naar boven.
KINKAJOE
Het volgende dier waarover we het gaan hebben is een klein roofdiertje dat voornamelijk in Latijns-Amerika voorkomt: De kinkajoe of misschien beter bekend als de rolstaartbeer. Zoals je al kan afleiden uit de naam, komen deze diertjes uit de familie der kleine beren waar onder andere ook wasberen en katfretten bij toebehoren.
Wat je nog kan afleiden uit de benaming is hun "ronde" grijpstaart: gemaakt om beter te kunnen klimmen, maar niet om voedsel mee te pakken. Een kinkajoe pakt het liefst zijn vruchten, wat ze boven alles van voedsel verkiezen, met zijn handen of mond.
Wat ze nog graag eten is nectar en honing. Het stuifmeel blijft dan op hun gezicht plakken en geven dit dan af aan andere bloemen: ze betekenen dus ook wat in de bestuiving! De kans is groot dat ondertussen ook wel al eens een vogeltje in de klauwen van de kinkajoe is beland, ze blijven namelijk roofdieren.
Met zo'n grootte van 40 tot 60 cm en zijn lichtbruine vacht kan hij zich best makkelijk ongezien verplaatsen. Zijn meest bekende vijanden zijn vossen, jaguars en ocelotten. Zij komen namelijk ook voor in de bovenste helft van Latijns-Amerika, het enigste deeltje waar de kinkajoe leeft. Ze bevinden zich dus graag in tropische regenwouden, berg-, droog- en rivierbossen, nevelwouden en zelfs moerassen.