We kennen hem allemaal wel: de Tyrannosaurus Rex! Ook wel afgekort naar T-Rex. Het meest legendarische wezen dat heeft geleefd. Een monster dat bij ons allemaal tot de verbeelding spreekt.
De T-Rex leefde ongeveer 70 tot 66 miljoen jaar geleden in het late Krijt periode, in het westen van het huidige Noord-Amerika. Het eerste fossiel werd ontdekt in 1874 door Arthur Lakes en in 1905 werd het type geslacht bekend. Tyrannosaurus Rex, Koning van de Tiransauriërs. Een T-Rex kon wel 14 meter lang worden en wel 8 ton wegen. Een enorme vleeseter die zijn prooi aanviel met zijn gigantische kop. Hij liep op sterke achterpoten en zijn zware staart hield hem in evenwicht. De voorpoten waren heel klein. De T-Rex had lange tanden en zware spieren die zorgden voor een enorme bijtkracht.
De T-Rex is bekend geworden doordat hij in boeken werd omschreven als de grootste dinosaurus in de wereldgeschiedenis. Zo speelde hij een hoofdrol in de boeken van Michael Chrichton's 'Jurassic Park' en de meeste verfilmingen daarvan door Steven Spielberg. Ook in het latere vervolg 'Jurassic World' was de T-Rex de uiteindelijke overwinnaar.
Echter werd in 1915 in Egypte de Spinosaurus ontdekt die aanzienlijk groter bleek. Ook de in Argentinië opgegraven Gigantosaurus zou net iets langer zijn dan de T-Rex.
De T-Rex in Nederland In het voorjaar van 2013 ging Naturalis voor het eerst op expeditie. Toen werden er botjes gevonden van de linkervoet. Een veelbelovende vondst, want alle teenkootjes lagen nog netjes bij elkaar. Meestal gaan die al eerste verloren. Er werd verder gezocht, maar meer werd er niets gevonden. “Waarschijnlijk is het karkas opgegeten of is een deel van het skelet met een rivier verder gespoeld het landschap in. We weten het niet,” vertelt Anne Schulp. Anne Schulp (paleontoloog).
Gelukkig was de kans op een T-Rex niet verkeken. Pete Larson, paleontoloog van Black Hills Institute, wees op een andere plek in Montana, Amerika. Amateurpaleontologen hadden daar al enkele delen van een T-Rex gevonden. Naturalis is er vervolgens heen gegaan om te graven en met succes! Inmiddels is er een zeer compleet skelet gevonden. Het is het derde meest complete skelet van de wereld. Meteen na de vondst van de T-Rex startte Naturalis een campagne ‘Tientje voor T-Rex!’. In een recordtijd is er 5 miljoen binnegehaald. Op 20 december 2014 werd bekend dat de T-Rex naar Nederland kwam. Naturalis heeft de T-Rex een naam gegeven. Trix heet ze. Hoogstwaarschijnlijk was het beest vrouwelijk. Ze had een lengte tot wel 13 meter en woog zo’n 5000 kilo. Een T-Rex schedel is ook heel zwaar, waardoor hij vaak niet tentoongesteld wordt op het skelet. In Naturalis doen ze dit wel. Ook is het het enigste T-Rex skelet buiten Amerika. Als je de botten goed bekijkt, kun je aanwijzingen vinden voor vergroeiingen en ziektes. Het favoriete maaltje van de T-Rex waren Triceratopsen. Geen wonder dat bij het T-Rex skelet ook maar liefst 5 Triceratopsen gevonden zijn die nog worden opgegraven. De tentoonstelling over de T-Rex en Trix zijn vanaf morgen eindelijk te bewonderen in Naturalis! Ga jij kijken?
Vraagtekens Natuurlijk is er nog ontzettend veel onbekend over de leefwijze en het uitzien van de dinosaurussen. We kunnen nou eenmaal niet terug in de tijd om een kijkje te nemen. Omdat we zo weinig weten, is elk botje dat gevonden wordt belangrijk voor de wetenschap. Door botten en skeletten zijn namelijk al 41 dinosaurussoorten gevonden, met daaronder nog subcategorieën. Zo heb je bijvoorbeeld de Ceratopsen, waarvan de Triceratops er één is en de bekamde vleesetende dinosaurussen, waaronder de Dilophosaurus valt. De kleuren van dinosaurussen zijn een gokje.
Er zijn dus wel honderden dinosaurussen. Zelf vind ik de T-Rex enorm gaaf, maar als ik toch een favoriet moet kiezen, dan ga ik voor de Mosasaurus of de Spinosaurus.
Wat is jullie favoriete dinosaurus? Laat het hieronder weten!