Overal ter wereld staan mensen in de rij alleen om zichzelf bang te maken. Ze bezoeken spookhuizen, rijden in hoge achtbanen of kijken naar horrorfilms. Maar wat is er nou eigenlijk zo leuk aan bang zijn? Angst klinkt misschien slecht, maar niet alles eraan is ook daadwerkelijk kwalijk. Sterker nog, het heeft goede kanten en kan ook fijn voelen.
Een dreiging kan onze vlucht- en vechtresponsie beïnvloeden, wat ons lichaam voorbereid op gevaar. De manier waarop onze hersenen werken veranderd dan. Deze automatische reactie op nood start systemen in je lichaam en hersenen op die helpen met het overleven. Dit doen ze onder andere door er voor te zorgen dat we genoeg energie hebben en beschermd zijn van het voelen van pijn. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat onnodige dingen uitgeschakeld worden, zoals het logisch nadenken.
Geen pijn hebben en je energiek voelen terwijl je niet hoeft na te denken over al je zorgen, dat klinkt natuurlijk heel goed en dat kan het ook zijn! Deze staat van je hersenen is namelijk te vergelijken met wanneer je in een fase van extase bent. Het verschil ligt in de context. Wanneer wij als mens écht in gevaar zijn, zijn onze hersenen gefixeerd op overleven en níet op plezier terwijl als wij in een achtbaan zitten dit juist andersom is. Een achtbaan is dan ook een nagebouwde situatie van gevaar die wel veilig is. Omdat het veilig is kunnen wij een positieve manier van angst beleven. Dit is ook de reden waarom mensen in een achtbaan van gillen van angst, ineens naar lachen van plezier kunnen switchen.
De positieve beleving van angst, die gelijk staat aan een vorm van extase, is dus eigenlijk iets dat de mens kan manipuleren door middel van het veranderen van de omgeving waar jij je op dat moment in bevind. Best wel vreemd dat mensen dit op deze manier onder controle kunnen hebben, maar aan de andere kant is het wel heel knap en interessant. Dus de volgende keer dat jij in een achtbaan stapt of door een spookhuis loopt, weet jij in ieder geval waarom je het zo leuk vindt (al verschilt dit natuurlijk wel per persoon)!