Luchtballonnen, iedereen weet wat het zijn en iedereen heeft ze wel eens in de lucht zien hangen. Echter als het gaat om de geschiedenis van het voertuig of de opbouw ervan, weten mensen verbazingwekkend weinig. Daarom wil ik jullie graag iets vertellen over de bron van romantische uitjes en reclame. Veel leesplezier!
Geschiedenis Meer dan twee eeuwen geleden, op 4 juni 1783, werd de heteluchtballon geïntroduceerd door Joseph en Etienne Montgolfier. Deze ballon was nog gemaakt van papier, doek, aluin als brandwerende laag. De ballon had echter nog geen passagiers, pas drie maanden later lieten de twee de eerste ballon met passagiers opstijgen. Nog altijd geen mensen zoals je zou verwachten bij het woord passagiers, maar een stel dieren, namelijk een schaap, een haan en een eend. In november maakten voor het eerst twee mensen een geslaagd reisje in een luchtballon, dit was een tochtje van 25 minuten op een hoogte van 90 meter. Dit ging dus nog om een korte reis. In 1978 werd de hele Atlantische Oceaan overgestoken in zes dagen. Dat is zo'n 5000 kilometer, om jullie een beeld te geven van de afstand.
Soorten ballonnen De eerste ballon, en nog altijd de bekendste soort luchtballon was de heteluchtballon. De ballon stijgt hierbij wegens het vuur dat gebrand wordt onder de ballon, hete lucht is namelijk lichter dan koude lucht en daarom stijgt de ballon. Op deze manier kan gemakkelijk de hoogte van de ballon gecontroleerd worden. De volgende soort ballon is een gasballon. Dit lijkt op de methode die wij gebruiken om ballonnen bij feestjes op het plafond te krijgen: lichter gas in de ballon spuiten. Vroeger werd er waterstof gebruikt bij het op laten stijgen van een gasballon, maar dit was te brandbaar en daarom wordt er tegenwoordig helium gebruikt. Dit is echter wel een dure methode en daarom is nog altijd de originele heteluchtballon de meest gebruikte ballon.
Misvatting Allerlaatst wil ik nog even uit de wereld helpen dat een luchtballon niet bestuurbaar is. Natuurlijk, enkel ervaren mensen kunnen de ballon besturen, maar je bent niet geheel afhankelijk van de wind. Er zijn verschillende luchtstromen op verschillende hoogtes. Dus door te stijgen of dalen naar de juiste luchtstroom kan de piloot alsnog bepalen welke kant de ballon op moet gaan en netjes op een grasveld belanden in plaats van in de boom.
Ik hoop jullie allen wat bijgebracht te hebben over luchtballonen en ik zal afsluiten met deze laatste vraag: wil jij nog eens een luchtballonvaart maken? Zet het in de reacties!