Zijde is een heel bekend product, veel mensen hebben bijvoorbeeld een zijdesjaal in huis. Maar onbekend is hoe dit gemaakt wordt en waar het vandaan komt.
Zijde komt uit de cocon van de zijderups. Deze rups (en ook vlinder) behoort tot de familie 'echte spinners' en heeft een wit harig lichaam. De rups leeft niet meer in het wild en enkel nog in de kwekerijen voor zijde. Hij is geheel afhankelijk van de mens. Bedreigde diersoort? Nee, daar doen we in dit geval niet aan. We willen zijde.
Zoals ik al noemde, maakt de rups een cocon van zijde. Dit doet hij als de tijd rijp is en hij een vlinder wil worden. In de kaak van de rups zitten twee kleine openingen, daarmee maakt hij in zo'n vier dagen tijd een volledige cocon. Om jullie een idee te geven: dit is zo'n 2000 meter aan zijdedraad. Vooral de binnenste helft is van goede kwaliteit. Deze cocons worden dan gekookt om de natuurlijke lijm van de rupsen eruit te weken en het draad 'schoon' te maken. Vervolgens worden de draden gewassen, gebleekt, gekleurd en nogmaals gewassen. Wanneer dit proces klaar is, wordt het geweven en kunnen er producten van worden gemaakt.