Iedereen van jullie heeft vast een keer een hevige storm meegemaakt, waarbij het ging onweren. Dan weten jullie vast wat een bliksem is: de lichtflits die je katten onder het bed doet wegvliegen en je honden doet piepen. Bliksem is, wetenschappelijk gezegd, een elektrische ontlading in de atmosfeer. Het gaat gepaard met de donder, het harde geluid waardoor je je serie weer moet terugspoelen, omdat je die belangrijke zin hebt gemist. De ontlading waar ik het net over had, komt door een ladingscheiding. Scheikundige moeilijke termen die optreden bij onweersbuien en vulkanen, omdat er opeens veel gebeurd in de lucht. Daar komt het op neer, daar hebben de vredige deeltjes uit de lucht moeite mee. Lees hieronder twee onverklaarbare bliksemsituaties en luister ondertussen gerust verder naar Guus Meeuwis.
Echter bestaat niet iedere bliksemschicht uit een zigzag, zoals op het voorhoofd van Harry Potter. Er bestaat ook een zogeheten bolbliksem. Deze begint als een normale bliksem en ziet er daarna uit als een lichtgevende, ronde bol in de lucht.
Meestal komt dit voor bij hevig onweer en een grote storm, maar soms ook bij helder weer, wat het een bijzonder verschijnsel maakt.
Wetenschappers zijn er niet over uit hoe deze bolbliksem ontstaat. Een eerste voorbeeld is een elektrisch geladen meteoriet die naar beneden komt, wat vormt tot bliksem door magnetische deeltjes. Een andere verklaring is dat de bliksem ontploft in een wolk elektrische deeltjes nadat het ergens inslaat, dit zou verklaren waarom het bovenste stuk er nog gewoon uitziet als normale bliksem.
Catatumbo is een gemeente en tevens rivier in Venezuela met een zeer bijzondere situatie wat betreft bliksem. Aan de monding van de rivier Catatumbo onweert het al voor zolang men weet bijna iedere avond. Gemiddeld heeft de storm wel 26 bliksems per minuut. Dus mocht je nog een mooie foto van bliksem nodig hebben voor je Instagram, ga dan naar Catatumbo.
Om het nog gekker te maken, is er niet iedere avond storm. Soms is het opeens wekenlang helder, waardoor de situatie nog moeilijker te verklaren valt.
Sommige wetenschappers zeggen dat het komt door de aanwezigheid van uranium en anderen zeggen dat er methaan opstijgt vanuit de moerassen en dat bliksem opwerkt. Ik zou niet weten wat er juist is, maar één ding is zeker: het blijft een unieke plaats op de wereld.