Hee allemaal, leuk dat je weer op het NVDD kijkt. Een week geleden heb ik het gehad over het heelal, dat artikel kun je
hier vinden. Nu leek het me leuk om ook nog wat te vertellen over de planeten, maar voor we daar belandden gaan we eerst even kijken naar het middelpunt van ons zonnestelsel: de zon.
De zon. De zon is een gele dwerg, een ster met een erg hoge temperatuur. Daarnaast voorziet de zon ons van licht. Gele dwergen hebben een levensduur van ongeveer 10 miljard jaar, na die tijd is al het waterstof in de kern omgezet in helium. De ster wordt dan groot en rood, een rode reus. Dan wordt al het helium omgezet in koolstof en uiteindelijk wordt de ster een witte dwerg.
Er vinden dan geen reacties meer plaats, maar de temperatuur is nog wel heel hoog. Langzaam koelt de ster dan af tot een zwarte dwerg. Als de witte dwerg een hele grote massa heeft, dan wordt het geen zwarte dwerg, maar kan er bijvoorbeeld een zwart gat ontstaan. Dit is bij de zon echter niet het geval. Hier hoeven we ons echter voorlopig geen zorgen over te maken, want de zon is ongeveer 4,59 miljard jaar oud, hij heeft nog wel wat jaren te gaan!
Verder is de zon het middelpunt van ons zonnestelsel. Met een massa van zo’n 1989 quadriljoen ton (1,989 x 1030 kg)neemt de zon 99,86% van alle massa van ons volledige zonnestelsel in beslag. De zon mag er dan ook wel wezen, de diameter van de zon is 109 keer zo groot als de diameter van de Aarde. De Aarde past meer dan een miljoen keer in de zon! Toch zijn er ook sterren die veel groter zijn dan de zon, kijk maar:
Van links naar rechts: zon - sirius - pollux - arcturus Dat de zon het middelpunt was, was niet altijd een logische aanname. Lange tijd is gedacht dat de Aarde het middelpunt was en de zon daarom heen draaide (de zon werd dus ook als planeet gezien). Zo’n 200-300 jaar voor Christus werd al gespeculeerd dat de Aarde om de zon draaide, maar die theorieën werden verworpen ten gunste van Plato en Aristoteles. Pas in de 18e eeuw werd erkent dat de Aarde om de zon draaide.
Zonsverduistering. Zo nu en dan treedt er een zonsverduistering op. Dit gebeurt bij een nieuwe maan (als wij de maan niet zien) en de maan precies tussen de Aarde en de zon staat. Er zijn vier verschillende typen zonsverduistering:
> Totaal: De zon is helemaal niet meer te zien. De eerstvolgende zal te zien zijn 21 augustus 2017.
> Ringvormig: De maan is te klein om voor de gehele zon te gaan zitten, dus je ziet een lichtgevende ring in de lucht. De eerstvolgende zal te zien zijn op 26 februari 2017.
> Hybride: Een zonsverduistering die afhankelijk van de plaats op Aarde totaal of ringvorming is. De eerstvolgende zal te zien zijn in 2072.
> Gedeeltelijk: De maan zit maar gedeeltelijk voor de zon. De eerstvolgende zal te zien zijn op 10 juni 2021 en de zon wordt dan voor ongeveer 30% bedekt.