Terwijl wij al bijna een maand het nieuwe jaar ingeschoten zijn, vieren de Chinezen nu pas feest. Voor hen is het vandaag Chinees nieuwjaar.
D E D A T U M Dit jaar valt Chinees nieuwjaar op 28 januari, hoewel dit niet elk jaar zo is. De Chinese kalender richt zich op de stand van de maan, terwijl onze Gregoriaanse kalender gebaseerd is op de stand van de zon.
Net zoals wij een schrikkeljaar kennen, waarbij elke 4 jaar een extra dag aan februari wordt geplakt, heeft de Chinese kalender dit ook. In die jaartelling gaat het alleen niet om één dag, maar om een hele maand. Deze krijgt geen speciale naam en wordt gewoon achter een andere maand geplakt. Zo kan bijvoorbeeld juni wel 2 maanden duren.
H E T J A A R Niet alleen de datum, maar ook het jaar verschilt tussen de Chinese en onze Gregoriaanse kalender. In China begon men de jaren te tellen toen de eerste Chinese keizer Huang Di werd gekroond, dat in het jaartal 2697 voor Christus gebeurde. Dit betekent dat vandaag het jaar 4714 is begonnen.
S T E R R E N B E E L D E N Een nieuw jaar betekent in de Chinese jaartelling een nieuw sterrenbeeld, terwijl dit bij ons elke maand verandert. Zo begint vandaag het jaar van de haan. Dit betekent dus dat als je voor vandaag bent geboren, je nog het sterrenbeeld van 2016 hebt.
De Chinese dierenriem telt 12 dieren die na 12 jaar weer aan de beurt zijn. Zo heb je een rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan en hond.
G E B R U I K J A A R T E L L I N G Eigenlijk wordt de Chinese jaartelling voornamelijk gebruikt bij feesten (waaronder het nieuwjaar) en spirituele dingen. Ze gebruiken dit dus niet in het 'normale leven' en staat er vandaag ook gewoon 28 januari 2017 op hun kalenders.