Van albino's hebben we allemaal wel eens gehoord, dat zijn mensen met een erfelijke aandoening waarbij er niet genoeg melanine wordt gemaakt in het lichaam. Melanine zorgt voor de kleur van de ogen, het haar en de huid. Iemand met albinisme heeft dus meestal een lichte huidskleur, oog- en haarkleur. Soms komt het ook voor dat iemand met albinisme wiebelogen heeft, waardoor diegene soms niet scherp ziet en overgevoelig is voor zonlicht. Ook wordt de kans dat de huid verbrand groter, door de lichte kleur en de kans op huidkanker wordt hierdoor ook groter. Soms is albinisme een kenmerk bij verschillende aandoeningen, zoals het Waardenburg syndroom of tubereuze sclerose. Albinisme ontstaat als er een verandering plaatsvindt in het DNA.
Niet elke albino is hetzelfde, er bestaan namelijk vier types van albinisme. Bij type één heeft iemand wit haar, een bleke huid en licht gekleurde ogen. Bij type twee is de huid meestal crèmekleurig en het haar is niet wit maar blond, lichtgeel of lichtbruin. Mensen met type drie hebben een roodbruine huid, hun haren zijn rood en de ogen lichtbruin, dit komt het meeste voor bij mensen met een donkere huidskleur. De laatste vorm is een vorm die niet het haar en de huid aantast, maar alleen de oogkleur. Dit kan ervoor zorgen dat de ogen rood zijn.
Niet alleen mensen kunnen met albinisme geboren worden, ook dieren hebben soms deze aandoening. Albinisme komt onder andere voor bij konijnen, ratten, fretten, walvissen en vogels. Als het ontbreken van pigment niet samen gaat met rode ogen en overgevoeligheid voor zonlicht, heet dit leucisme. Veel vogels hebben deze aandoening, waardoor hun veren voor een gedeelte wit zijn. Een aantal albinodieren zijn erg bekend geworden, zo heb je bijvoorbeeld de potvis Mocha Dick, een walvis die bekend is geworden doordat hij een inspiratiebron was voor een film van Herman Melvilles. Ook heb je de gorilla Sneeuwvlokje, die in 2003 in de dierentuin van Barcelona helaas overleed.
Hieronder zie je een video waar een meisje uitlegt hoe het is om te leven met albinisme.