Vandaag een mooi ding van moeder natuur, fluorescerende mineralen.
Ik was een tijdje geleden op de mineralenbeurs en ik kon mijn ogen niet geloven, mineralen die er normaal gesproken niet heel bijzonder uitzagen kwamen onder UV-licht helemaal tot leven zoals hieronder!
Dit fenomeen heet kort gezegd fluorescentie, wat een bijzonder geval is van luminescentie. Moeilijke woorden, hoef je verder niet bij na te denken, ik ga hieronder makkelijk uitleggen wat er gebeurd.
Alles in de wereld bestaat uit atomen, jij, ik, de buurman, jouw toetsenbord, muis, alles. Atomen hebben een atoomkern en om die kern draaien elektronen. Die elektronen draaien in verschillende banen om de kern heen, hieronder kan je een plaatje zien van een atoom.
De elektronen draaien met een soort balans om de atoomkern heen, met sommige dingen kan zon balans verstoord worden. In het geval van fluorescerende mineralen is dat meestal UV-licht. Als de energie van het UV-licht dan om de elektronen komt raakt het balans in de war en zullen sommige elektronen uit hun balans worden geschoten naar een andere baan. Omdat dit balans niet hoort en niet te behouden valt zal zal de elektroon weer terugschieten naar zijn eigen baan. In het heen en weer schieten van deze elektronen komt energie vrij. Deze energie uit zich in de vorm van licht. Daarom fluoresceren sommige mineralen onder UV-licht.
Er is trouwens wel een verschil tussen welk UV-licht je gebruikt, er zijn drie verschillende soorten UV-licht (UV-A, UV-B en UV-C) en niet elk mineraal zal werken en ook niet elke soort UV-licht op elk soort mineraal dat werkt.
Enkele voorbeelden van mineralen die soms de neiging hebben te fluoresceren zijn; beryl, calciet, diamant, dolomiet, fluoriet, scheeliet, werneriet/ scapoliet, en willemiet.