Pinkpop is het oudste Nederlandse openluchtfestival. De naam is afgeleid van 'Pop met Pinksteren', wat te herleiden is naar de datum waarop het festival vaak plaatsvindt; in 1970 vond het voor het eerst plaats op Pinkstermaandag in Geleen. Hier trad onder andere de band Golden Earing op voor 10.000 bezoekers.
In de beginjaren was het nog een eendaagse festival dat al snel uitgroeide tot een meerdaagse evenement. Dit had tot gevolg dat er slaapplekken voor de bezoekers werden ingericht en dat Pinkpop vele jaren uitverkocht raakte met 50.000 bezoekers.
Toch was het niet altijd een groot succes. Na de opkomst van concerten daalde de kaartverkoop, wat zorgde voor een absoluut dieptepunt in 1985. Toen werden er slechts 15.000 kaarten verkocht. Hierdoor ging Buro Pinkpop een samenwerkingsverband aan met Mojo Concerts in 1986, wat ertoe leidde dat dat jaar de kaarten weer uitverkocht raakte.
In 1987 deed zich echter weer een nieuw probleem voor. Toen moest het festival uitwijken naar een ander terrein wegens renovatie in Geleen. Eenmalig is het festival daarom gehouden in Baarlo. Hierna keerde het echter niet terug naar de oorspronkelijke locatie. Het festival verhuisde naar Landgraaf waar ze een oude draf- en renbaan tot hun beschikking hadden. Dit bleek een enorm goede uitkomst te zijn, aangezien Pinkpop op de nieuwe locatie uit kon groeien tot een groter en kwalitatief beter festival.
Dit had tot gevolg dat het festival in 1990 opgenomen werd in het Guinness Book of World Records, omdat het het oudste en enige ononderbroken jaarlijkse openluchtfestival van Nederland was. Het 25-jarig bestaan dat in 1994 hierop volgde, werd dan ook uitgebreid gevierd. Artiesten als Rage Against The Machine en The Charlatans stonden toen op het podium en er waren ruim 70.000 bezoekers, waaronder 25.000 mensen die gebruik maakten van de camping.
De jaren die hierop volgden waren vaak uitverkocht en kwamen er steeds meer kampeerders bij. Toch viel de kaartverkoop in de jaren 2003, 2004 en 2005 zwaar tegen door een mager programma, met slechts 20.000 bezoekers in 2005. In 2006 herpakte de organisatie zich wederom, wat ervoor zorgde dat de kaartverkoop weer steeg. In 2009 nodigden ze zelfs Bruce Springsteen uit om voor het eerst op een festival op te treden voor het 40-jarige jubileum.
Het beste jaar voor Pinkpop was echter 2014 toen onder andere The Rolling Stones, Metallica en Artic Monkeys op de podia stonden. De dagkaarten voor de zaterdag (met The Rolling Stones) en de weekendkaarten waren binnen een half uur uitverkocht. In totaal waren er 134.000 bezoekers dat jaar.
Afgelopen weekend opende de 48e editie van Pinkpop het festivalseizoen van dit jaar. Door het ietwat ongebruikelijke programma was dit jaar enkel de zaterdag uitverkocht. Er was dan ook aardig wat kritiek op het programma.
In 2016 waren de headliners de Red Hot Chili Peppers, Rammstein en Paul McCartney, waardoor de headliners van dit jaar tegenvielen volgens de bezoekers. Dit waren namelijk Martin Garrix, Green Day en Kings of Leon. Wel maakte Martin Garrix er een indrukwekkende show van, gaf Green Day drie mensen de kans om op het podium te rocken en kreeg
de jonge Jules zelfs een gitaar mee naar huis (aanklikbaar). De sfeer was over het algemeen gedurende het festival dus wel heel goed. Ook viel het weer niet tegen, al waren er enkele flinke regenbuien op zaterdag.
Justin Bieder was ook één van de grote artiesten dit jaar, met enig ongenoegen of juist enthousiasme onder de bezoekers. Hij trad zaterdag op voorafgaand aan Martin Garrix en er zijn wisselende reviews over zijn optreden geschreven. Er waren echter genoeg fans aanwezig die enorm van zijn show genoten hebben.
Overige artiesten die op de podia stonden, waren; Imagine Dragons, Live, Kensington, Sean Paul, System of a Down, MØ, Guus Meeuwis, Clean Bandit, James Arthur en Passenger.
Volgend jaar zal Pinkpop niet met Pinksteren zijn, omdat het vroeg valt. Daarom zal Pinkpop plaatsvinden op 15, 16 en 17 juni 2018, natuurlijk wederom in Landgraaf.