De Pokrovkathedraal in Moskou werd in opdracht van Ivan IV de Verschrikkelijke tussen 1555 en 1561 gebouwd op de plaats waar eerst de kerk van de Heilige Drie-eenheid stond. Deze bevond zich op het Rode Plein. De kathedraal werd gebouwd om Ivans overwinning op de Tataren te herinneren. De naam van de architect werd pas laat bekend door de ontdekking van oude manuscripten. De naam van de architect was Postnik Jakolev, ook wel bekend als Barma de Mompelaar.
De kathedraal werd eerst de Tussenkomstkerk genoemd. Deze naam werd later veranderd in Basiliuskathedraal toen Basilius de Gelukzalige heilig werd verklaard en de kathedraal aan hem werd gewijd. De centrale kapel is op zijn graftombe gebouwd. De architect besloot echter acht kapellen te bouwen rond één centrale kapel, deze verbonden door middel van een galerij. De vier grote, maar ook de vier kleine kapellen hebben elk een eigen uiterlijk. Ze hebben verschillende kleuren, patronen, hoogtes en koepels. Daardoor oogt de kathedraal erg onconventioneel en onrealistisch. Vier kapellen liggen in de richting van de vier de windrichtingen. De andere vier kapellen liggen langs diagonale lijnen.
De kapellen zijn verbonden aan verschillende gebeurtenissen en personen. De zuidelijke kapel is bijvoorbeeld gewijd aan de generaal die de Russische troepen leidde in de strijd tegen de Tataren . De kapel van de Cappadocische Vaders is vernoemd naar de heiligen van de dag dat de Tataarse stad Kazan zich over gaf. Er was ook een kapel van de Drie-eenheid die herinnert aan de kerk die eerst op de plaats stond van de kathedraal. De grote centrale kapel wordt de Pokrov genoemd, wat ‘beschermde sluier’ betekend.
In 1812 werd Moskou ingenomen door Napoleon en werd de Basiliuskathedraal deels verwoest. Een paar jaar later werd vervolgens de begraafplaats die om de kerk heen lag verwijderd. In 1918 werd de kathedraal ingenomen door de atheïstische Sovjet-regering die de priesters vermoordde. De klokken werden ook weggehaald en de werd kathedraal gesloten. In 1930 wilde een van Stalin’s medewerkers de kathedraal slopen om meer ruimte te maken voor militaire parades. De architect Pjotr Baranovski kreeg hiertoe opdracht. Hij weigerde dit te doen en dreigde zich de keel door te snijden. Door zijn actie is de kathedraal niet gesloopt en kunnen we de kathedraal vandaag de dag nog bewonderen in Moskou op het Rode plein.
Hedendaags is het meer een plek voor toeristen die de kathedraal willen bezoeken, omdat deze ontzettend mooi, bijzonder maar ook erg apart is. Wel worden er ook nog diensten gedraaid voor de mensen die deze diensten willen volgen, waaronder toeristen. Eigenlijk is het nu gewoon een museum. Veel toeristen noemen het een magische plek. Het gebouw zelf heeft al een magische uitstraling en de binnenkant al helemaal. Soms zingen er nog koren in a-capella voor de toeristen.
Word je nu een klein beetje nieuwsgierig hoe het eruit ziet?
Klik dan snel hier (aanklikbaar)
• De volledige naam “Sobor Pokrova, tjsto na rvoe” (Собор Покрова, что на рву) betekend “Kathedraal van de voorbede van de moeder Gods op de greppel.
• De kathedraal is het meest bekende gebouw van Rusland en het icoon van Moskou. Het is één van de 's werelds mooiste architectonische monumenten.
• De kathedraal overleefde twee grote branden, een in 1580 en die in 1737.
• De kathedraal is door de moskovieten vernoemd naar de heilige Basilius van Caesarea, die vroeger erg populair was in Moskou.
• De ogen van de architect Postnik Yakovlev zouden zijn uitgestoken, om te voorkomen dat hij ooit nog een mooier gebouw zou ontwerpen. Maar dit is slechts een mythe.
• De kerkwijding vond plaats op 12 juli 1561. En op 12 juli 2012 vierden de Russen de 450ste verjaardag van de kathedraal.
• Niet alleen Napoleon, maar ook Jozef Stalin wilde de kathedraal vernietigen. Stalin wilde meer ruimte hebben voor zijn militaire parades. Uiteindelijk werd de kerk in 1929 veranderd in een museum.
• Volgens de overlevering zou Napoleon Bonaparte het gebouw in brand hebben laten steken, maar de regen bluste de brand.