Vandaag is het woensdag 14 juni. Het jaar is 2017. Alles niet meer dan normaal voor ons. Pas in 1582 ontstond de kalender zoals wij deze nu kennen. Voor Nederland duurde het zelfs nog tot het jaar 1700 voordat deze volledig geïntroduceerd was.
De kalender die wij momenteel hanteren, wordt de gregoriaanse kalender genoemd. Hij is vernoemd naar paus Gregorius XIII, die hem aankondigde. Op dit moment is het in bijna alle landen de officiële kalender, religieuze uitzonderingen daargelaten.
Waarom overstappen? De Egyptenaren hadden al een kalender die ze gebaseerd hadden op 365 dagen per jaar. Doordat Alexander de Grote Egypte wist te veroveren kwam die kalender het Romeinse Rijk binnen, waar Julius Caesar hem aan paste. Hij voegde om de vier jaar een extra dag toe, waardoor één jaar 365,25 dagen had. Deze juliaanse kalender begon op 1 martius, onze 1 maart. Al gauw werd deze kalender gebruikt in het hele Romeinse Rijk. Wat ze op dat moment echter niet wisten, was dat een zonnejaar 362,2422 dagen per jaar duurde. Hierdoor liep de juliaanse kalender per duizend jaar ongeveer 7,6 dagen achter op de zon.
Tijd voor verandering Door de fout die er in de juliaanse kalender was ontstaan liepen we achter. De Napolitaanse arts Aloisius Lilius kwam om die reden met een aanpassing van de kalender. Om de fout te herstellen, moest het systeem van schrikkeljaren aangepast worden. Dit deed hij op de volgende manier:
Als een jaartal deelbaar was door vier, maar ook door honderd dan was het voortaan geen schrikkeljaar meer. Alleen als dit getal wel door vierhonderd te delen was.
Door deze aanpassing duurde het gemiddelde jaar nu 365,2425 dagen. Hierdoor loopt onze kalender per duizend jaar maar 0,3 dagen achter op de zon. Met deze aanpassing liet Paus Gregorius XIII de kalender invoeren op 4 oktober 1582.
Weetjes! • De afwijking die gekomen was, werd gecorrigeerd door donderdag 4 oktober 1582 over te laten gaan naar vrijdag 15 oktober 1582. • Het laatste land dat tot nu toe de gregoriaanse kalender invoerde was Turkije op 1 januari 1927. • Japan heeft als een van de weinige landen nog altijd zijn traditionele Japanse kalender naar de gregoriaanse. • September tot en met december staan in het Latijn voor de getallen 7 tot en met 10. • Een Belgische sterrenkundige heeft berekend dat er tot het jaar 10.000 zes schrikkeldagen moeten komen te vervallen, namelijk: 4000, 6000, 7200, 8400, 9200 & 10000. Zodat het begin van de lente rond 21 maart blijft en niet verplaatst.