De competitie voor deze week zit verborgen in de lay-out! We hebben namelijk 6 insecten in ons nieuwsbericht gezet die wij er spectaculair uit vonden zien. Deze exotische beestjes hebben allemaal een prachtig uiterlijk en vind je niet zomaar in je achtertuin. Ze hebben een al even waanzinnige Latijnse naam.
Wat is nou eigenlijk de opdracht? Wij willen dat jullie voor onze zes-potige vriendjes een Nederlandse naam gaan verzinnen. Daarnaast willen we een korte beschrijving van maximaal 100 woorden over hoe jullie denken dat ze zijn. Dat mag een gedachte, karakterbeschrijving of iets anders zijn. Geef ook in één zin aan waarom je vind dat het bij onze insectenvriendjes past.
We verwachten dus 6 namen van jullie. De inzendingen kunnen jullie sturen naar het Nieuwsteam account voor
vrijdag 28 juli 23:59 uur met als titel
ZA week 4. Lever ze op nummer in van de plaatjes zoals ze hieronder staan of zet de Latijnse naam erboven.
De beste 5 winnen deze outfit gemaakt door Solovey!
Iedereen ontzettend veel succes!
Om ze allemaal nog even goed te bekijken kun je op hun naam klikken.
1 Bocydium globulare 2 Pseudocreobotra wahlbergii3 Pyrops candelaria4 Stictocephala bisonia5 Scutelleridae 6 Idolomatnis diabolica
Het is eindelijk zomer! Dat betekent natuurlijk veel buiten zitten in het zonnetje, maar zomer staat ook bekend voor de vele insecten en spinnen. Ze zijn nu overal te vinden, of je het nu leuk vindt of niet... Ikzelf hou niet zo van die kriebelige beestjes, daarom was het ook een uitdaging om een artikel over ze te schrijven. Toch ben ik veel dingen te weten gekomen, die ik graag met jullie wil delen.
Insecten zijn koudbloedige dieren. Vaak worden insecten verward met spinnen en duizendpoten, maar onder insecten vallen de zespotigen. Het is de grootste groep van dieren dankzij hun vele soorten. Wetenschappers schatten dat er op de dag van vandaag nog honderdduizend tot miljoenen soorten niet ontdekt zijn.
Het woord insect komt van het Latijnse 'insectum' wat 'met een gesplitst lichaam' betekent. Dit verwijst naar één van de kenmerken van insecten: hun lichaam is altijd verdeeld in drie delen.
Bochelcicaden (Bocydium globulare) zijn een gevleugelde insectensoort. Toch vliegen ze zelden, alleen als het moet. Ze zijn de enige groep van cicaden met onderontwikkelde vleugels. De bochelcicaden blijven het liefst op éénzelfde plant. Wat verder opvallend is, is hun uitvergrote borststuk. Meestal heeft deze de vorm van een blad, waardoor hij zich goed kan camoufleren. Zijn naam verwijst dan ook naar zijn borst.
(Bloem)bidsprinkhaan (Pseudocreobotra wahlbergii) is een soort bidsprinkhaan met groene en witte strepen. Als ze volwassen worden hebben ze een vlek op hun vleugels, die lijkt op een oog. Deze soort sprinkhaan is redelijk rustig, maar als hij zijn prooi ziet, kan hij meteen aanvallen. Sommige individuen zijn snel geagiteerd en zullen dan hun vleugels omhoog zetten, maar andere zullen dat zelden doen.
Lantaarndragerachtigen (Pyrops candelaria) komen voornamelijk voor in Hong Kong, Vietnam en Thailand. Er zijn ongeveer 1450 soorten lantaarndragerachtigen, die allemaal specifieke kenmerken hebben. Ze hebben allemaal halve vleugels.
Buffelcicade (Stictocephala bisonia) dit beestje werd pas in 1977 ontdekt door twee biologen. De buffelcicade heeft zijn naam te danken aan zijn bolle rug en twee doornachtige uitsteeksels die doen denken aan de hoorns van een buffel. Het sterk gewelfde lichaam heeft een lichtgroene kleur, waardoor het beestje moeilijk te vinden is tussen de groene bladeren. De buffelcicade komt vooral voor in Noord-Amerika.
Pantserwantsen (Scutelleridae) of juweelwantsen zijn halfgevleugelde insecten. De naam schilderwantsen wordt ook aan hun familie gegeven, wat tot verwarring kan leiden. Er zijn namelijk meer families die deze naam dragen. De meest felgekleurde soorten zijn te vinden in de tropen en subtropen, maar de minder gekleurde beestjes zijn wereldwijd terug te vinden. Ze leven van plantensappen, sommige worden als ongedierte gezien aangezien ze van landbouwgewassen eten. In Australië was er ooit een plaag van pantserwantsen die de katoengewassen opaten.
Duivelsbloem bidsprinkhaan (Idolomatnis diabolica) Zoals de naam al doet vermoeden is de Idolomatnis diabolica een soort bidsprinkhaan. Hij lijkt veel agressiever dan hij eigenlijk is, want door zijn grootte en speciale vorm is dit toch wel een uitzonderlijk insect. Hij maakt andere dieren dan ook bang met zijn voorpoten, maar eigenlijk is het niet zo'n gevaarlijk diertje.