Sneeuwwitje is één van de bekendste kindersprookjes ter wereld. Het werd in de negentiende eeuw opgeschreven door de Gebroeders Grimm, die het verhaal wat inkortten en de varianten op het verhaal samen brachten in één geheel. Toen heette het 'Sneeuwittchen', maar in modern Duits is de titel veranderd naar 'Schneewittchen'.
Het verhaal leidde tot inspiratie voor een Disneyfilm, deze werd in 1937 gemaakt. Het was de eerste keer dat de dwergen verschillende namen kregen. Ook werd het gebruikt in andere verhalen, pretparken, series, films en musicals. Het verhaal kreeg zijn populariteit met de jaren in de westerse wereld.
Veel geleerden zochten naar de oorsprong van dit verhaal. In 1994 publiceerde Eckhard Sander een boek, waarin hij zijn theorie vertelt over de inspiratie van Sneeuwwitje. Hij denkt dat het gebaseerd is op een bestaand persoon. Hij schrijft over een gravin genaamd Margaretha Von Waldeck, die een rustig leven leidde in Duitsland. Toen ze 16 was, werd ze geforceerd in Brussel te blijven door haar stiefmoeder. Daar werd ze verliefd op een prins, maar haar vader en stiefmoeder wilden niet dat ze ermee trouwde. Op 21-jarige leeftijd ging Margaretha op een mysterieuze wijze dood, waarschijnlijk werd ze vergiftigd.
Het verhaal Er was eens een koningin die samen met haar man een kindje kreeg, ze noemden haar Sneeuwwitje aangezien haar huid zo wit was als sneeuw. Haar lippen waren zo rood als bloed en haar haar zo zwart als ebbenhout.
Toen stierf de koningin en de koning zocht een nieuwe vrouw. Hij werd verliefd op een zeer ijdele en trotse vrouw, die kon toveren. Iedere ochtend vroeg ze aan haar toverspiegel wie de mooiste van het land was. Elke keer kreeg ze hetzelfde antwoord: 'Dat bent u, u bent de mooiste van het hele land'.
Op een dag werd Sneeuwwitje zeven en wanneer de koningin weer vroeg wie de mooiste van het land was, antwoordde de spiegel: 'Dat is Sneeuwwitje, zij is wel duizendmaal mooier dan u'. De koningin was woest en riep de jager bij haar om Sneeuwwitje te vermoorden. Hij moest als bewijs haar hart meebrengen, maar de jager wilde Sneeuwwitje niet doden. Hij joeg haar het bos in en doodde een wild zwijn en nam zijn hart mee naar de koningin.
Ondertussen had Sneeuwwitje een huisje gevonden en alles was er vies! Ze besloot het huisje schoon te maken voor de bewoners. Dat waren de zeven dwergen, die overdag werkten in de mijnen. Toen ze terug kwamen van hun lange dag, vonden ze het meisje in één van hun bedjes. Ze besloten haar te laten slapen. De volgende dag legde Sneeuwwitje uit wat er gebeurd was. Ze mocht blijven van de dwergen op voorwaarde dat ze voor het huishouden zorgde.
De koningin vroeg zoals iedere dag aan haar toverspiegel wie de mooiste van het land is. Hij antwoordde weer Sneeuwwitje en de stiefmoeder besefte dat ze bedrogen was. Ze bedacht een plan.
De stiefmoeder verkleedde zich als oud vrouwtje en ging naar het huis van de dwergen. Ze bood Sneeuwwitje een korset aan. De tovenares spande het korset te veel aan, waardoor Sneeuwwitje geen lucht meer kreeg. Die avond kwamen de dwergen thuis en zagen dat Sneeuwwitje op de grond lag. Ze deden snel het korset af, waardoor ze weer kon ademen.
De koningin keek in de spiegel en zag dat haar plan mislukt was. Ze besloot met een giftige kam naar haar toe te gaan. Wanneer Sneeuwwitje de giftige kam door haar haar haalde, viel ze vergiftigd neer op de grond. De dwergen kwamen thuis en haalden snel de kam uit haar zwarte haren. Ze kwam weer bij en de dwergen waarschuwden haar voor haar stiefmoeder.
De dag daarna zag de koningin opnieuw dat haar stiefdochter nog leefde, ze maakte een giftige appel. Vermomd als koopvrouwtje ging ze naar het huis. Ze nam zelf een hap van het niet-giftige deel van de appel, waardoor Sneeuwwitje haar vertrouwde. Ze nam een hap van de appel en viel ogenschijnlijk dood neer. Die dag kwamen de dwergen thuis, ze dachten dat Sneeuwwitje dood was en maakten een doorzichtige kist voor haar. Alle dieren en dwergen treurden.
Een tijdje later kwam een koningszoon in het bos, hij zag de doodskist en het bloedmooie meisje die erin lag. Hij vroeg de dwergen om de kist. Wanneer hij wegging viel hij, waardoor het stukje appel uit Sneeuwwitjes keelgat schoot en ze terug leefde.
De prins vroeg haar ten huwelijk en de bruiloft werd voorbereid. Op de bruiloft was ook de stiefmoeder uitgenodigd, ze kwam en werd in gloeiende ijzeren muiltjes gestopt. Ze moest dansen tot ze dood neerviel. En ze leefden nog lang en gelukkig!