Het was de week van 17 september 1944. Een week die bepalend zou zijn voor het daaropvolgende jaar. Begin september ging het gerucht rond dat de geallieerden België en de Nederlandse grens overgestoken waren. Iets dat zelfs de BBC bereikte. Het leek een kwestie van tijd voor de rest van Nederland bevrijd zou zijn en overal heerste een uitgelaten stemming. Het einde van de vreselijke oorlog leeg voorbij.
Operatie Market Garden werd opgezet. Een groot plan om Eindhoven, Nijmegen en vervolgens Arnhem te bevrijden van de Duitse bezetters. Het doel van operatie Market Garden was om door middel van parachutisten enkele bruggen te veroveren zodat deze die bezet konden houden tot de tanks er waren.
De Slag
Op 17 september om 11.30 uur begon de slag om Arnhem. Een inleidend bombardement gericht op de Duitse kazernes in Arnhem en Ede was de eerste aanval. Vanaf de middag landden 5200 mannen op grote afstanden van Arnhem, Wolfheze, Ede en Heelsum waren enkele van hun landingsplekken. Op 18 september wisten er nog eens 1900 mannen uit de buurt van Arnhem te landen. Het was nu zaak om zo snel mogelijk de bruggen te bezetten. Iets waar de geallieerden echter niet op gerekend hadden was een tegenoffensief. Daardoor wisten slechts enkele honderden soldaten onder leiding van luitenant-kolonel John Frost de Rijnbrug in Arnhem te bereiken. Anderen hadden geen schijn van kans.
Slag om de Rijnbrug
Doordat twee andere bruggen in Arnhem onbruikbaar waren geworden was het voor Frost en zijn mannen essentieel dat ze deze brug wisten te bezetten en te behouden zodat alle tanks en landtroepen Arnhem binnen konden komen. Het bruggenhoofd (een militaire vesting die aan het einde van de brug ligt, het dichtste bij de vijand) dat ze hadden weten te vestigen op de brug werd echter al gauw geïsoleerd door de Duitsers in de dagen die volgden. De landtroepen wisten de brug niet op tijd te bereiken, door gevechten met de Duitsers en andere oorzaken werden ze te lang opgehouden. Uiteindelijk werd Frost genoodzaakt om zich op donderdag 21 september over te geven. Steeds verder trokken de geallieerde troepen zich terug. De brug die ze zo hard nodig hadden, bleek een brug te ver.