Uilen bestaan al heel erg lang. De oudste fossielen die gevonden zijn kwamen na 65 miljoen jaar geleden opeens naar boven. Na onderzoek blijkt dat uilen nog veel langer bestaan, namelijk al rond de 80 miljoen jaar. Uilen zijn oorspronkelijk geen roofvogels, want de voorouders van de uilen waren nachtzwaluwachtigen. Uilen worden vaak nachtroofvogels genoemd. Dit komt omdat ze vooral jagen in de nacht. Overdag zul je ze ook niet heel vaak vinden. In totaal zijn er rond de 134 verschillende soorten uilen te vinden over de hele wereld!
Kenmerken Uilen kun je herkennen aan aan hun ronde kop, met grote ogen die voor in de kop zitten. Doordat de ogen aan de voorkant zitten kunnen ze beter diepte zien dan dat ze aan de zijkant zouden zitten. De ogen zitten vast in de schedel en doordat de ogen zo groot zijn, was er geen ruimte meer om de ogen te kunnen laten bewegen. Ze kunnen hun kop bijna 270 graden draaien.
Ook hebben ze een herkenbare haaksnavel en hele krachtige grote klauwen. Doordat een uil aan de voorrand van de vleugel een donachtig franje randje heeft, kunnen ze bijna geruisloos vliegen en onopgemerkt zoeken naar prooidieren.
Uilen worden in gevangenschap vaak ouder dan dat ze in het wild kunnen worden. In gevangenschap wordt er goed voor ze gezorgd en krijgen ze goede voeding en hebben ze geen vijanden, terwijl ze in het wild vaak tegen telefoonpalen of hoogspanningskabels aanvliegen. In het wild worden ze dus vaak maar drie jaar oud.
Het gehoor van een uil is ontzettend goed. Ze kunnen namelijk als het stil is buiten hun prooi gewoon vinden zonder iets te kunnen zien, hiervoor heb je natuurlijk een geweldig gehoor voor nodig. Uilen hebben vaak pluimen op de kop zitten. Verwar deze niet met de oren, want dit zijn geen oren. De oren kun je namelijk niet zien zitten, maar die zitten aan de zijkant van de kop.
Voortplanting Uilen leggen hun eieren op de raarste plekken, namelijk: in oude nesten van andere vogels, boomholtes of scheuren in muren. De eieren zijn prachtig rond en helder wit. Ze leggen hun eieren niet allemaal tegelijk, zodat ze niet in één keer uitkomen. Hierdoor zitten vaak jonge en oudere uilen in een nest.