Groenland is waarschijnlijk een land waar je niet vaak iets van hoort, ondanks dat het land het grootste eiland ter wereld is. Maar wat is de geschiedenis van Groenland, hoe is het land opgebouwd, en hoe weinig mensen wonen er eigenlijk in het land?
Groenland is geleden ten oosten van Alaska, en hoort geografisch gezien bij Noord-Amerika, alhoewel het vaker wordt gezien als een deel van Europa. Het wordt ook wel gezien als een provincie van Denemarken. Groenland wordt sinds 2500 voor Christus bewoond door indianen, waarna in de 10e eeuw de Noren zich vestigden, in de 13e eeuw de Inuit en in de 15e eeuw de Noren er weer weg waren. Momenteel wonen er vooral nog Inuit (ook wel eskimo's genoemd), die ruim 88% van de bevolking bevat.
Over bevolking gesproken, 88% klinkt als heel veel inwoners, terwijl dit in werkelijkheid maar 46.000 zijn. In heel het land wonen er 57.600 mensen, waarvan het grootste deel, 30%, in de hoofdstad Nuuk woont. Vergelijk de gehele bevolking met het aantal inwoners van Roermond, dat zijn er ongeveer evenveel, alhoewel de oppervlakte van Groenland maar liefst 46.000 keer zo groot is dan Roermond.
Alhoewel je bij de naam Groenland aan een groen land denkt, is dit juist niet het geval. Maar liefst 80% van het gehele land bestaat uit ijs. Door deze ijskap is maar een klein gedeelte van het land bewoonbaar. Groenland licht redelijk noordelijk, het weer is er dus ook niet erg aangenaam. In de winter kan de temperatuur zo laag zijn als 50 graden Celsius. In de zomer is het gemiddeld 0 graden Celsius. Als het zomer is, is het bijna de gehele dag licht, terwijl dit in de winter juist andersom is. Die ijskap die nu 80% van geheel Groenland bevat, krimpt door de opwarming van de aarde ook enorm. Als je aan de zijkant van de ijskap staat, en je 35 meter richting de buitenkant loopt: Zo groot was hij een jaar geleden.
De mensen die op Groenland leven, leven vooral op visvangst, jacht, schapenteelt en toerisme. Een interessant ding wat betreft die visvangst, is de walvissenvangst. Jaren geleden hebben de Nederlanders heel veel walvissen gevangen. Het heeft bijna 150 jaar geduurd voordat ze op hun normale niveau terug waren, wat betreft het aantal walvissen dat gevangen werd. Dit gebeurde nadat de Europeanen een verbod kregen op het vangen van Groenlandse walvis. Inmiddels besluit de Internationale Walvissencommissie hoeveel walvissen dat ze mogen vangen, alleen maar vanwege ons. De hoofdstad, Nuuk, krijgt maar 117 walvissen om te verkopen in het jaar. Die walvissen mogen trouwens ook alleen gegeten worden, het mag niet gebruikt worden voor bijvoorbeeld walvistraan, zoals dat vroeger gebruikt werd als olie.
Groenland maakte tussen 1814 en 1979 deel uit van het Scandinavische land Denemarken. In 1979 ging Groenland grotendeels alleen verder, met een beetje hulp van Denemarken. In 2008 werd er een referendum gehouden in het land, dat ervoor zorgde dat Groenland inmiddels een eigen regering heeft, alhoewel wel nog veel Deense invloeden te vinden zijn in het land, zoals bijvoorbeeld het betaalmiddel: de Deense kroon.
Als je meer wilt weten over Groenland: Momenteel zijn er elke zondag afleveringen te zien van 3 op reis waar een van de presentatoren een reis maakt door Groenland. De eerste twee afleveringen zijn hier en hier te vinden.