Malala Yousafzai is een kinderrechtenactiviste, geboren in Mingora te Pakistan. Ze is vooral bekend voor haar strijd voor onderwijs voor vrouwen en kreeg hierdoor de Nobelprijs voor de Vrede in 2014. Echter is er in het leven van het 20-jarige meisje al een hoop gebeurd.
Al vanaf ze elf jaar was, begon de strijd al. Toen hield ze namelijk een weblog bij op de website van de BBC. Dit deed ze onder een pseudoniem, namelijk Gul Makai, wat ook wel korenbloem is in het Pakistaans. Daarin schreef ze vooral over de gewelddadige acties van de Taliban. De Taliban liet vrouwen namelijk niet naar school gaan en zo gingen ze in tegen de mensenrechten.
9 oktober 2012 zal ongetwijfeld een dag zijn die Malala nooit zal vergeten, maar niet in positieve zin. Op die dag werd ze door een Talibanstrijder geschoten in haar hoofd en hals, terwijl ze onderweg was naar school. Ze werd meteen naar een ziekenhuis gebracht. Zes dagen later werd ze met het vliegtuig vervoerd naar Engeland, omdat daar betere zorgen zouden zijn. Daarnaast wilde de Taliban haar nog steeds vermoorden, dus was het een betere keuze om in Engeland te blijven omdat het daar veiliger was.
Deze gebeurtenissen zorgden ervoor dat ze internationaal bekend werd. In 2011 werd ze al genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs. Ook werd er een Dag van Malala uitgeroepen, namelijk op 10 november 2012. Andere bronnen zeggen dan weer dat die dag op 12 juli valt, omdat dat haar verjaardag is en ze op deze dag toen ze 16 was, een invloedrijke speech deed.
Door haar internationale bekendheid, bezocht ze onder andere Barack Obama, bezocht ze ouders van schoolmeisjes die ontvoerd waren door Boko Haram en ga zo maar door. Ook schreef ze een boek, namelijk Ik ben Malala waarin ze haar verhaal vertelt. Het boek is dan ook een echte bestseller, want het is in enorm veel talen vertaalt.
Naast dat ze nog enkele andere prijzen dan de Nobelprijs van de Vrede kreeg, is dit toch wel één van de speciaalste voor haar. Ze kreeg de prijs in 2014, samen met Kailash Satyarthi, ook een mensenrechtenactivist. Ze was én is nog steeds de jongste Nobelprijswinnares ooit. Daarnaast kreeg ze ook de Sacharovprijs van het Europees Parlement in 2013. Deze prijs gaat over vrije meningsuiting.